EUROLYGA 2023

EČ atranka: keisti koronaviruso testai, šveicarų sensacija ir smūgis pasaulio čempionams

Europos krepšinio čempionato atrankos turnyre šeštadienį trečiąsias pergales iškovojo Gruzijos ir Izraelio rinktinės, Vengrijos ir Šiaurės Makedonijos komandos bei lenkų lyderis Mateuszas Ponitka negalėjo žaisti dėl teigiamų koronaviruso testų, serbų kilmės žaidėjų vedama Šveicarijos rinktinė nustebino serbus, o izraeliečiai panaikino didelį atsilikimą ir įveikė pasaulio čempionę Ispanijos komandą.

Serbijos rinktinė nusileido Šveicarijos krepšininkams.<br>FIBA Europe nuotr.
Serbijos rinktinė nusileido Šveicarijos krepšininkams.<br>FIBA Europe nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2020, 11:13 PM

Keisti koronaviruso testai

F grupėje per šį langą įvyks tik dvejos iš ketverių numatytų rungtynių. Vengrijos rinktinė atvyko į Liublianą, bet turėjo keliauti namo, nes keli krepšininkai užsikrėtė koronavirusu.

Antradienį buvo pranešta apie pirmą užsikrėtusį, iki ketvirtadienio teigiami buvo dar keturių žaidėjų bei vieno personalo nario mėginiai ir rengėjai paprašė Vengrijos rinktinės išvykti.

Vengrus nustebino testų rezultatai, nes visi penki krepšininkai prieš kelias savaites arba prieš kelis mėnesius jau sirgo COVID-19.

„Nesuprantame, kas atsitiko. Laikėmės visų taisyklių, nenorėčiau tikėti, kad tapome sąmokslo aukomis. Tačiau tokiomis aplinkybėmis FIBA pasielgė teisingai, nukeldama mūsų rungtynes“, – sakė Vengrijos rinktinės treneris Stojanas Ivkovičius.

Vengrai turėjo šeštadienį žaisti su austrais, pirmadienį – su slovėnais. Tiesa, Vengrijos rinktinei galbūt net ir pasisekė, nes per šį langą jai trūko kelių traumas patyrusių krepšininkų.

Kita vertus, vasario mėnesį dvi pergales iškovojusi Vengrijos komanda bent per rungtynes su austrais galėjo tvirtai jaustis net žaisdama ne geriausia sudėtimi.

Europos čempionų pergalė

Slovėnijos rinktinėje koronavirusu užsikrėtė du trenerių štabo nariai, tačiau visų krepšininkų testai buvo neigiami, todėl kitos F grupės rungtynės buvo žaidžiamos. Jose Slovėnijos rinktinė nugalėjo Ukrainos komandą 84:73.

2017 metų Europos čempionė Slovėnijos rinktinė neseniai patyrė fiasko pasaulio pirmenybių atrankoje, o ir šias Europos pirmenybių atrankos varžybas pradėjo labai sunkiai: pralaimėjo vengrams ir vos nugalėjo austrus.

Šįkart slovėnai parodė, jog yra pasimokė iš klaidų ir jau 5-ąją min. triuškino varžovus 24:2, o antrojo kėlinio viduryje pirmavo 31 taško skirtumu. Po pertraukos skirtumas stipriai aptirpo, bet Ukrainos krepšininkams teko nuryti karąia pralaimėjimo piliulę.

Buvusio Kauno „Žalgirio“ trenerio Ainaro Bagatskio vadovaujamoje Ukrainos rinktinėje žaidė buvę LKL klubų krepšininkai Viačeslavas Bobrovas (11 taškų) ir Denysas Lukašovas (3 taškai).

Šioje grupėje pirmauja po dvi pergales iškovojusios Vengrija ir Slovėnija. Vieną kartą laimėjo Ukraina, o Austrijos pergalių neturi. Vengrai ir austrai kol kas -aidė tik po dvejas rungtynes.

Sustojo pakeliui į areną

Šeštadienį buvo atšauktos dar vienerios rungtynės. Italijos krepšininkai jau buvo pakeliui į Talino areną, kai sužinojo, jog jiems nereikės žaisti su Šiaurės Makedonijos rinktine. Koronavirusu užsikrėtė trys makedonų delegacijos nariai.

Vienintelėse B grupės rungtynėse Rusijos rinktinė sutriuškino grupės šeimininkę Estijos komandą 84:56.

