EUROLYGA 2023

Triumfo žygis (7): serbų šventė – ne katastrofa Kaunui

Prieš 20 metų, 1999-ųjų balandžio 22-ąją, Kauno „Žalgiris“ iškovojo didžiausią pergalę klubo istorijoje – tapo Eurolygos čempionu. Triumfo jubiliejui – speciali lrytas.lt rubrika. Šįkart joje tęsiame žurnalistės Romos Grinbergienės rašinių ciklą, kaip „Žalgiris“ rungtynės po rungtynių ėjo į viršūnę geriausiame klubo istorijoje sezone.

„Crvena zvezda“ nutraukė Kauno „Žalgirio“ septynių pergalių seriją.<br>LR archyvo nuotr.
„Crvena zvezda“ nutraukė Kauno „Žalgirio“ septynių pergalių seriją.<br>LR archyvo nuotr.
„Žalgiris“ Arvydą Sabonį turėjo, bet atsarginio kėdėje ir be sportinės aprangos.<br>LR archyvo nuotr.
„Žalgiris“ Arvydą Sabonį turėjo, bet atsarginio kėdėje ir be sportinės aprangos.<br>LR archyvo nuotr.
„Crvena zvezda“ nutraukė Kauno „Žalgirio“ septynių pergalių seriją.<br>LR archyvo nuotr.
„Crvena zvezda“ nutraukė Kauno „Žalgirio“ septynių pergalių seriją.<br>LR archyvo nuotr.
„Crvena zvezda“ nutraukė Kauno „Žalgirio“ septynių pergalių seriją.<br>LR archyvo nuotr.
„Crvena zvezda“ nutraukė Kauno „Žalgirio“ septynių pergalių seriją.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 9:05 PM

Belgradas, 1999-ųjų sausio 7 d.

Serbų krepšinio šovinistai vėl gavo skanaus peno. Per stačiatikių Kalėdas Belgradas audringai sveikino savo „Crvena zvezda“ komandą su trečia pergale krepšinio Eurolygos maratone.

Sausakimšose „Pionir“ sporto rūmų tribūnose liepsnojo deglai, sproginėjo kitokie šventiniai užtaisai. Serbai šėlo iš džiaugsmo ir buvo pasiruošę ant rankų nešioti ne tik savo komandos išganytoją Vlade Divacą, bet ir visus krepšininkus.

„Crvena zvezda“ nutraukė Kauno „Žalgirio“ septynių pergalių seriją.

Aišku, „Žalgiriui“ tai ne katastrofa. Bet būtų smagiau, jeigu naujieji metai būtų pradėti kitaip.

„Per rungtynes su „Panatninaikos“ mus nugalėjo pasaulinės klasės asai Bodiroga ir Radja, per dvikovą su Stambulo „Efes Pilsen“ neatsilaikėme prieš Naumoski ir Drobnjaką, – rungtynių su „Žalgiriu“ išvakarėse skaičiavo savo klubo mėlynes „Crvena zvezda“ klubo prezidentas Vojislavas Stojakovičius. – Bet dabar mes turime Vlade Divacą ir net jeigu „Žalgiris“ turės Arvydą Sabonį, pergalė turėtų būti mūsų“.

„Žalgiris“ Arvydą Sabonį turėjo, bet atsarginio kėdėje ir be sportinės aprangos. Gyvoji Lietuvos krepšinio legenda dėl vienerių rungtynių nenorėjo rizikuoti savo NBA karjera. „Žalgirio“ štabas manė taip pat. Tai yra žmogiška ir suprantama. Visi kiti aiškinimai yra sviesto tepimas sviestu.

Kodėl rizikavo Divacas, yra jo reikalas. Gal todėl, kad jis už Sabonį ketveriais metais jaunesnis ir jo kojos tvirtesnės?

