EUROLYGA 2023

Europos krepšinio čempionato atranka per skaičius: Lietuva tokios blogos statistikos dar neturėjo

Kurios komandos žaidė geriausiai ir blogiausiai? Kokį nemalonų rekordą pasiekė Lietuvos rinktinė? Kaip žaidė LKL klubų legionieriai? Kuri komanda mažiausiai pasikeitė nuo pasaulio čempionato? Kurių rinktinių lyderiais tapo 19-metis ir 20-metis? Kada geriausi Lietuvos krepšininkai vėl susiburs į vieną komandą?

Lietuvos krepšinio rinktinė laimėjo prieš Čekiją<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė laimėjo prieš Čekiją<br>T.Bauro nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti belgų<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti belgų<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti belgų<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti belgų<br>Fiba.com nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė laimėjo prieš Čekiją<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė laimėjo prieš Čekiją<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė laimėjo prieš Čekiją<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė laimėjo prieš Čekiją<br>T.Bauro nuotr.
Latvijos krepšinio rinktinės strategas Robertas Štelmacheris<br>FIBA nuotr.
Latvijos krepšinio rinktinės strategas Robertas Štelmacheris<br>FIBA nuotr.
Monse Lietuva krito nuo Belgijos<br>M.Krukausko nuotr.
Monse Lietuva krito nuo Belgijos<br>M.Krukausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 6:22 PM

Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – įdomiausių Europos krepšinio čempionato atrankos skaičių rinkinyje.

1

Lietuvos rinktinė per pirmąjį atrankos langą iškovojo vieną pergalę. Lietuviai penktadienį Monse pralaimėjo Belgijai 65:86, bet pirmadienį Vilniuje nugalėjo Čekiją 97:89. Atrankos C grupėje pirmauja abejas rungtynes laimėjusi Belgija. Lietuva ir Čekija turi po vieną pergalę, Danija nelaimėjo nė karto.

2

Du Lietuvos klubų krepšininkai šiame atrankos lange atstovavo kitų šalių rinktinėms: Panevėžio „Lietkabelio“ puolėjas Željko Šakičius – Kroatijai, Kauno „Žalgirio“ dublerių gynėjas Kerras Kriisa – Estijai. Kroatai iškovojo dvi pergales prieš Švedija ir Nyderlandus, o Ž.Šakičius prie jų prisidėjo 15 taškų. Estai nugalėjo Šiaurės Makedoniją, bet pralaimėjo Italijai, o 19-metis K.Kriisa žaidė tik antrosiose rungtynėse ir taškų nepelnė (0/5 metimų).

3

Lietuvos rinktinėje per šį atrankos langą debiutavo trys krepšininkai: 26-erių Tomas Dimša, 24-erių Paulius Valinskas ir 19-metis Rokas Jokubaitis. Abu „Lietkabelio“ gynėjai žaidė abejose rungtynėse. T.Dimša pelnė 13 taškų, P.Valinskas – 5. Jaunasis žalgirietis R.Jokubaitis debiutavo per antrąjį mačą su čekais. Jis pelnė 7 taškus ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

4

Keturios komandos jau turi teisę dalyvauti Europos čempionate, nes bus jo šeimininkės. Tai – Italija, Gruzija, Čekija ir Vokietija. Nors joms nereikia kovoti dėl kelialapių, būsimieji šeimininkai atrankos varžovams dalinti dovanų nenusiteikę. Italai ir gruzinai laimėjo abejas rungtynes, čekai ir vokiečiai iškovojo po vieną pergalę.

5

Penkias atrankos turnyre dalyvaujančias komandas treniruoja buvę Lietuvos klubų treneriai ar žaidėjai. Kroatijos rinktinės treneris yra Veljko Mršičius (žaidė „Žalgiryje“), Gruzijos – Ilias Zouros (treniravo „Žalgirį“), Ukrainos – Ainaras Bagatskis (žaidė „Žalgiryje“, paskui jį treniravo), Bosnijos ir Hercegovinos – Vedranas Bosničius (žaidė „Ryte“), Latvijos – Robertas Štelmaheris (žaidė „Ryte“, paskui treniravo „Rytą“, „Perlą“ ir „Pieno Žvaigždes“). Kroatai ir gruzinai iškovojo po dvi pergales, ukrainiečiai ir bosniai – po vieną, latviai – nė vienos.

6

Bulgarijos rinktinė žaisdama su Latvijos krepšininkais iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 17 sek. atsiliko 6 taškais. Tačiau bulgarai spėjo pavyti varžovus ir iškovojo pergalę po dviejų pratęsimų 110:104. Tai buvo neabejotinai dramatiškiausias šio atrankos lango mūšis. Dar vienas pratęsimas buvo žaidžiamas Tbilisyje, kur gruzinai palaužė šveicarus 96:88.

