EUROLYGA 2023

Ekspertus sužavėjęs D. Sabonio sezonas NBA: rekordai, apdovanojimų karštligė ir tėvo pastaba

Žygį čempionų titulo link užbaigė dar vienas lietuvis. Nacionalinės krepšinio asociacijos lygoje (NBA) pirmadienį vykusiose atkrintamųjų rungtynėse „Indiana Pacers“ 106:110 nusileido „Boston Celtics“ ekipai ir seriją iki 4 pergalių pralaimėjo 0-4.

D.Sabonis<br>AP nuotr.
D.Sabonis<br>AP nuotr.
 D.Sabonis yra vienas pretendentų šį sezoną nuskinti geriausio NBA atsarginio žaidėjo laurus<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
 D.Sabonis yra vienas pretendentų šį sezoną nuskinti geriausio NBA atsarginio žaidėjo laurus<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
D.Sabonis<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
D.Sabonis<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Sabonis<br>AP nuotr.
 D.Sabonis<br>AP nuotr.
D.Sabonis<br>AP nuotr.
D.Sabonis<br>AP nuotr.
D.Sabonis<br>Scanpix.com nuotr.
D.Sabonis<br>Scanpix.com nuotr.
V.Oladipo sezono viduryje patyrė sunkią kelio traumą<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Oladipo sezono viduryje patyrė sunkią kelio traumą<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Sabonis pastebėjo, kad jo sūnui Domantui trūksta stabilaus vidutinio nuotolio metimo<br>T.Bauro nuotr.
A.Sabonis pastebėjo, kad jo sūnui Domantui trūksta stabilaus vidutinio nuotolio metimo<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Gustavas Klikna

2019-04-24 18:40, atnaujinta 2019-04-24 23:25

Tai reiškė sezono pabaigą 22-ejų „Pacers“ aukštaūgiui, Domantui Saboniui. 208 centimetrų ūgio puolėjas neslėpė apmaudo ir JAV žurnalistams užsiminė, kad norėjosi iškovoti bent vieną pergalę.

„Žinote, pralaimėti seriją visada skaudu, o ypač tokiu sausu rezultatu. Turime prisiminti šitą jausmą, vasarą sunkiai dirbti ir ateityje sugrįžti stipresni“, – kalbėjo Sabonis.

Šį sezoną lietuvis ant parketo daugiau neišbėgs, todėl lrytas.lt siūlo apžvelgti D.Sabonio odisėją 2018-2019 metų NBA pirmenybėse.

Sparčiai tobulėjantis krepšininkas

Akivaizdu, kad kiekvienais metais D.Sabonis ant parketo atrodo vis solidžiau. Aukštaūgio tobulėjimo kreivės kilimą puikiai parodo išaugusi statistika.

Geriausias 2018 metų Lietuvos krepšininkas reguliariajame sezone galėjo pasigirti 14,1 pelnyto taško ir 9,3 atkovoto kamuolio rodikliais. Verta paminėti, kad D.Sabonis dvitaškius realizuodavo beveik 60 procentų taiklumu.

2017-2018 metų sezone lietuvio statistika buvo kuklesnė. Pastarasis per rungtynes rinkdavo po 11,6 taško ir po krepšiu sugriebdavo po 7,7 atšokusio kamuolio.

D.Sabonio demonstruojami rezultatai neliko nepastebėti. JAV sporto banginis, naujienų portalas ESPN sudarė savo prognozę, kurioje spėliojo, kas nuskins sezono apdovanojimus. Šiose trofėjų dalybose figūruoja ir D.Sabonio pavardė. Legendinio Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio sūnus yra vienas pagrindinių pretendentų laimėti geriausio NBA šeštojo žaidėjo apdovanojimą.

Pasak ESPN žurnalistų, geresni atsarginiai už D.Sabonį šį sezoną yra tik „Los Angeles Clippers“ atstovai – Lou Williamsas ir Montrezlas Harrellas. Tikimybė, kad lietuvis šiemet nuskins geriausio atsarginio nominacijos laurus siekia 12,5 proc. Panašu, jog D.Sabonis šio apdovanojimo nelaimės, tačiau patekimas į geriausiųjų trejetą yra įspūdingas pasiekimas.

Dar vienu įrodymu, kad „Pacers“ bokštas sparčiai žengia į priekį, galima laikyti D.Sabonio kandidatūrą labiausiai patobulėjusio NBA krepšininko rinkimuose. ESPN žurnalistai įtraukė lietuvį ir į šią nominaciją. Tiesa, aukštaūgis ko gero nelaimės ir šio apdovanojimo.