Padėti Estijos rinktinei netikėtai atvyko buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas Kerras Kriisa. Jis šiais metais išvyko mokytis į JAV, todėl Estijos krepšinio federacija visai nesitikėjo, kad 19-metis gynėjas grįš namo. Vis dėlto šeštadienį K.Kriisa nebuvo naudingas – jis tris kartus suklydo, nepataikė nė vieno iš 4 tritaškių ir nepelnė nė taško.

Vilniaus „Ryto“ puolėjas Kristjanas Kitsingas pirmajame kėlinyje pataikė du tritaškius, bet vėliau sąskaitos nepapildė ir iš viso pelnė 6 taškus.

Dar vienas buvęs „Žalgirio“ žaidėjas Siimas Sanderis Vene, šį sezoną atstovaujantis „Fuenlabrada“ klubui, ką tik grįžo į aikštę po traumos ir šį atrankos langą praleidžia.

B grupėje pirmauja po dvi pergales iškovojusios Italija ir Rusija. Estija laimėjo vieną kartą, Šiaurės Makedonija – nė karto. Tiesa, italai ir makedonai žaidė tik po dvejas rungtynes.

Pirmadienį susitiks Italija ir Rusija. Ar vyks kitos rungtynės tarp estų ir makedonų, dar nežinia.

Serbus skriaudė serbai

Blogu Lietuvos pavyzdžiu užsikrėtė Serbijos rinktinė. Ji šeštadienį irgi pralaimėjo aiškiems autsaideriams – Šveicarijos krepšininkams. Šveicarai E grupės rungtynėse Espe išplėšė pergalę 92:90.

Paskutinę minutę esant lygiam rezultatui serbai rengė ataką, bet prarado kamuolį. Šveicarai už šią klaidą neatleido – serbų kilmės Dušanas Mladžanas paskutinę sekundę smeigė tolimą dvitaškį ir sukūrė dar vieną atrankos turnyro sensaciją.

Šveicarijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė serbų kilmės broliai Marko Mladžanas (18 taškų) ir Dušanas Mladžanas (16). Įdomu, kad Dušanas gimė Belgrade, o jo jaunesnysis brolis Marko – jau Šveicarijoje, kur prieš tris dešimtmečius išsikraustė Mladžanų šeima.

Serbijos rinktinė į Suomiją atvyko labai neįprastos sudėties. Per šį langą nežaidžia nė vienas praėjusių metų pasaulio pirmenybėse dalyvavęs krepšininkas, o treneris Igoras Kokoškovas nepakvietė net tų patyrusių žaidėjų, kurie neatstovauja NBA ar Eurolygos klubams ir šią savaitę būtų galėję sustiprinti komandą.

Tarp „Erelių“ rezultatyviausiai žaidė 23 taškus pelnęs 26 metų Aleksa Avramovičius iš Madrido „Estudiantes“. Po 20 taškų įmetė 25 metų Draganas Apičius iš Podgoricos „Budućnost“ ir 29 metų Danilo Andžušičius iš Burgo „Jeunesse Laique“.

Beje, treneris I.Kokoškovas dar penktadienį per Eurolygos rungtynes vadovavo Stambulo „Fenerbahçe“ komandai, o jau šeštadienį nurodinėjo Serbijos rinktinės krepšininkams.

Nesustabdomi gruzinai

E grupėje tvirčiausiai žygiuoja Gruzijos rinktinė, šeštadienį įveikusi šios grupės šeimininkę Suomijos komandą 91:85. Gruzinai iškovojo tris pergales, serbai, šveicarai ir suomiai laimėjo po vieną kartą.

Nors gruzinams, kaip vieniems iš keturių Europos pirmenybių šeimininkų, nereikia kovoti dėl kelialapio, jie visas rungtynes vertina labai rimtai. Iškart po ketvirtadienį žaistų Eurolygos rungtynių į Espą atvyko net ir Maskvos CSKA puolėjas Tornikė Šengelija.

Tiesa, gruzinai vis tiek nesubūrė stipriausios sudėties. Jiems per šį langą trūksta Arabijos klubuose žaidžiančių Giorgio Cincadzės, Dudos Sanadzės ir Micheilo Berišvilio, kuriems per pandemiją buvo sudėtinga atvykti į Europą. Taip pat nežaidžia kelio traumą patyręs Beka Buržanadzė iš Las Palmo „Gran Canaria“.

Šeštadienį buvusio Kauno „Žalgirio“ stratego Ilijo Zouro treniruojamai Gruzijos rinktinei didžiąją dalį taškų pelnė trys jos vedliai Giorgis Šermadinis (27), T.Šengelija (19) ir natūralizuotas amerikietis Thaddusas McFaddenas (14).

