Ar saugu naudoti maistui sudygusius česnakus?

Mes visi esame tai patyrę, kai kurį laiką namuose pabuvęs česnakas ima ir sudygsta.

 Sudygusį česnaką ne visada reikia išmesti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Sudygusį česnaką ne visada reikia išmesti.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2018, 8:19 PM

Juk tai – akvaizdus laikas, kad jo galiojimas pasibaigė, tiesa?

Pasirodo, nebūtinai.

Česnakų augintojas iš Trempelou, Viskonsino valstijoje, JAV interneto svetainei „The Takeout“ paaiškino, kad net ir sudygusio česnako skiltis saugu naudoti dar apie dvi savaites nuo pastebėto sudygimo.

„Pastebėjęs daigelius aš paprasčiausiai juos nupjaunu ir patikrinu česnako kvapą arba skonį taip pat, kaip tikriname šaldytuve rasto pieno šviežumą. 9 iš 10 kartų česnakas būna geras. Skiltelės, kurias tenka išmesti, tuo periodu būna suminkštėjusios ir aš, be abejonės, jų nebenaudoju“, – paaiškino ekspertas.

Žurnalo „Cook's Illustrated magazine“ maisto redaktoriaus pavaduotoja Andrea Geary rekomendavo perpjauti išilgai sudygusio česnako skilteles ir prieš gaminant peilio galiuku pašalinti visą česnako daigą. Šį būdą taiko ir virtuvės šefai.

„Ypač svarbu taip padaryti, jeigu patiekalui reikia šviežio česnako ir jis yra pagrindinis skonio komponentas, pavyzdžiui, gaminat aštrų padažą su česnakais.

Bet jeigu daigas yra labai mažas ir jūs česnaką naudojate virimui, pavyzdžiui, gamindami spagečių padažą, manau, galima jį ir palikti“, – sakė A.Geary interneto svetainei „The Takeout“.

Jeigu daigas yra apie 8 cm ir ilgesnis, A.Geary pasiūlė česnaką visada išmesti. Kadangi ilgesni daigai sunaudoja didžiumą česnake esančio cukraus, kurio reikia augimui, visa skiltelė bus karti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.