Vasaros dovanos džiugins visus metus

Daržai, sodai ir miškai šiuo metu dovanoja sezonines gėrybes – uogas, vaisius, daržoves, grybus ar žoleles. Pilna burna mėgaujamės šviežiomis gamtos dovanomis, o tai, kas lieka, keliauja į stiklai- nius ar šaldiklius – žiemą bus tikra palaima visa tai ragauti ir prisiminti karštą vasarą.

Daugiau nuotraukų (1)

Toma Aleksėjūnaitė 

Jul 31, 2021, 10:00 AM

Konservavimo darbai šiuo metu virte verda: pats metas į stiklainius sukimšti gausų agurkų, cukinijų, įvairių sezoninių uogų derlių, po jų ateis pomidorų, paprikų, burokėlių ir kitų gėrybių eilė. Išradingos šeimininkės atsargas žiemai krauna nuo vasaros pradžios iki vėlyvo rudens.

Kad konservavimo sezonas – pačiame įkarštyje, patvirtino ir pardavėjai. „Vos tik daržuose ar šiltnamiuose uždera agurkai, iškart padidėja ir prieskonių jiems konservuoti paklausa“, – pastebėjo bendrovės „Rivona“ vadybininkė Jelena Smirnova.

Pasak jos, „Norfos“ parduotuvėse visoje Lietuvoje pirkėjai labiausiai perka jau paruoštus prieskonių mišinius agurkams konservuoti. Prekybos tinklas siūlo visus prieskonių mišinius, kuriuos gamina Lietuvos gamintojai.

„Kiek atvežame, tiek ir parduodame. Pagal tai, kaip šiuo metu perkami prieskonių mišiniai, agurkų derlius, atrodo, bus neblogas“, – pajuokavo vadybininkė. Norintys pasiruošti savo mišinius perka atskirus prieskonius – jų „Norfose“ išsirenka net patys išrankiausieji.

Kad konservavimo sezonas prasidėjo, juntama ir pagal kitų tam skirtų prekių pardavimą. Iš parduotuvių pirkėjai namo grįžta nešini stiklainiais, dangteliais, indeliais ar maišeliais gėrybėms šaldyti.

„Lietuviai lieka ištikimi konservavimo tradicijoms. Stiklainiai ar dangteliai – populiarios sezoninės prekės, jas pirkėjai pradeda pirkti liepos pabaigoje ir perka dar visą rugpjūtį“, – patikino „Rivonos“ vadybininkė Rita Povilauskienė.

Jų perkamumas, pasak jos, labai priklauso nuo derliaus: štai pernai lietuvių daržuose ir soduose užderėjo nemažai gėrybių, tad šios prekės buvo itin paklausios. Šiemet konservavimo sezonas dar tik prasidėjo, tačiau susidomėjimas konservavimo priemonėmis nemažas.

Populiariausi 1 l talpos stiklainiai su užsukamaisiais dangteliais. Kiek mažiau, tačiau taip pat perkami 2 litrų užsukamieji stiklainiai. Atitinkamai populiariausi ir užsukamieji dangteliai.

Tačiau vis dar yra pirkėjų, kurie prisirišę prie paprastų stiklainių, kurie uždaromi metaliniais dangteliais mašinėle. Tad jiems siūlomi ne tik jų pamėgti stiklainiai, dangteliai, bet ir specialios mašinėlės dangteliams uždaryti. Savo prekę „Norfose“ randa ir plastikinių dangtelių gerbėjai.

„Lietuviai gana konservatyvūs, jų įpročiai nesikeičia metų metais“, – apie konservavimo ypatumus kalbėjo R.Povilauskienė. Jau kelinti metai parduotuvėse itin perkami didesnės talpos stiklainiai, kurie tinka vadinamajam greitajam rauginimui. Juose labai patogu užraugti agurkus, kurie suvalgomi greitai, per keletą ar keliolika dienų.

„Šie stiklainiai turi platesnius kaklus, kad būtų lengva įkišti ranką. Jie su dangčiais, rankenomis, kad būtų patogiau perkelti ar pernešti. Jau kelinti metai vasarą šie stiklainiai itin populiarūs, o jų talpa įvairi – nuo 3 iki 10 litrų“, – pasakojo vadybininkė Edita Brazauskienė.

Taip pat, pasak jos, pirkėjai perka didesnės talpos – 8–10 litrų – puodus uogienėms virti, juos naudoja konservuodami daržoves ar vaisius. Pastaruoju metu pastebima, kad vis daugiau gėrybių imama šaldyti. Ir tai patvirtina tai, kad parduotuvėse nuperkama gana daug įvairaus dydžio šaldymo maišelių ir indelių.