Sutarties su NBA klubais šiuo metu nė vienas neturi, nors kai kas Lietuvoje mėgina įrodinėti, kad Divacas „susirašęs“ su Šarlotės „Hornets“, o Jugoslavijos žiniasklaida buvo paskelbusi, kad Saboniui žaisti Belgrade gali neleisti sutartis su Portlendo „Trail Blazers“.

„Crvena zvezda“ laimėjo rezultatu 77:69 (42:37). „Žalgiris“ pirmavo tik pusę pirmojo kėlinio. Paskui visą laiką kantriai ir atkakliai vijosi savo varžovus. Kai liko žaisti 5 min., komandas skyrė tik vienas taškas – 62:63. Paskui du, keturi, šeši...

Per rungtynių pabaigos sumaištį „Žalgiris“ pakriko. Nepadėjo nė Jono Kazlausko minutė. „Žalgirio“ komanda neturėjo žaidėjo, kuris būtų išlaikęs šaltą galvą ir užgesinęs tą pražūtingą gaisrą.

„Crvena zvezda“ ekipoje toks žaidėjas buvo Vlade Divacas. Už jo kiti jautėsi kaip už mūro. Tas barzdotas 212 cm ūgio milžinas net ir kamuolį per visą aikštę varėsi kaip koks gynėjas.

Vlade Divacas nebuvo rezultatyviausias. Kai pirmąjį kėlinį jį pasodino atsikvėpti, atrodė, kad „Crvena zvezda“ be jo žaidžia nė kiek ne blogiau. Bet kai atėjo žarijų žarstymo metas, NBA galiūnas savo darbą padarė. Jeigu ne George'as Zidekas, be abejo, būtų padaręs dar daugiau.

V.Divacas surinko 16 taškų. Vienu tašku daugiau pelnė 204 cm ūgio Milenko Topičius, irgi jau ne jaunėlis – 29 metų, 1998 metų pasaulio čempionas. Kaip suspausta spyruoklė, kuri, vos tik atleidi, trenkia be gailesčio.

Ne dovanėlė „Žalgiriui“ buvo ir 28 metų Oliveris Popovičius (201 cm), 24 metų Zlatko Boličius (195 cm), dvidešimtmetis Igoris Rakočevičius (190 cm) ir tas vaikiško veido dvidešimt dvejų metų aukštaūgis Nikola Jestratijevičius (210 cm).

Jugoslavijoje ir vėl auga krepšininkų, nuo kurių gali nukentėti ne tik „Žalgiris“.

O kas iš „Žalgirio“ vyrų Belgrade ne tik stengėsi, bet ir darė tai su pasisekimu?

George'as Zidekas, be abejo. Eurelijus Žukauskas, kai aikštėje nebuvo Vlade Divaco. Saulius Štombergas pirmąjį kėlinį. Mindaugo Žukausko keturių tritaškių serija buvo nuostabi. Dainius Adomaitis reikalo irgi negadino.

Bet legionieriams Anthony Bowie ir Tyusui Edney buvo juoda diena, ypač pirmajam. Už tokį žaidimą iš NBA rojaus tikriausiai išvarytų. Bet kas ta Ieva, kuri abu amerikiečius iš žaidimo vėžių išmušė?

Aišku, jeigu būtų žaidęs A.Sabonis, rungtynės galėjo baigtis ir kitaip. Tačiau tie šaukštai jau po pietų, o „Žalgiriui“ pergalių badas lyg ir negresia. Bus dar jų.

Bet ką darys Lietuvos rinktinė, jeigu dėl to, kad tik vasarį prasidėsiantis NBA čempionatas baigsis birželį, į 1999-ųjų Europos čempionatą nespės nei A.Sabonis, nei Ž.Ilgauskas?

Tada gali būti liūdniau nei Belgrade. Nebent lietuvių komanda neperžengtų atkrintamųjų varžybų slenksčio arba sukluptų iškart už jo.

Bet linkėti šitokių dalykų juk negražu. Net jugoslavams.

Tęsinį skaitykite portale lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.