EUROLYGA 2023

Apmaudžiai pralaimėjusios „Naftos“ treneris prakalbo apie panašumą į „Žalgirį“

„Ponas Dievas, matyt, vilki geltonus marškinėlius. Kauno „Žalgiris“ apmaudžiai paleido pergalę rungtynėse su geltona apranga žaidusia Tel Avivo „Maccabi“. Mes taip pat pralaimėjome geltoniems...“ Taip 2004 metų balandį kalbėjo Mažeikių „Naftos“ treneris Aloyzas Rudys, kurio komanda buvo be dviejų sekundžių LKL pusfinalyje, bet lemiamose ketvirtfinalio rungtynėse nesugebėjo apsiginti nuo svarbiausios „Šiaulių“ krepšininkų atakos.

2004-ieji: Kauno „Žalgirio“ ir Mažeikių „Naftos“ dvikovos akimirkos.<br>LR archyvo nuotr.
2004-ieji: Kauno „Žalgirio“ ir Mažeikių „Naftos“ dvikovos akimirkos.<br>LR archyvo nuotr.
2004-ieji: Kauno „Žalgirio“ ir Mažeikių „Naftos“ dvikovos akimirkos.<br>LR archyvo nuotr.
2004-ieji: Kauno „Žalgirio“ ir Mažeikių „Naftos“ dvikovos akimirkos.<br>LR archyvo nuotr.
2004-ieji: Kauno „Žalgirio“ ir Mažeikių „Naftos“ dvikovos akimirkos.<br>LR archyvo nuotr.
2004-ieji: Kauno „Žalgirio“ ir Mažeikių „Naftos“ dvikovos akimirkos.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 10:22 AM, atnaujinta May 20, 2019, 4:42 PM

Portale lrytas.lt – speciali rubrika, skirta Lietuvos krepšinio lygos atkrintamosioms varžyboms. Įdomiausi faktai, įvykiai, kuriozai, skandalai – visko būta LKL finaluose per lygos istoriją, prasidėjusią dar 1993-iaisiais.

Palyginimas su „Žalgiriu“ tuomet piršte piršosi, nes Kauno komanda tą patį mėnesį Eurolygoje pralaimėjo nepamirštamą „Top 16“ etapo mūšį „Maccabi“ ekipai ir nepasinaudojo puikiausia proga patekti į finalo ketvertą.

Nafta“ šio amžiaus pradžioje LKL čempionate žaidė tik tris sezonus, tačiau visus tris kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Du pirmuosius kartus mažeikiškiai ketvirtfinalyje varžovams nusileido visa galva, bet trečiasis kartas buvo visiškai kitoks.

Tiesa, apie „Naftą“ nemažai kalbėta dar tuomet, kai ši komanda 2001-2002 metų sezone debiutavo LKL čempionate. Mažeikiškiai kėlė kuklų tikslą nelikti paskutinėje vietoje, bet sezonui įsibėgėjus jų apetitas užaugo. Ypač po to, kai 2002-ųjų kovą Mažeikių krepšininkai savo aikštėje nugalėjo „Žalgirį“ (tą sezoną kauniečius įveikį vos dvi komandos – „Nafta“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“).

Po kelių savaičių „Naftos“ pavadinimas ne vien Lietuvoje nuskambėjo dėl kurioziško įvykio – šios komandos krepšininkai per vienas paskutiniųjų reguliariojo sezono rungtynių su „Lietuvos rytu“ susimušė tarpusavyje. Mosuoti kumščiais pradėjo „Naftos“ aukštaūgiai Artūras Darašas ir Martynas Slivskis, nesutarę, kuris iš jų turėjo dengti taškus pelniusį Vilniaus komandos vidurio puolėją Artūrą Javtoką.

„Maniau, kad esame vienalytė komanda tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Matyt, taip nėra, – stebėjosi „Naftos“ klubo valdybos pirmininkas Tadas Augustauskas. – LKL reguliariajam sezonui baigiantis, komandą tikriausiai pradeda kaustyti įtampa. Ir žaidėjai, ir treneriai nori įrodyti, kad ne veltui pateko į lygą. Tačiau tai nėra priežastis muštis“.

A.Darašas ir M.Slivskis buvo pašalinti iš aikštės ir dėl to taip pat turėjo praleisti labai svarbias kito turo rungtynes su Klaipėdos „Neptūnu“. Vis dėlto kiti žaidėjai užpildė spragas ir pergalę iškovojusi „Nafta“ reguliariajame sezone užsitikrino penktąją vietą. Tiesa, Mažeikių komanda net keturiais taškais atsiliko nuo ketvirtąją vietą užėmusios Alytaus „Alitos“. Tuo tarpu aštuntąją vietą užėmęs „Neptūnas“ buvo aplenktas vos dviem taškais.

