J. Mourinho Mančesteryje palieka pėdsaką, kurio visi ilgai nepamirš

Vingiuotas, emocingas, skambiomis pergalėmis ir pralaimėjimais pažymėtas kelias, kuris galiausiai privedė prie blogiausio varianto. Taip galima kalbėti apie 55-erių trenerio Jose Mourinho karjerą „Manchester United“ klubo trenerio kėdėje.

 J.Mourinho su Mančesteriu atsisveikino ne taip, kaip norėjo, bet šiame klube paliko ryškų pėdsaką.<br> Lrytas.lt montažas
 J.Mourinho su Mančesteriu atsisveikino ne taip, kaip norėjo, bet šiame klube paliko ryškų pėdsaką.<br> Lrytas.lt montažas
 J.Mourinho ne kartą persimetė aštriais žodeliais su A.Conte. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Mourinho ne kartą persimetė aštriais žodeliais su A.Conte. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Mourinho provokavo sirgalius Turine.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Mourinho provokavo sirgalius Turine.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Mančesterio klubo vadovų kantrybė trūko po pralaimėjimo 1:3 Liverpulio ekipai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Mančesterio klubo vadovų kantrybė trūko po pralaimėjimo 1:3 Liverpulio ekipai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-12-18 15:55, atnaujinta 2018-12-18 15:57

Mančesterio komandos vadovybės kantrybė galiausiai trūko ir antradienį buvo paskelbta, kad portugalas atleidžiamas.
Tai padaryta nepaisant to, kad dar šių metų pradžioje sutartis buvo pratęsta iki 2020-ųjų.

J.Mourinho per savo karjerą Mančesteryje labai dažnai pasižymėdavo emocingu elgesiu ir kalbėdamas spaudos konferencijose demonstruodavo pasitikėjimą savimi bei savo ateitimi klube.

„Mes užsikėlėme labai aukštus standartus, laimėję tris trofėjus per vieną sezoną,  tačiau tai yra siekiai, kuriuos mano komanda ir turi kelti“, – šių metų pradžioje teigė J.Mourinho.

Tačiau nei motyvacinės kalbos, nei niekas kitas nepadėjo. Jis sulaukė tokio pačio likimo, kaip ir jo pirmtakas Louisas van Gaalas, kai jį atleidus, J.Mourinho ir sėdo į trenerio kėdę Mančesterio klube.

J.Mourinho Mančesteryje darbavosi nuo 2016 metų pavasario. Per tą laiką treneris iš Portugalijos su „Manchester United“ klubu iškovojo Anglijos futbolo asociacijos taurę ir laimėjo Europos lygą. Tačiau šiame sezone Mančesterio komanda buksuoja ir „Premier“ lygoje po 17-os turų užima vos šeštąją vietą ir 19 taškų atsilieka nuo pirmaujančio „Liverpool“ klubo. 

Būtent pralaimėjimas 1:3 pastarajai komandai ir paskatino „Manchester United“ vadovus apsispręsti dėl portugalo ateities komandoje.

Galbūt rezultatai ir nebuvo tokie, kokių visi tikėjosi, tačiau J.Mourinho Mančesteryje paliko nemenką žymę. Jis nebuvo paprastas treneris. Per dvejus metus portugalas Mačesteryje spėjo tiek pasižymėti, kad galima spėti, jog komanda tokio stratego neturės dar ilgą laiką.

Emocijos ir ginčai

J.Mourinho po pralaimėjimų labai dažnai nevengdavo pažerti kritikos savo auklėtiniams bei elgėsi griežtai, o ne vieną kartą emocijas liejo ant kitų komandų trenerių.

Dar pirmajame sezone Mančesterio klube J.Mourinho emocijų protrūkio netruko pamatyti tuometinis Londono „Chelsea“ komandos treneris Antonio Conte.

Kai „Stamford Bridge“ stadione Londono ekipa sutriuškino „Manchester United“ net 4:0, J.Mourinho buvo labai sunku tramdyti emocijas, nes jo komanda įvartį praleido jau pirmąją minutę. 

J.Mourinho suerzino A.Conte bandymas „užvesti“ sirgalius po ketvirtojo „Chelsea“ įvarčio. 

