Skylantis Europos futbolas – 12 galingų klubų įkūrė naują lygą, UEFA grasina sankcijomis ir 50-60 mlrd. eurų baudomis

12 Europos galingų futbolo klubų galiausiai apsisprendė – jie nenori dalintis pinigais su kur kas labiau neturtingomis ekipomis bei UEFA organizacija ir įsteigia naują turnyrą. Jau nuo šių metų rugpjūčio turi startuoti naujasis Superlygos turnyras, žinoma, jei UEFA su savo sankcijomis „nenužudys“ šios iniciatyvos.

Madrido „Real“ ekipa nori žaisti naujame turnyre.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Madrido „Real“ ekipa nori žaisti naujame turnyre.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2021, 9:16 AM

Naują turnyrą sugalvojo ir palaiko Anglijos, Ispanijos bei Italijos komandos – iš viso 12 steigėjų: „Manchester United“, „Manchester City“, „Chelsea“, „Arsenal“, „Tottenham“, „Liverpool“, Madrido „Real“, „Barcelona“, Madrido „Atletico“, Milano „Inter“, Turino „Juventus“ ir „AC Milan“.

Šio turnyro prezidentu išrinktas „Real“ vadovas Florentinas Perezas, kuris šių varžybų idėją puoselėjo jau ne vienerius metus. Viceprezidentais tapo Europos klubų asociacijos bei Turino „Juventus“ vadovas Andrea Agnelli bei „Manchester United“ savininkas Joelis Glazeris.

Jau dabar žinoma, kad naujo turnyro idėją finansiškai palaikys bankas gigantas „JP Morgan“, kuris į Superlygą planuoja investuoti 5,1 mlrd. eurų. Tuos pinigus bankininkai žada susigrąžinti pardavę transliacijų teises televizijoms.

Taip pat prie banko paramos žada jungtis ir „Key Capital Partners“ organizacija, kuri užsiima produktų reklama ir naujovių palaikymu.

Žinoma, jos lėšų turnyro įsisiūbavimui – per 15 metų įvairiems projektams kompanija investavo 100 mln. eurų – neužteks, tačiau „Key Capital Partners“ gali pritraukti kelis rimtus investuotojus.

Jau dabar kalbama, kad 15 komandų, kurios planuoja varžytis Superlygoje, gaus 3,8 mlrd. eurų sumą vystymuisi – komandoms bus atseikėta nuo 89 iki 310 mln. eurų parama.

Tuos pinigus jos galės skirti stadionų tvarkymui, infrastruktūrai ar net pandemijos nuostolių padengimui.

Iš viso varžybose turėtų varžytis 20 ekipų, suskirstytų į dvi grupes – klubai sužaistų net 18 rungtynių, o ne 10, kurie yra žaidžiami Čempionų lygoje.

Kovos vyks savaitės viduryje – tad klubai galės varžytis ir vieniniuose čempionatuose, jei leis rimtai ant šio turnyro užpykusi UEFA.

Į lemiamų kovų etapą prasimuš po tris geriausias grupės komandas, o ketvirtas ir penktas vietas iškovojusios ekipos žais atkrintamųjų kovų etapą.

Ketvirtfinaliai ir pusfinaliai bus žaidžiami iš dviejų rungtynių, o finalas bus rengiamas neutralioje aikštėje ir nugalėtojas paaiškės tik iš vieno mačo.

Manoma, kad įsibėgėjus vyrų turnyrui, rengėjai bus pasirengę pateikti tokį patį varžybų formatą ir moterų ekipoms.

Nors šią idėja palaikė rimtos Europos ekipos, vis dėlto Vokietijos ir Prancūzijos klubai šiame „revoliuciniame“ projekte dar nedalyvauja – Miuncheno „Bayern“, Dortmundo „Borussia“ paaiškino, kad nežada atsisakyti aiškiai sudėliotų struktūrų ir varžybų modelių.

O štai su Paryžiaus „Saint Germain“ ekipa kur kas painesnė situacija: klubo savininkai įsitikinę, kad Superlyga negali apsiriboti tik turtingaisiais klubais, o komandos prezidentas Nasseras Al-Khelaifi yra ir UEFA Vykdomojo komiteto narys ir vadovauja „beIN Media Group“ – ši kompanija sumokėjo milijardus eurų, kad galėtų būti Čempionų lygos transliuotojais.

Tačiau šią turnyro idėją itin kritikuoja UEFA, kuris sekmadienį išplatino pareiškimą, kuriame kalba, jog visi klubai ir žaidėjai, kurie žais Superlygoje, bus diskvalifikuoti.

„Klubai, kurie taps šio projekto dalimi, bus pašalinti iš savo šalių čempionato, Europos ir tarptautinių turnyrų, o žaidėjams gali būti uždrausta atstovauti savo šalims tarptautiniuose renginiuose.

Visi mūsų institutai, taip pat FIFA ir organizacijos nariai yra vienos nuomonės, kad privalomai reikia stabdyti šį cinišką projektą. Bus imtasi visų sportinių ir teisinių galimybių, kad tokios varžybos nebūtų rengiamos", – rašoma UEFA pranešime.

Šį laišką palaikė Ispanijos, Anglijos ir Italijos futbolo federacijos.

„Sky Sport Italia“ skelbia, kad UEFA visiems klubams, kurie žada žaisti Superlygoje jau rengia ieškinius – kiekviena ekipa UEFA gali patenkinus tuos ieškinius sumokėti 50-60 mlrd. eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.