EUROLYGA 2023

Užsienyje žaidžiančius Lietuvos krepšinio talentus graibstanti LKF pasinėrė į naujosios J. Jocytės paieškas

Igno Brazdeikio ir Mato Buzelio atstovavimą Lietuvai užtikrinusi Lietuvos krepšinio federacija (LKF) sustoti nežada. Pastebėjusi užsienyje esantį potencialą LKF pasinėrė į naujų talentų medžioklę.

Užsienyje žaidžiančius Lietuvos krepšinio talentus graibstanti LKF pasinėrė į naujosios J. Jocytės paieškas  <br> lrytas.lt koliažas
Užsienyje žaidžiančius Lietuvos krepšinio talentus graibstanti LKF pasinėrė į naujosios J. Jocytės paieškas  <br> lrytas.lt koliažas
J.Jocytė.<br>FIBA nuotr.
J.Jocytė.<br>FIBA nuotr.
 Stella Sakalas.<br> twitter nuotr.
 Stella Sakalas.<br> twitter nuotr.
LKF prezidentas V. Gedvilas ir LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LKF prezidentas V. Gedvilas ir LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Europos U-16 auksą laimėjęs N. Indrušaitis buvo išrinktas į simbolinį penketuką.<br> FIBA nuotr.
 Europos U-16 auksą laimėjęs N. Indrušaitis buvo išrinktas į simbolinį penketuką.<br> FIBA nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Balčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 2:23 PM, atnaujinta Mar 22, 2023, 7:39 PM

Nuo 2021 metų rugsėjo mėnesio Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadžios priklauso Vydui Gedvilui ir Mindaugui Balčiūnui.

Naujieji vadovai turėjo aiškų tikslą – neleisti užsienyje augantiems talentams pasirinkti kitos valstybės rinktinės marškinėlių ir sugrąžinti moterų krepšinį į aukštumas.

Pradžia gera. Su LKF pagalba Lietuvos krepšinio rinktinėje jau debiutavo Kanadoje augęs Ignas Brazdeikis, Lietuvą pasirinko ir 18-metis Matas Buzelis, kuriam prognozuojamas pirmasis šaukimas 2024 metų NBA naujokų biržoje.

Taip pat vasara jaunimo rinktinėje puikiai pasirodė JAV augantis 16-metis Nojus Indrušaitis ir 16-metė Victorija Matulevičius.

Talentų ieškojimas užsienyje įsibėgėja vis greičiau. Kalbėdamas su lrytas.lt LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas teigė, kad šiuo metu yra 8 talentai, kuriais Lietuva domisi, tačiau didžiausias dėmesys skiriamas merginoms.

„Per metus išsprendėme Igno Brazdeikio, Mato Buzelio klausimus. Jaunimo rinktinėje pamatėme ir Nojų Indrušaitį.

Šiai dienai domimės 8 žaidėjais, pagrinde merginomis. Vincą Buzelį jau kviesime į šešiolikmečių rinktinę, pasižiūrėsime kaip Mantas Žilys atrodys aštuoniolikmečių komandoje, bus ir tas pats N.Indrušaitis.

Tarp merginų yra labai talentinga Stella Sakalas, kuri žaistų dar su šešiolikmetėmis. Ji su kiek vyresne pussesere Chloe ir tėvais balandį atvyks į Lietuvą apsižiūrėti.

Dar domimės trejomis U-16 žaidėjomis, pora U-18 ir turime dar Audrą Pašakarnis, kuri rungtyniautų U-20 komandoje. Su Audra esame labai pažengę, o visos kitos dar yra pradinėje stadijoje, kviečiame atvykti į Lietuvą, renkame dokumentus. Jomis domisi kitų šalių federacijos, tačiau nemanau, kad turėsime problemų“, – lrytas.lt portalui kalbėjo M.Balčiūnas.

Lietuviams geriausias būdas susipažinti su išeivijos krepšinio talentais – vasarą vykstantys jaunimo čempionatai. Pasak LKF generalinio sekretoriaus, rinktinėse galime tikėtis išvysti iki 6 užsienyje augančių sportininkų.

„Čia viską spręs treneriai, bet manau U-16 Vincas Buzelis bus. Iš merginų A.Pašakarnis manau į U-20 komandą papuls, V.Matulevičius aišku žais U-18, gal Patricija Tamušauskas. Jei pavyks viską suspėti, U-16 komandoje gal bus labai talentingos S.Sakalas bei Sofia Flynn.

Teoriškai gali būti 5–6 išeivijos krepšininkai. Praktiškai bus nemažiau 3.