Strategas nesusilaikė ir nusprendė apie tai pakalbėti, kai spaudė A.Conte ranką nuaidėjus finaliniam švilpukui. Itališkai prabilęs J.Mourinho „Chelsea“ treneriui sakė, kad šis turėjo elgtis, tarsi rezultatas būtų 1:0, o ne 4:0 bei pareiškė, kad šis mėgino jį pažeminti.

Niekas nepasikeitė ir per dvejus metus. J.Mourinho emocijos ir toliau liejosi per kraštus, o puikiausias to įrodymas dar vienos rungtynės su „Chelsea“ klubu.

Vienas iš „Chelsea“  trenerio asistentų prieš J.Mourinho akis šventė įvartį, kuris išplėšė lygiąsias 2:2 ir taip išprovokavo portugalą jam kibti į atlapus. Susistumdymą tuomet nutraukė stadiono apsauga.

Ir tai tik maži gabalėliai iš viso to, kiek daugiau nei per dvejus metus yra pasižymėjęs strategas iš Portugalijos. 

Jis buvo toks emocingas, kad daužydavo po ranka papuolusius daiktus į žemę, kaip kad žaidėjų vandens buteliukus po pergalės 1:0 prieš Berno komandą Čempionų lygoje.

Jo rūstybę buvo užsitraukę ir teisėjai ir asistentai. Visi, kurie bent kažkiek prisiliesdavo prie rungtynių. 

O ką jau kalbėti, kai jis sugebėdavo papiktinti ir pilną stadioną varžovų komandos sirgalių, kai po savo auklėtinių pergalės išvykoje 2:1 prieš Turino „Juventus“, išbėgo į aikštę ir demonstratyviai pridėjęs ranką prie ausies provokavo futbolo aistruolius.

Savimi pasitikėjo ir nevengė kalbėti

„Aš vienas laimėjau tris „Premier“ lygos titulus. Tai daugiau nei visi kiti devyniolika trenerių kartu sudėjus. Trys mano ir du jų. Daugiau pagarbos“, – 2018 metų vasaros pabaigoje po namuose 0:3 patirto skaudaus pralaimėjimo Londono „Tottenham“ ekipai rėžė J.Mourinho.

Mančesterio klubui šio sezono pradžia buvo labai sunki, tačiau aštrialiežuvis portugalas neapgailestavo, o priešingai – dėstė, kodėl jo negalima kritikuoti.

Bet ir atsiprašyti dėl savojo elgesio jis mokėjo.

„Nenorėjau nieko įžeisti. Gal ir nereikėjo taip elgtis. Su šalta galva, vargu ar būčiau tai padaręs. Gerbiu varžovų trenerį ir jo auklėtinius", – po provokacijų Čempionų lygos mače Turine apgailestavo J.Mourinho.

Svarbiausia, kad J.Mourinho net ir po eilės pralaimėjimų nevengė atvirai kalbėti, bandyti parodyti, kad viskas yra gerai. Arba bent jau taip bandė slėpti savo nerimą.

„Manau, kad vieni žaidėjai kovoja daugiau negu kiti. Tai yra visų atsakomybė, geras pasirodymas priklauso nuo daug detalių.  

Luke'as Shaw minėjo, kad žaidėjai turi labiau stengtis, tačiau aš nepritariu. Ne tik žaidėjai turi stengtis, visas klubas turi stengtis. Tiek treneriai, tiek personalas, tiek ir kiti", – po eilės nesėkmių šių metų rudenį dėstė J.Mourinho.

Tuomet paklaustas, ar jo neramina tokia situacija, strategas sakė, kad taip nėra ir pažadėjo padaryti viską, kas priklauso nuo jo.

Galbūt tokios kalbos bent iš dalies prisdėdavo prie to, kad viešumoje vis daugiau sklandant kalboms apie tai, kad J.Mourinho jau gali krautis lagaminus, „Manchester United“ klubo vadovybė delsdavo.

Dabar didžiausias klausimas – kas taps J.Mourinho įpėdiniu? 

Lažybininkų prognozėse yra tokios pavardės kaip Mauricio Pochettino, Antonio Conte ar net Arsene'as Wengeras.

Tačiau realiausiais pretendentais lažybininkai įvardija 45-erių buvusį „Manchester United“ žaidėją Ole Gunnarą Solskjaerą bei 46-erių prancūzą Zinedine'ą Zidane'ą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?