EUROLYGA 2023

Europos taurės savaitė: A. Butkevičiaus rekordai, M. Kuzminsko indėlis ir paskutiniai nežinomieji

Karjeros rekordą pasiekęs ir su Vilniaus „Ryto“ komanda kelialapį į „Top 16“ etapą užsitikrinęs Arnas Butkevičius šią savaitę buvo ne vienintelis Europos taurės turnyre spindėjęs lietuvis. Krasnodaro „Lokomotiv“ gretose pasižymėjo Mindaugas Kuzminskas, tačiau jo ekipai dėl kelialapio į „Top 16“ dar reikės kovoti kitą savaitę.

Arnas Butkevičius<br>rytasvilnius.lt
Arnas Butkevičius<br>rytasvilnius.lt
Mindaugas Kuzminskas atakuoja varžovų krepšį<br>Twitter nuotr.
Mindaugas Kuzminskas atakuoja varžovų krepšį<br>Twitter nuotr.
„Ryto“ ekipa įveikė „Tofas“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Ryto“ ekipa įveikė „Tofas“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 12:33 AM

Kol kas teisę europinį sezoną pratęsti po Naujųjų metų užsitikrino vienuolika komandų, o kitą savaitę paskutiniajame ture krepšininkai kovos dėl penkių kelialapių.

Vilniečiai. Vilniaus „Rytas“ kelialapį į Europos taurės „Top 16“ etapą užsitikrino antradienį devintajame ture namie nugalėjęs Bursos „Tofaş“ klubą 99:83.

Vilniečiai jau pirmojo kėlinio viduryje surengė spurtą 16:0 ir įgijo dviženklę persvarą 24:10, o po dviejų kėlinių pirmavo 26 taškų skirtumu. Po pertraukos svečiai buvo sumažinę atsilikimą iki vienženklio, tačiau „Rytas“, kuriam reikėjo laimėti bent 11 taškų skirtumu, savo užduotį įvykdė.

Net šešių „Ryto“ krepšininkų rezultatyvumas buvo dviženklis: Arnas Butkevičius ir Martynas Echodas pelnė po 18 taškų, Pako Cruzas – 17, Deividas Sirvydis – 14, Eimantas Bendžius ir Mindaugas Girdžiūnas – po 13.

Ypač pasižymėjo A.Butkevičius, kuris pataikė 4 iš 5 tritaškių, pakartojo karjeros rezultatyvumo rekordą ir pasiekė karjeros atkovotų kamuolių rekordą (10). 27 metų puolėjo vidurkis šį sezoną yra 7,3 taško. Sezono rezultatyvumo rekordus pasiekė D.Sirvydis ir M.Girdžiūnas.

Vilniaus komanda pataikė net 18 iš 33 tritaškių. „Rytas“ pasiekė šio Europos taurės sezono įmestų tritaškių rekordą (trys komandos yra įmetusios po 16 tritaškių).

Nedaug trūko iki absoliutaus turnyro rekordo, kurį dalijasi Kazanės „Uniks“ (2009 m.) ir Vilerbano ASVEL (2017 m.). Šių komandų krepšininkai per Europos taurės rungtynes yra įmetę po 20 tritaškių.

Legionieriai. Trečiadienį labai svarbias rungtynes žaidė Krasnodaro „Lokomotiv“ klubas, kuriam atstovauja Mantas Kalnietis ir Mindaugas Kuzminskas. „Lokomotiv“ beveik visą laiką nedideliu skirtumu pirmavo ir įveikė Belgrado „Partizan“ komandą 83:76.

Rezultatyviausiai tarp nugalėtojų žaidęs M.Kuzminskas per 31 min. pelnė 17 taškų (4/7 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 3/4 baudų) ir pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą. M.Kalnietis per 30,5 min. įmetė 5 taškus (1/5 dvitaškių, 1/3 tritaškių) ir atliko 9 rezultatyvius perdavimus.

Per šias rungtynes Krasnodaro komandai vadovavo naujas treneris Jevgenijus Pašutinas. Jis pakeitė lapkričio viduryje atleistą italą Lucą Banchį (kelias savaites vyriausiojo pareigas ėjo buvęs L.Banchio padėjėjas serbas Bogdanas Karaičičius). Beje, J.Pašutinas šį sezoną pradėjo Saratovo „Avtodor“ klube, bet buvo iš jo atleistas lapkričio pabaigoje.

Jei „Lokomotiv“ būtų pralaimėjęs, jo likimas būtų pakibęs ant plauko. Krasnodaro krepšininkams būtų nebeužtekę laimėti paskutines rungtynes, bet būtų reikėję laukti dar ir palankios kito mačo baigties, tai yra – „Ryto“ pergalės Venecijoje.

Kitose šio turo B grupės rungtynėse Venecijos „Reyer“ svečiuose 78:71 nugalėjo Limožo CSP klubą, kuris praėjusią savaitę nutraukė sutartį su lietuviu Ovidijumi Varanausku.

Padėtis. Likus vienam turui iki pirmojo etapo pabaigos, kelialapius į „Top 16“ etapą užsitikrino trys B grupės komandos: „Reyer“ (7 pergalės), „Partizan“ (6) ir „Rytas“ (4).

Dėl ketvirtojo kelialapio kitą antradienį (gruodžio 17 d.) kovos po 4 pergales turintys „Tofaş“ ir „Lokomotiv“. Šie klubai susitiks Bursoje.

Aritmetika yra labai paprasta: rungtynių nugalėtojai gaus teisę žaisti kitame etape, pralaimėjusiai komandai europinis sezonas baigsis.