Pagrindinis dalykas kurį supratome – kiek daug potencialo yra išeivijoje. Su išeivijos talentais dirbdamas Aurimas Matulevičius eidamas vien per NCAA žaidėjų pavardes ieško lietuviškų šaknų ir daugelis žmonių lieka labai maloniai nustebinti, kad kažkas juos susiranda ir kažką jiems siūlo.

O kadangi ieško iš jų tėvų ar protėvių žemės, jiems yra dar papildomas argumentas. Jiems smagu matyti, jog jais susidomėjo Lietuva“, – teigė M.Balčiūnas.

LKF generalinis sekretorius išskyrė ir 2 talentus, kurie turi didžiausią potencialą.

„Vincas Buzelis turėtų maloniai nustebinti. Labai perspektyvi yra Stella Sakalas. Aš jos nematęs gyvai žaidžiančios, bet A.Matulevičiaus atsiliepimas ir vertinimas yra labai geras. Šie du talentai yra prioritetiniai, kadangi iki 16 metų, paliekantys gerą įspūdį.

Victorija Matulevičius jau žaidžia, labai laukiame A.Pašakarnis, kuri galėtų į U-20 kandidatuoti. Tad potencialo tikrai yra. Stengsimės visus normaliomis sąlygomis integruoti į Lietuvos rinktines. Žiūrėsime į lygį ir galimybes. Būna tokių, kurie ir neatitinka to lygio“, – teigė LKF generalinis sekretorius.

Tiesa, ne visais atvejais viską išspręsti galima kelių pokalbių dėka. Pasak M.Balčiūno, kartais bandant prisikviesti talentus į Lietuvą reikia ieškoti dokumentų, kuriems yra virš šimto metų, o pagalbos rankos reikės tikėtis ir iš Lietuvos prezidento.

„Yra atvejų, kuomet traukiame žaidėjų giminių gimimo liudijimus iš 1911 metų, ieškodami sąsajų su Lietuva. Tuomet atsiranda problemų, bet vis tiek bandome, stengiamės.

Šiuo metu dirbame su 8–9 talentais, kurie turi stiprias lietuviškas šaknis. Visus vienija vienas dalykas – stiprus noras atstovauti Lietuvai.

Su tais, kurie neturi Lietuvos pilietybės, procesai vyksta šiek tiek lėčiau.

Esame dedikavę vieną žmogų tik šiam dalykui, tvarkyti visus formalumus. Džiaugiamės migracijos departamento požiūriu, kurie padeda kuo gali. Kai kur tikriausiai teks kreiptis į prezidentą Gitaną Nausėdą, dėl išskirtinio pilietybės suteikimo kelio. Visi šie talentai nėra atstovavę kitoms rinktinėms ir galime juos pilnai integruoti į Lietuvos komandas.

Visada kontaktą pradedame nuo klausimo, ar norėtų žaisti už mūsų šalį. Čia turime padėkoti Aurimui Matulevičiui, kuris ir bendrauja su talentų šeimomis. Tai kol kas visi labai nori prisijungti prie Lietuvos“, – pasakojo M.Balčiūnas.

2021 metų rudenį kalbėdamas su lrytas.lt portalu LKF generalinis sekretorius buvo užsiminęs ir apie 2 grandiozinius projektus.

M.Balčiūnas teigė, jog yra idėja suburti Londono „Baltic Stars“ komandas kurios galėtų dalyvauti ir Moksleivių krepšinio lygoje (MKL). Visgi, vystant šią idėją pasimatė rimtos spragos, trukdančios ją įgyvendinti.

„Kai gavome tokius pasiteiravimus sakėme, kad padarytume viską, jog tai įvyktų. Dabar iškilo viena sąlyga – pagal mūsų federacijos taisykles, mes negalime priiminėti užsieniečių vaikų į moksleivių krepšinio lygą. O Londone pasižiūrėjo, jog nesurinktų 12 žaidėjų su lietuviškais pasais. Yra lietuvių kilmės, su lietuviškomis pavardėmis, bet pasų neturėjo. Dėl rinktinės tėvai būtų pasiryžę antrą pasą daryti, tačiau dėl moksleivių lygos... patys suprantate, jog tai nėra pakankamas argumentas. Kol kas neturime tokio pasiryžimo įgyvendinti šį projektą. Dar aišku yra laiko“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

LKF taip pat mąstė ir apie galimą moterų komandos įkūrimą Čikagoje, kuri galėtų rungtyniauti Lietuvos moterų krepšinio lygoje. Čia susidarė dar daugiau problemų.

„Su moterų Čikagos komanda viskas yra sunkiau. Vien tam, kad moterų lygoje sudalyvautų Čikagos komanda nesiversime per galvą. Bet, jeigu ten esančios žaidėjos norėtų integruotis į Lietuvos krepšinį, be problemų tai padėtume joms įgyvendinti“, – lrytas.lt portalui kalbėjo M.Balčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.