Tie, kurie nemėgsta, nemoka ar neturi laiko konservuoti, „Norfose“ visada gali rasti profesionalų paruoštų konservuotų daržovių. Alytuje įsikūrusiame „Rivonos“ konservų ceche darbai verda, kaip ir kasmet tokiu metu: į stiklainius uždaromi agurkai ir pomidorai. Jų bus pagaminta tiek, kad pirkėjai „Norfos“ parduotuvėse jų rastų visus metus.

Darbų apimtis didžiulė: pasak cecho vadovo Aurimo Gargaso, per parą stiklainiuose atsiduria 6–12 tonų agurkų. „O asortimentas nesikeičia: gaminame tai, ką tautiečiai pamėgo, perka ir vertina“, – teigė jis.

Pirkėjų mėgstamiausi ir labiausiai giriami – silpnai rūgštūs „Česnakiniai“ agurkėliai, išsiskiriantys iš kitų česnakiniu skoniu ir aromatu. Viena agurkų konservų rūšis iš kitų išsiskiria tuo, kad jiems konservuoti naudojama ne acto rūgštis, o spirito actas: tai „Premium“ agurkėliai.

„Jų marinato sudėtis – visiškai natūrali, be jokių E, ir pirkėjai tai vertina: šių agurkų populiarumas didėja. Žmonės pradeda suprasti, kad tai sveikiau, natūraliau. Net ir mūsų kolektyvo žmonės, kurie patys konservuoja namuose, pereina prie spirito acto. Bet sakyčiau, kad tai dar ir skonio reikalas. Spirito actas šiek tiek švelnesnis, tad kai kam gali atrodyti, kad trūksta acto skonio“, – pažymėjo cecho vadovas.

Pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir „Tradiciniai“ agurkėliai su morkomis ir svogūnais – šios daržovės taip pat suteikia išskirtinio skonio. „Aštrūs“ konservuoti agurkai patinka tiems, kuriems norisi šiek tiek aitresnio skonio. Nors A.Gargasas pastebėjo, kad lietuviai nemėgsta aštriai, šie agurkėliai taip pat turi savo pirkėją. O štai saldžiarūgščiai „Lietuviški“ agurkėliai pritaikyti tikram lietuviškam skoniui. A.Gargasas prisiminė, kaip buvo kuriama jų receptūra.

„Tuo metu vengriški agurkai Europoje, taip pat ir Lietuvoje, buvo Nr.1. Mes netgi buvome nuvažiavę į gamyklą Vengrijoje ir ten sužinojome, kad agurkai kiekvienam regionui ruošiami pagal skirtingą receptūrą. Kitaip tariant, marinatas pritaikomas to krašto žmonių skoniui.

Mūsiškių „Lietuviškų“ agurkėlių marinatą ruošėme nusižiūrėję į tą, pagal kurį vengrai gamindavo agurkus mūsų regionui. Tad tiems, kurie dar prisimena vengriškų agurkėlių skonį, mūsų gaminami „Lietuviški“ gali juos priminti“, – pasakojo cecho vadovas.

Ir dar vieni agurkai, ruošiami pagal klasikinį receptą su acto rūgštimi ir prieskonių mišiniu, – „Klasikiniai“. Nuo vengrų alytiškiai nusižiūrėjo ir idėją gaminti asorti: viename stiklainyje marinuoti agurkus su pomidorais. O štai pomidorai Alytuje ruošiami dviejų rūšių: marinuoti tradiciniu marinatu su prieskoniais ir konservuoti savo sultyse.

„Pastarieji, nors ir brangesni, yra populiaresni, nes pirkėjas gauna tarsi du viename: ir sulčių atsigeria, ir pomidorų užkanda“, – pabrėžė A.Gargasas.

Kaip tinkamai užšaldyti uogas

- Tarp atsargas žiemai ruošiančių tautiečių pastaruoju metu itin išpopuliarėjo šaldymas. Tai turbūt natūraliausias maisto išsaugojimo būdas, kurį šeimininkės mėgsta dėl dviejų priežasčių. Pirma – dėl paprastumo, nes šaldymas neatima tiek daug laiko kaip konservavimas. Antra – dėl gero produktų skonio ir vertės, mat šaldant išsaugoma daug maistinių medžiagų.

- Populiariausia šaldyti įvairias uogas – braškes, vyšnias, mėlynes, šilauoges, serbentus. Kad išliktų daugiau naudingųjų savybių, uogas geriausia užšaldyti kuo greičiau po to, kai jos surenkamos ar nuskinamos.

- Šaldyti galima ir daržoves bei prieskonines žoleles.

- Prieš šaldymą sodo ar miško dovanas reikėtų švariai nuplauti ir gerai nusausinti. Kad uogos geriau išlaikytų formą, pirmiausia reikėtų suberti jas ant padėklo ar didelės lėkštės ir šiek tiek palaikyti šaldiklyje. Kai uogos sustings, suberti į specialius šaldymo maišelius ar indelius.

- Svarbu žinoti, kad atšildytų produktų negalima užšaldyti pakartotinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.