7

Pirmajame atrankos lange po dvi pergales iškovojo septynios komandos: Izraelis, Italija, Belgija, Kroatija, Gruzija, Vengrija ir Graikija. Taip pat septynios komandos patyrė po du pralaimėjimus. Tai – Rumunija, Šiaurės Makedonija, Danija, Turkija, Šveicarija, Austrija ir Latvija. Kitos 18 komandų laimėjo po vieną kartą.

8

Čekijos rinktinėje per šį atrankos langą žaidė net aštuoni pasaulio čempionate dalyvavę krepšininkai (tiesa, Patrikas Auda dėl traumos praleido pirmąsias rungtynes ir žaidė tik su lietuviais). Palyginti su pasaulio čempionatu, Čekijos komanda pasikeitė mažiausiai. Pavyzdžiui, Prancūzijos ir Italijos rinktinėse per šį langą žaidė tik po vieną pasaulio čempionato dalyvį, Serbijos, Graikijos ir Ispanijos – po du, Lietuvos – keturi (Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas ir Arnas Butkevičius).

9

Lietuvos rinktinėje žaidė net devyni Lietuvos klubų krepšininkai. Iš užsienio komandų atvyko tik Donatas Motiejūnas (Šanchajaus „Sharks“), Jonas Mačiulis (Atėnų AEK), Mindaugas Kuzminskas ir Mantas Kalnietis (abu Krasnodaro „Lokomotiv“).

10

Net 10 iš 32 rungtynių baigėsi 1-5 taškų skirtumu arba po pratęsimo. Dramų karaliais tapo Vengrijos krepšininkai, kurie abejas rungtynes laimėjo dviejų taškų skirtumu (namie prieš slovėnus 77:75 ir svečiuose prieš ukrainiečius 62:60). Maža to, vengrai per dvejas rungtynes nė karto nepirmavo didesniu nei 4 taškų skirtumu ir tik vienoje labai trumpoje atkarpoje leido varžovams įgyti didesnį nei 6 taškų pranašumą.

Dar didesnes dramas, bet su liūdna pabaiga išgyveno Latvijos krepšininkai, kurie pirmąsias rungtynes pralaimėjo vienu tašku (namie bosniams 61:62), antrąsias – po dviejų pratęsimų (svečiuose bulgarams 104:110).

11

Į Stokholmo „Globen“ areną per Švedijos ir Turkijos krepšininkų rungtynes atėjo daugiau nei 11 tūkstančių sirgalių (11390). Tai – Švedijos rinktinės rungtynių rekordas. Nors tribūnose buvo nemažai palaikančių turkus, daugumą sudarė „Trijų karūnų“ gerbėjai, kuriuos Švedijos krepšininkai nudžiugino pergale 87:80. Įdomu, kad praėjęs rekordas 2018 metų vasarį irgi buvo pasiektas švedams žaidžiant su turkais (pasaulio čempionato atrankos turnyre).

14

Serbijos rinktinei Belgrade žaidžiant su gruzinais nepakako pirmajame kėlinyje įgytos 14 taškų persvaros. Serbai neišsaugojo pranašumo ir pralaimėjo 90:94. Šios rungtynės buvo ypatingos naujajam Serbijos rinktinės treneriui Igorui Kokoškovui, kuris Europoje išgarsėjo dirbdamas su Gruzijos rinktine (2008-2015 m.), o gruzinams atvykus į Serbijos sostinę pirmą kartą prisistatė saviems sirgaliams.

15

15-ąją vietą FIBA reitinge (11-ąją – tarp Europos šalių) užimanti Turkija yra formaliai stipriausia tarp komandų, kurios atrankos turnyrą pradėjo dviem pralaimėjimais. „Dvylikai milžinų“ nepadėjo net tai, kad jiems atstovavo net penki Eurolygos klubų žaidėjai: Melihas Mahmutoglu iš Stambulo „Fenerbahçe“, Dogušas Balbay, Sertacas Šanli, Bugrahanas Tunceras ir Tolga Gecimas iš Stambulo „Anadolu Efes“. Turkai iš pradžių namie nusileido olandams 65:72, o paskui tuščiai nukeliavo į Švediją.

19

Nežaidžiant ryškiausioms žvaigždėms, keliose rinktinėse atsiskleidė 19-mečiai krepšininkai. 19-metis Dani Avdija įmetė 21 tašką ir buvo rezultatyviausias Izraelio rinktinės žaidėjas per laimėtas rungtynes su rumunais, 19-metis ispanas Carlosas Alocenas po primojo atrankos lango užima pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 9), o per Lietuvos ir Čekijos rungtynes žiūrovai tapo 19-mečių įžaidėjų Roko Jokubaičio ir Vito Krejčio dvikovos liudininkais.