Pastarajam prognozuojama 5-6 vieta. Tačiau, kai D.Sabonio pavardė figūruoja tarp tokių žaidėjų, kaip Paulas George‘as ir D‘Angelo Russellas, galima sakyti, kad lietuvis demonstruoja geriausią krepšinį per savo tik prasidedančią karjerą.

Įspūdingi pasiekimai

Po paskutinių NBA reguliariojo sezono rungtynių, „Pacers“ atstovas spaudai Tony Eastas pranešė, kad D.Sabonis įsirašė į Indianopolio ekipos metraščius. Lietuvis šį sezoną buvo itin tikslus atakuodamas iš žaidimo. 22-ejų puolėjas realizavo 59 proc. savo atliktų metimų. Tai – geriausias rezultatas klubo istorijoje.

Tiesa, nepaisant fenomenalaus aukštaūgio pataikymo, pastabų D.Saboniui turi vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų, jo tėvas – A.Sabonis. Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) veiklos ataskaitoje LKF prezidentas gyrė savo atžalą už kovingumą, tačiau užsiminė, kad D.Saboniui trūksta stabilumo metant iš vidutinio nuotolio.

 „Sezonas neblogas, bet kaip ir pernai, trūksta metimo iš vidutinio nuotolio. Su kovingumu viskas gerai, o su vidutinio nuotolio metimu psichologiškai stringama“, – sakė A.Sabonis.

Dar vieną solidų pasiekimą Lietuvos rinktinės krepšininkas užfiksavo šių metų Balandžio 4-ąją. Detroite vykusiose rungtynėse „Pacers“ 108:98 sutriuškino vietos „Detroit Pistons“ ekipą. Tačiau šis mačas D.Saboniui buvo neeilinis. Krepšininkas prieš Detroito komandą rungtyniavo itin solidžiai ir per 27 grynojo žaidimo laiko minutes įmetė 15 taškų, bei atkovojo 13 kamuolių.

Tai buvo 26-asis Sabonio dvigubas dublis šį sezoną kylant nuo suolo. Remiantis statistikos portalo Statm.us duomenimis, tai yra antras rodiklis NBA nuo 1991-1992 metų, kai išskirtinį pasiekimą pademonstravo „Pacers“ spalvas tuo metu gynęs Detlefas Schrempfas. Tą sezoną, pirmasis europietis pravėręs NBA duris kildamas nuo suolo surinko 38 dvigubus dublius.

Komandos draugų pripažinimas

Kad D.Sabonis tapo kertiniu „Pacers“ žaidėju ir yra itin svarbia komandos dalimi liudija aukštaūgio bendraklubių pasisakymai.

Sezono viduryje sunkią kelio traumą patyręs „Pacers“ gynėjas Victoras Oladipo teigė, kad D.Sabonis rungtyniauja įspūdingai, o statistika kalba pati už save. Praėjusiame sezone labiausiai patobulėjusiu NBA krepšininku išrinktas V.Oladipo teigė, kad D.Sabonis taip pat galėtų nuskinti šio apdovanojimo laurus.

„Jis – neįtikėtinas, – apie savo komandos draugą gražiai kalbėjo 2018 NBA visu žvaigždžių rungtynių dalyvis. – Jo žaidimas ir statistiniai skaičiai kalba už save. Labiausiai patobulėjusio žaidėjo apdovanojimas turi likti Indianapolyje.“ 

Apie D.Sabonio sugebėjimus sezono metu prakalbo dar vienas „Pacers“ žaidėjas. Lietuviui taip pat vieną iš apdovanojimų skirtų Indianos klubo puolėjas – Bojanas Bogdanovičius. Kroatijos rinktinės žaidėjas užsiminė, kad šį sezoną jis yra geriausias NBA atsarginis.

„Man jis – geriausias šeštasis žaidėjas šiame sezone. Ta energija, kurią jis kaskart mums suteikia, yra didžiulė. Jis tobulėja sezonas po sezono ir yra didelė dalis mūsų rezultatų“, – sakė B.Bogdanovičius.

Kroatui pritarė ir „Pacers“ priekinės linijos krepšininkas – Thadeusas Youngas.

„Visi žinome, ką Sabonis gali. Jis yra labai, labai geras žaidėjas ir kasdien daro mus geresniais. Domantas padaro 10 kartų geresniais“, – teigė aukštaūgis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.