Šios rungtynės neturės jokios įtakos „Ryto“ vietai turnyro lentelėje. Jei Vilniaus krepšininkai kitą trečiadienį išvykoje nugalės „Reyer“ klubą, užims trečiąją vietą. Jei vilniečiai pralaimės, finišuos ketvirtojoje vietoje, o į trečiąją eilutę pakils „Tofaş“ ir „Lokomotiv“ dvikovos nugalėtojai.

Varžovai. „Top 16“ etape bus sudarytos keturios naujos grupės, kuriose žais po keturias komandas. Jei „Rytas“ užims trečiąją vietą, kitame etape susitiks su D grupės nugalėtojais, antrąja A grupės komanda ir ketvirtąja C grupės komanda.

Jei Dainiaus Adomaičio auklėtiniai bus ketvirti, jų varžovais taps C grupės nugalėtojai, antroji D grupės komanda ir trečioji A grupės komanda.

D grupėje pirmąją vietą užsitikrino Malagos „Unicaja“, bet nuspėti kitus galimus „Ryto“ varžovus beveik neįmanoma. A grupėje pirmąją ir ketvirtąją komandas skiria vos vienas taškas, C grupėje net keturios pirmaujančios komandos turi vienodai taškų, o D grupėje antrąją ir ketvirtąją komandas irgi skiria vos vienas taškas.

Kelialapiai. Kelialapius į „Top 16“ etapą užsitikrino vienuolika komandų: Bolonijos „Virtus“, „Andorra“, „Monaco“, Patrų „Prometheas“ (A grupė), „Reyer“, „Partizan“, „Rytas“ (B grupė), Stambulo „Darüşşafaka“ (C grupė), „Unicaja“, Stambulo „Galatasaray“ ir Oldenburgo EWE (D grupė).

Kaip jau minėta, dėl ketvirtojo kelialapio B grupėje varžysis „Tofaş“ ir „Lokomotiv“, dėl vienintelio likusio kelialapio D grupėje kovoja Trento „Dolomiti Energia“, Podgoricos „Budućnost“ ir Gdynės „Arka“. C grupėje dėl trijų kelialapių varžosi Badalonos „Joventut“, Kazanės „Uniks“, Brešos „Leonessa“ ir „Nanterre“.

Beje, Adrijos lygos lyderė „Budućnost“ po šešių turų neturėjo nė vienos pergalės, bet per pastaruosius tris turus nugalėjo triskart paeiliui ir atgaivino viltis patekti į „Top 16“.

Lyderiai ir autsaideriai. Geriausiai Europos taurės turnyre žaidžia po 7 pergales iškovoję „Virtus“, „Reyer“ ir „Unicaja“ klubai. Venecijos komanda, kuri startavo dviem pralaimėjimais, tęsia šiuo metu ilgiausią 7 pergalių seriją.

Pirmajame etape varžovams mažai problemų sukėlę Ulmo „ratiopharm“ ir Rišono „Maccabi“ laimėjo tik po kartą, CSP – du kartus.

Naudingiausias. Naudingiausiu devintojo turo žaidėju pripažintas „Dolomiti Energia“ puolėjas Alessandro Gentile. Trento komanda išvykoje nugalėjo „Arka“ ekipą, o 27 metų italas per 28,5 min. pelnė net 37 taškus (13/20 dvitaškių, 1/2 rtitaškių, 8/10 baudų) ir surinko 39 naudingumo balus.

A.Gentile pasiekė šio Europos taurės sezono rezultatyvumo rekordą.

Europos taurė. 9 turas

A grupė

Ulmo „ratiopharm“ – „Monaco“ (D.Bostas 13) 63:78, „Andorra“ – Rišono „Maccabi“ (A.Hamiltonas 11) 84:61, Bolonijos „Virtus“ – Patrų „Prometheas“ 88:75.

Lentelė: „Virtus“ – 7, „Andorra“, „Monaco“ ir „Prometheas“ – po 6, „ratiopharm“ ir „Maccabi“ – po 1.

B grupė

Vilniaus „Rytas“– Bursos „Tofaş“ 99:83 (A.Butkevičius 18, 4/5 tritaškių, 10 atk.kam., M.Echodas 18, 8 atk.kam., 7 išpr.praž., P.Cruzas 17, 7 rez.perd., D.Sirvydis 14, E.Bendžius ir M.Girdžiūnas po 13/ D.J.White‘as 18, D.Williamsas 16, 13 atk.kam.),

Krasnodaro „Lokomotiv“ (M.Kuzminskas 17, M.Kalnietis 5, 9 rez.perd.) – Belgrado „Partizan“ 83:76, Limožo CSP – Venecijos „Reyer“ 71:78.

Lentelė: „Reyer“ – 7, „Partizan“ – 6, „Lokomotiv“, „Rytas“ ir „Tofaş“ – po 4, CSP – 2.

C grupė

Stambulo „Darüşşafaka“ – Brešos „Leonessa“ 61:70, Badalonos „Joventut“ – Kazanės „Uniks“ 90:73, „Nanterre“ – Liublianos „Olimpija“ 90:87.

Lentelė: „Darüşşafaka“, „Joventut“, „Uniks“ ir „Leonessa“ – po 5, „Nanterre“ – 4, „Olimpija“ – 3.

D grupė

Malagos „Unicaja“ – Oldenburgo EWE 108:68, Podgoricos „Budućnost“ – Stambulo „Galatasaray“ 94:78, Gdynės „Arka“ – Trento „Dolomiti Energia“ (A.Gentile 37) 78:85.

Lentelė: „Unicaja“ – 7, „Galatasaray“ ir EWE – po 5, „Dolomiti Energia“ – 4, „Budućnost“ ir „Arka“ – po 3.

Naudingiausias turo žaidėjas: A.Gentile („Dolomiti Energia“) – 37 tšk. (13/20 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 8/10 baudų), 5 atk.kam., 9 išpr.praž., 39 balai per 28 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.