20

Estijos rinktinę į pirmąją pergalę vedė truputį vyresnis krepšininkas – 20-metis Kristianas Kullamae. Buvusio „Žalgirio“ gynėjo Gerto Kullamaės sūnus per laimėtas rungtynes į makedonų krepšį įmetė 31 tašką. K.Kullamae rezultatyviausių atrankos turnyro žaidėjų lentelėje užima trečiąją vietą (jo vidurkis – 24 taškai).

21

Lietuvos rinktinė praėjusį penktadienį Monse pirmąsias atrankos rungtynes belgams pralaimėjo 21 taško skirtumu 65:86. Iki tol lietuviai nė viename atrankos turnyre (Europos, pasaulio čempionatų ir olimpinių žaidynių) nė sykio nebuvo pralaimėję didesniu nei 20 taškų skirtumu. Didžiausio pralaimėjimo rekordas buvo pasiektas 1996 m., kai lietuviai Balstogėje nusileido lenkams 69:88.

33

Gruzijai atstovaujantis amerikietis Thaddusas McFaddenas iš Burgoso „San Pablo“ klubo per rungtynes su serbais pelnė 33 taškus ir pasiekė šio atrankos turnyro rezultatyvumo rekordą (gruzinai išvykoje nugalėjo 94:90). Natūralizuoti amerikiečiai pasižymėjo ir kitose rinktinėse. Rezultatyviausių žaidėjų sąraše pirmauja Lenkijos garbę ginantis A.J.Slaughteris (vid. 27,5 tšk.), antras yra jau minėtas Th.McFaddenas (25,5 tšk.), šeštas – Bulgarijos marškinėlius vilkintis buvęs žalgirietis Dee Bostas (20 tšk.).

34

Rezultatyviausiai Lietuvos rinktinėje žaidęs Eimantas Bendžius per dvejas rungtynes įmetė 34 taškus (su belgais – 8, su čekais – 26). Donatas Motiejūnas pelnė 27 taškus, Mindaugas Kuzminskas – 24, Laurynas Birutis – 17, Tomas Dimša ir Arnas Butkevičius – po 13, Mantas Kalnietis – 12. Iš trylikos atrankos turnyre žaidusių lietuvių taškų nepelnė du: Martynas Sajus ir Žygimantas Janavičius.

37

Belgijos rinktinės įmestų ir praleistų taškų skirtumas yra +37. Belgai, kurie namie nugalėjo Lietuvą 86:65 ir išvykoje – Daniją 88:72, pagal šį rodiklį yra absoliutūs atrankos turnyro lyderiai.

Absoliučių autsaiderių taškų skirtumas yra -37. O silpniausiai šiame atrankos lange žaidė Rumunijos rinktinė, namie pralaimėjusi Ispanijai 71:84 ir svečiuose – Izraeliui 63:87 (beje, šios rungtynės baigėsi didžiausiu skirtumu pirmajame atrankos lange).

48

Lenkijos rinktinė po 48 metų pertraukos nugalėjo Ispanijos komandą. Praėjusį kartą lenkai įveikė ispanus per 1972 metų Miuncheno olimpines žaidynes, o ilgą laukimą nutraukė sekmadienį, kai nelauktai įtikinamai 80:69 pranoko Sergio Scariolo vadovaujamą komandą Saragosoje. Beje, tai buvo pirmasis Ispanijos rinktinės pralaimėjimas po to, kai ji 2019 metų rugsėjį susigrąžino pasaulio čempionės vardą. Tiesa, šiame atrankos lange ispanams atstovavo tik du pasaulio čempionai Xavi Rabaseda ir Javieras Beiranas.

120

Kitas oficialias rungtynes Lietuvos krepšinio rinktinė žais po 120 dienų. Birželio 23 d. Kaune prasidės olimpinis atrankos turnyras, kuriame taip pat dalyvaus Korėjos, Venesuelos (jos bus lietuvių varžovės pirmojo etapo grupėje), Lenkijos, Slovėnijos ir Angolos (jos kovos kitoje grupėje) rinktinės.

Į Kauną atvyksiančios Lenkijos ir Slovėnijos rinktinės šiame atrankos lange iškovojo po vieną pergalę. Lenkai namie pralaimėjo Izraeliui 71:75 ir svečiuose nugalėjo Ispaniją 80:69, slovėnai svečiuose pralaimėjo Vengrijai 75:77 ir namie nugalėjo Austriją 85:78.

Lietuvos rinktinė kitas Europos čempionato atrankos rungtynes žais lapkričio 26 ir 29 dienomis. Mūsų šalies krepšininkai namie susitiks su Danijos ir Belgijos komandomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.