EUROLYGA 2023

Ch. Barkley apie lietuviškus olimpinius marškinėlius: „Mes naikintojai, negalėjome paprašyti“

Prieš dvidešimt septynerius metus rugsėjo 21-ąją JAV krepšinio federacija paskelbė savo vyrų krepšinio rinktinės sudėtį, kuri įvardijama, kaip visų laikų geriausia planetos ekipa. Į ją pateko 12 NBA žaidėjų, kurie Barselonos olimpiadoje iškovojo aukso medalius, o prabėgus metams net 11 iš jų buvo įtraukti į NBA Šlovės muziejų.

 Barselonos olimpinių žaidynių Lietuvos rinktinės marškinėliai
 Barselonos olimpinių žaidynių Lietuvos rinktinės marškinėliai
Filmo apie Lietuvos krepšinio rinktinę, kuri 1992-ųjų Barselonos olimpiadoje iškovojo bronzą nugalėdama buvusios Sovietų Sąjungos respublikų komandą, premjera įvyks „Sundance“ festivalyje Jutos valstijoje sausio 21 dieną.<br>“Lietuvos ryto” archyvo nuotr.
Filmo apie Lietuvos krepšinio rinktinę, kuri 1992-ųjų Barselonos olimpiadoje iškovojo bronzą nugalėdama buvusios Sovietų Sąjungos respublikų komandą, premjera įvyks „Sundance“ festivalyje Jutos valstijoje sausio 21 dieną.<br>“Lietuvos ryto” archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 2:43 PM, atnaujinta Sep 25, 2018, 2:51 PM

Tai buvo viena unikaliausių ir geriausių JAV rinktinių, kurioje žaidė žvaigždžių žvaigždės. Nors ji buvo ir išskirtinė, tačiau ne be keistenybių.

Ir viena iš jų yra tampriai susijusi su Lietuvos krepšinio nacionaline ekipa. Pasirodo, garsioji „Dream Team“, kuri Barselonos olimpiadoje šlavė nuo savo kelio visas rinktines, buvo nusižiūrėjusi Lietuvos krepšinio komandos aprangą. Jos pageidavo ne vienas JAV rinktinės žaidėjas, tačiau paprašyti NBA krepšininkams neleido savigarba – jie jautėsi galingesni už visus kitus visomis prasmėmis.

Situaciją su Lietuvos apranga pakomentavo ir pats Barselonos žaidynių olimpinis čempionas garsusis 55-erių Charlesas Barkley.

Kaip teigė JAV spauda, nors iš NBA žaidėjų sudaryta rinktinė 1992 metų olimpiadoje ir buvo tikra sensacija, tačiau Lietuvos nacionalinė komanda Barselonoje buvo vienareikšmiškai įvardinta kaip krepšinio madų karalienė.

Teigiama, kad savo startams Barselonoje ne itin daug pinigų turėjusi Lietuvos komanda siekė įvairiais būdais gauti dotacijų savo pasirodymui olimpinėje atrankoje ir olimpiadoje.

Vienu iš rimčiausių Lietuvos komandos rėmėjų tapo JAV roko grupės „Grateful dead“ vedlys ir dainininkas Jerry Garcia.

Jam labai imponavo nepriklausomybės idėja ir žinia, kad Lietuva sugebėjo atsijungti nuo monstro SSRS ir tapo nepriklausoma valstybe.

J.Garcia skyrė lėšų rinktinei, o visos šios rėmimo „aferos“ idėjiniu vadu buvo NBA „Golden State Warriors“ komandoje žaidęs Šarūnas Marčiulionis. Mąstydami apie papildomas pajamas, lietuvis su „Grateful dead“ išleido aprangą, kurią dėvėjo lietuviai olimpiadoje.

Tai buvo ir padėka roko grupei už paramą ir papildomi pinigai komandai – aprangą buvo galima įsigyti.

Daugelis Barselonos krepšinio olimpinį turnyrą stebėję sirgaliai svajojo gauti lietuvišką „Grateful dead“ rinktinės aprangą. Tačiau, pasirodo, kad ne tik sirgaliams buvo ji kritusi į akį.

„Aš ir Chrisas Mullinas iki išprotėjimo, iki mirties norėjome tų lietuviškų marškinėlių, – pasakojo Ch.Barkley. – Tačiau mes negalėjome kompromituoti JAV rinktinę. Juk mes buvome „Dream Team“, mes ėjome į aikštę, kad tiesiog naikintume varžovą. Prašyti kitos šalies žaidėjų aprangos – tai jau tikrai ne ta stilistika, ne tas įvaizdis, kuris buvo sudarytas. Bet lietuviai buvo gražuoliai. Mums net dantis susukdavo matant, kai JAV sirgaliai prašydavo lietuvių garsiųjų marškinėlių ir juos gaudavo“.

„Jei JAV rinktinė ir nepralaimėjo nė vienerių rungtynių ant Barselonos krepšinio aikštės parketo, vis dėlto jie buvo nugalėti. Juos įveikė lietuviai. Įveikė savo stiliumi“, – rašoma apie 1992 metų olimpiados įvykius.

Lietuvos rinktinė su „Dream Team“ žaidė Barselonos olimpiados pusfinalyje ir nusileido amerikiečiams 76:127. Tačiau mače dėl bronzos lietuviai įveikė Nepriklausomų Valstybių Sandraugos ekipą 82:78 ir pirmą kartą iškovojo olimpinę bronzą. Amerikiečiai finale susitvarkė su kroatais 117:85 ir pirmą kartą istorijoje auksas atiteko NBA profesionalams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.