Suomijos rinktinėje žaidžiantis buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Jamaras Wilsonas įmetė 12 taškų.

Pirmadienį šioje grupėje susitiks Šveicarija – Gruzija ir Serbija – Suomija.

Smūgis pasaulio čempionams

Šeštadienį krito dar viena krepšinio milžinė. A grupėje, kurios varžybos vyksta Valensijoje, pasaulio čempionė Ispanijos rinktinė iššvaistė didelę persvarą ir pralaimėjo Izraelio krepšininkams 87:95.

Ispanai antrajame kėlinyje pirmavo 18 taškų skirtumu, bet izraeliečiai trečiajame ketvirtyje išlygino rezultatą, o ketvirtajame – išsiveržė į priekį ir pergalės neatidavė.

Nugalėtojams 21 tašką pelnė Tamiras Blattas – buvusio Tel Avivo „Makabi“ ir Izraelio rinktinės trenerio Davido Blatto sūnus.

Ispanijos rinktinėje pasižymėjo vienas iš trijų per šį langą į rinktinę atvykusių pasaulio čempionų Quino Colomas. Jis pelnė 24 taškus, tačiau lemiamu metu žaidė individualiai, dažnai klydo ir netaikliai atakavo.

Tuo tarpu Lenkijos krepšininkai neišliejo daug prakaito. Jie sutriuškino Rumunijos komandą 91:61.

Lenkijos rinktinė į Valensiją atvyko be natūralizuoto amerikiečio A.J.Slaughterio, bet prie komandos bandė prisidėti ketvirtadienį Kaune Eurolygos rungtynes žaidęs Sankt Peterburgo „Zenit“ gynėjas Mateuszas Ponitka.

Jam to padaryti nepavyko dėl teigiamo koronaviruso testo. Iš Kauno į Valensiją nuskubėjęs M.Ponitka atsidūrė tokioje pačioje padėtyje, kaip ir Vengrijos krepšininkai. M.Ponitka prieš kelias savaites sirgo COVID-19, todėl lenkus nustebino Ispanijoje atlikto testo rezultatas.

Ir be ryškiausios žvaigždės nesunkiai autsaiderius įveikę lenkai tikisi, kad koronaviruso galvosūkis bus išpainiotas iki pirmadienio, kai reikės žaisti su gerokai stipresne Izraelio komanda.

Tris kartus laimėjusi Izraelio rinktinė yra šios grupės lyderė. Lenkija turi dvi pergales, Ispanija – vieną, Rumunija – nė vienos.

3 turas

A grupė (Valensija)

Rumunija – Lenkija 61:91. K.Richardas 14/ M.Sokolowskis 17, J.Zyskowskis 13.

Ispanija – Izraelis 87:95. Q.Colomas 24, X.Lopezas 13, D.Brizuela 10/ T.Blattas 21, G.Mekelis 18, T.Ginatas ir J.Cohenas po 17.

Lentelė: Izraelis – 3, Lenkija – 2, Ispanija – 1, Rumunija – 0.

B grupė (Talinas)

Estija – Rusija 56:84. J.Joesaaras 11, R.Veidemanas 10, ... K.Kitsingas 6, K.Kriisa 0/ J.Baburinas 19, A.Voronvevičius 15, ... N.Balašovas 0.

Italija – Šiaurės Makedonija nukeltos.

Lentelė: Italija ir Rusija – po 2, Estija – 1, Šiaurės Makedonija – 0.

E grupė (Espas)

Serbija – Šveicarija 90:92. A.Avramovičius 23, D.Apičius ir D.Andžušičius po 20, B.Simaničius 13/ M.Mladžanas 18, D.Mladžanas ir J.Kazadi po 16, R.Kovačas 14.

Suomija – Gruzija 85:91. S.Salinas 22, E.Valtonenas 13, J.Wilsonas 12, ... C.Lindbomas 2/ G.Šermadinis 27, 10 atk.kam., T.Šengelija 19, Th.McFaddenas 14.

Lentelė: Gruzija – 3, Serbija, Šveicarija ir Suomija – po 1.

F grupė (Liubliana)

Slovėnija – Ukraina 84:73. J.Blažičius 23, 10 atk.kam., J.Morganas 13, 11 atk.kam., L.Rupnikas 12/ V.Herunas 15, A.Šundelis 14, I.Sanonas 13, V.Bobrovas 11, ... D.Lukašovas 3.

Vengrija – Austrija nukeltos.

Lentelė: Vengrija ir Slovėnija – po 2, Ukraina – 1, Austrija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti