Futbolo nykštukai iš Kybartų: nuo lopšio iki istorinio 100-mečio

Iš miestų ir miestelių kūrėsi Lietuva, iš nykštukų ir milžinų – kūrėsi istorija. Smarkius futbolo nykštukus, virtusius legendomis, augino ir Kybartai. Šis pasienio miestas vadinamas vienu pirmųjų besikuriančios Lietuvos futbolo lopšiu.

1944 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
1944 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
1969 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
1969 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
1994 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
1994 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
1999 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
1999 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
2009 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
2009 metų „Sveikatos“ komanda<br> sveikata.lt
 Paminklo vizualizacija<br> sveikata.lt
 Paminklo vizualizacija<br> sveikata.lt
 sveikata.lt
 sveikata.lt
 sveikata.lt
 sveikata.lt
 sveikata.lt
 sveikata.lt
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 8:22 PM, atnaujinta Nov 15, 2018, 8:23 PM

Futbolas Kybartuose turi gilias šaknis ir tradicijas, jos tęsiasi beveik 100 metų – klubas „Sveikata“ įkurtas 1919 m. Tai įrodo išlikusios nuotraukos ir įrašai apie minėjimus (1944-aisias minėtas 25-mečio, o 1969-aisiais jau 50-mečio jubiliejus). Net nebandoma abejoti, kad šis klubas – vienas seniausių futbolo klubų Lietuvoje.

Tarpukaryje „Sveikata“ ilgą laiką buvo Suvalkijos (Sūduvos) regiono flagmanė, savo meistriškumą tobulinusi su vokiškais kaimynais iš Eitkūnų, Stalupėnų, Gumbinės ar netgi Karaliaučiaus. [Vaidotas Januška, „Sveiks Valio“, 2018]

Pasienio miestas į šalies istoriją įėjo skambiai ir su trenksmu: nelengvus istorinius laikotarpius ir momentus Kybartų krašto išgyveno lydimi futbolo. Rizikuodami užsitraukti valdžios nemalonę, futbolo entuziastai ne tik brido per Lieponos upelį į Prūsijos miestelį Eitkūnus, kur futbolas iš Vokietijos didmiesčių atkeliavo XIX-XX a. sandūroje, bet ir savo rankomis sukasė bei įrengė miesto stadioną.

Apie save dar kartą skambiai ir nuoširdžiai visai Lietuvai Kybartai nori priminti kitais metais, kuomet bus minimas klubo „Sveikata“ įkūrimo bei miesto teisių ir privilegijų suteikimo Kybartams 100-metis.

Pasak Lietuvos futbolo trenerio Valdo Dambrausko, „Kybartuose, ten kaip futbolininkas, taip legenda“. Iš Kybartų kilusių legendų apstu: žinomiausiu futbolininku tapo Vytautas Geležiūnas, o viena ryškiausių asmenybių Lietuvos sporto istorijoje – „Sveikatos“ žaidėjas Juozas Klimas.

Po Antro pasaulinio karo ryškiausia „Sveikatos“ figūra tapo futbolo patriarchu vadinamas Vytautas Kochanauskas.

„Sportui reikia ne tik pinigų ir šlovės, jis – ne vien pergalės ir pralaimėjimai. Svarbiausia išlaikyti sportinę dvasią, patriotiškumą ir meilę pasirinktai šakai. Visi kiti reikalai eina į antrą planą“, – šie Kybartų futbolo patriarcho V. Kochanausko žodžiai nepraranda prasmės ir šiais laikais.

Vytautas prieš Antrąjį pasaulinį karą subrendo kaip universalus sportininkas – žaidė futbolą, tenisą, ledo ritulį, užsiėmė gimnastika ir lengvąja atletika. 1919 m. įsikūrus „Bangai“ (ji greitai pakeitė pavadinimą į „Sveikata“) Vytautas buvo nuolatinis varžybų lankytojas Kybartų stadione.

Kybartiečių Kochanauskų vyrija taip pat gyvena futbolu. Labiausiai žinomas jos atstovas Vytauto sūnus Rimvydas Kochanauskas, treniravęs įvairaus amžiaus šalies rinktines, dirbęs treneriu ir klubų komandose. R. Kochanausko sūnus Lukas atstovavo įvairiems A lygos futbolo klubams. Kitas sūnus Andrius taip pat žaidžia futbolą žemesnėje – Vilniaus miesto futbolo – lygoje.

Šimtmečio proga Kybartų miesto stadione norima V. Kochanauskui pastatyti paminklą. Siūlome prisidėti prie Kybartų sporto patriarcho V. Kochanausko atminimo įamžinimo, įsigyjant specialiu užsakymu pagamintų „retro“ stiliaus futbolo kamuolių.

Iš Kybartų taip pat kilusios tokios asmenybės kaip ilgametis Lietuvos vyrų rinktinės ir Vilniaus „Žalgirio“ meistrų komandos treneris Algimantas Liubinskas, daugkartinis Lietuvos čempionas (žaidėjo ir trenerio vaidmenyse) Juozas Vaitkevičius ir daugelis kitų.

Jau pustrečio dešimtmečio „Sveikata“ žaidžia trečiame pagal pajėgumą divizione – Lietuvos futbolo federacijos II lygoje. Kybartų atstovai yra vieni stabiliausių šiame varžybų lygmenyje ir pasižymi tuo, kad daugiausiai remiasi vietos futbolininkais.

Klubo nariai patys savo jėgomis laikas nuo laiko remontuoja miesto stadioną, tačiau svajoja apie stadiono rekonstrukciją. Vos ne kiekvienas miestelis Lietuvoje jau turi sutvarkytus miestų stadionus, nors dauguma net neturi futbolo komandų, tačiau Kybartai su šimtametėmis tradicijomis tuo pasigirti negali. Kaip negali kitos apskritys ir rajonai pasigirti tokiomis giliomis tradicijomis bei meile futbolui, perduodamai iš kartos į kartą.

Kybartų stadiono būklė jau neatitinka net menkiausių, kad ir antros lygos reikalavimų, nepaisant visų sunkumų bei nesančio taip norimo įvertinimo, „Sveikata“ gyvuoja tik futbolą mylinčių žmonių dėka ir yra tikras bendruomenės klubas, kokių Lietuvoje nedaug.

Sunkumai nesugniuždė jaunosios kartos užsispyrimo ir vilčių toliau garsinti „Sveikatos“ bei Kybartų vardą su mėlynai-raudona vėliava.

Entuziastai ir visi besidomintys futbolu kviečiami ir laukiami 2019-ųjų birželio 8-9 dienomis apsilankyti Kybartuose. Prisiminimais dalysis ne vienas Kybartų kilęs žymus futbolininkas, bus prisiminti legendiniai žaidėjai, pristatomas dokumentinis filmas apie klubą „Sveikata“ ir Kybartus bei bus suteikta proga stebėti išskirtines varžybas.

Visi norintys ir galintys prisidėti prie ilgamečių Kybartų futbolo tradicijų tęstinumo, bei tradicijų puoselėjimo, kviečiame nelikti abejingais ir tapti šios nuostabios istorijos dalimi. Visų prisidėjusių prie paminklo V. Kochanauskui paramos akcijos vardai bus įamžinti paminklo kitoje pusėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.