Ketvirtfinalyje „Nafta“ žaidė su „Alita“, bet dideliu skirtumu pralaimėjo abejas rungtynes. „Savo tikslą – likti lygoje – įgyvendinome su kaupu. Gal todėl vyrams buvo sunku iš naujo nusiteikti rimtai kovai. Tačiau vis tiek privalėjome sužaisti daug geriau“, – nebuvo patenkintas „Naftos“ treneris A.Rudys.

Kitais metais Mažeikiai pergalės atkrintamosiose varžybose irgi nesulaukė. 2003-iųjų pavasarį septintąją vietą reguliariajame sezone užėmusi „Nafta“ ketvirtfinalyje abu kartus dideliu skirtumu pralaimėjo „Žalgiriui“.

Užtat trečiasis bandymas virto tikru trileriu. 2003-2004 metų LKL čempionato reguliariajame sezone šeštąją vietą užėmusi Mažeikių komanda ketvirtfinalyje susitiko su „Šiauliais“ ir jau per pirmąsias rungtynes išvykoje parodė tvirtą charakterį. Visgi pergalę 78:70 šventė šiauliečiai.

Per kitas dvejas šios serijos rungtynes buvo dar įdomiau ir nugalėtojai paaiškėjo tik per pratęsimą. Antrąjį ketvirtfinalio mačą „Nafta“ savo aikštėje laimėjo 79:78. Mažeikių ekipa galėjo susitvarkyti reikalus dar ketvirtojo kėlinio pabaigoje, tačiau likus 4 sek. iš toli pataikęs Sigitas Kažukauskas keliais centimetrais užmynė tritaškio liniją.

Paskutinėmis pratęsimo akimirkomis buvo dar karščiau. Vienu tašku atsilikę „Šiauliai“ išsimetė kamuolį iš užribio ir perdavė jį varžovų baudos aikštelėje buvusiam Žydrūnui Urbonui. Teisėjai užfiksavo „Naftos“ aukštaūgio Aivaro Jokubaičio pražangą, bet paskui šį sprendimą atšaukė – po ilgo pasitarimo su komisaru buvo nuspręsta, kad mažeikiškis prasižengė jau po sirenos.

„Šiauliai“ padavė protestą, bet LKL vadovybė jį atmetė. Komandoms teko žaisti lemiamas trečiąsias rungtynes, per kurias iki didžiosios staigmenos trūko 2 sekundžių.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje „Nafta“ pirmavo trijų taškų skirtumu, tačiau likus 2 sek. iki sirenos tritaškį pataikęs Martynas Andriukaitis išgelbėjo „Šiaulius“ nuo netikėtos nesėkmės. Per pratęsimą pražangų išretintai „Naftai“ (po penkis kartus prasižengė Andrius Mažutis, Marius Bašinskas, Giedrius Jankauskas ir M.Slivskis) pritrūko jėgų ir „Šiauliai“ iškovojo sunkią pergalę 82:79.

„Buvome sutarę prasižengti prieš Robertą Giedraitį ar M.Andiukaitį, bet nespėjome. Kaip ir „Žalgiris“ mače su „Maccabi“, – lemiamą ketvirtojo kėlinio epizodą prisiminė A.Rudys. – Bet priekaištų niekam neturiu. Mes tiek daug dirbome, praleidome valandų valandas treniruodamiesi lauke ir salėje. Daugiau nieko negalėjau pasakyti savo vyrams, išskyrus: „Jūs esate šaunuoliai“. Subrendome kaip komanda. Šį sezoną žaidėjai labiau tikėjo savo jėgomis. Savo valia ir pastangomis sukūrėme intrigą, kurios niekas nesitikėjo“.

Galimybės toliau brandinti Mažeikių komandą LKL čempionate A.Rudys negavo. 2004 metais „Naftos“ bendrovė nutraukė krepšinio klubo finansavimą ir kitą sezoną mažeikiškiai nebežaidė ne tik LKL, bet ir LKAL pirmenybėse.

Mažeikiai į LKL žemėlapį grįžo 2014 metais. Tačiau „Mažeikių“ pavadinimu žaidusi komanda 2014-2015 metų sezone užėmė paskutinę 11-ąją vietą ir vėl pasitraukė į antrąją lygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?