EUROLYGA 2023

Dopingo skandaluose verdančiam B. Vyšniauskui – premija iš S. Skvernelio rankų

Pirmadienį į Vyriausybę B.Vyšniauskas atlydėjo savo auklėtinį Žygimantą Stanulį, kuris dar pavasarį Rumunijoje iškovojo Europos sunkiosios atletikos pirmenybių sidabrą.

B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
Klaipėdietis B.Vyšniauskas 
Klaipėdietis B.Vyšniauskas 
B.Vyšniauskas vadinamas Lietuvos sunkiosios atletikos tėvu, tačiau jam tenka atsakomybė ir už šią sporto šaką skandinančius dopingo skandalus.<br>lrytas.lt nuotr.
B.Vyšniauskas vadinamas Lietuvos sunkiosios atletikos tėvu, tačiau jam tenka atsakomybė ir už šią sporto šaką skandinančius dopingo skandalus.<br>lrytas.lt nuotr.
Treneris B.Vyšniauskas įsitikinęs, kad su juo norima susidoroti.<br>LSAF nuotr.
Treneris B.Vyšniauskas įsitikinęs, kad su juo norima susidoroti.<br>LSAF nuotr.
Po nesėkmingos olimpiados R.Vyšniauskas nusprendė būti tik sportininkas.
Po nesėkmingos olimpiados R.Vyšniauskas nusprendė būti tik sportininkas.
B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Didžbalis ir jo treneris B.Vyšniauskas.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Didžbalis ir jo treneris B.Vyšniauskas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 2:53 PM

Pirmadienį į Vyriausybę B.Vyšniauskas atlydėjo savo auklėtinį Žygimantą Stanulį, kuris dar pavasarį Rumunijoje iškovojo Europos sunkiosios atletikos pirmenybių sidabrą.

Treneriui ir sportininkui atiteko Ministro Pirmininko padėka ir Vyriausybės paskata – Ž.Staniuliui atiteko 2170 eurų premija, o B.Vyšniauskui – 1085 eurai.

Žinomas treneris ir Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos vadovas šių metų balandžio pabaigoje Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tarnybos pareigūnų buvo suimtas sporto salėje ir jam inkriminuojamas uždraustų medžiagų bei psichotropinių vaistų laikymas – pas B.Vyšniauską kriminalistai rado daug draudžiamų sporte medikamentų.

Be to, net trys B.Vyšniausko treniruojami atletai – sūnus Ramūnas Vyšniauskas, Rio de Žaneiro žaidynių prizininkas Aurimas Didžbalis ir atletas Domantas Kmieliauskas buvo pagauti pažeidę antidopingo taisykles. Visi atletai buvo gavę ne vienerius metus besitęsusias diskvalifikacijas.

Tačiau Kūno kultūros ir sporto departamentas tikino, kad šiuo atveju Vyriausybėje nebuvo skiriami valstybiniai apdovanojimai, o sportininkams ir treneriams buvo įteiktos Vyriausybės nutarime numatytos premijos. Tad jokie draudimai, kaip yra su valstybės apdovanojimais, šiuo atveju negalioja.

Juolab, kad B.Vyšniausko auklėtinis Ž.Staniulis sėkmingai praėjo dopingo kontrolę ir jam priekaištų neturi dopingo kontrolieriai.

„Vyksta tyrimas, tad nieko negaliu sakyti ir aiškinti. Tačiau nesu nuteistas“, – lakoniškai lrytas.lt sakė pirmadienį B.Vyšniauskas, atsisakęs komentuoti su juo susijusią tyrimo eigą.

Taip pat treneris nebuvo kalbus ir dėl A.Didžbalio dopingo bylos. „Viskas bus pranešta. Šalies sunkiosios atletikos federacija dėl A.Didžbalio klausimo sulauks Tarptautinės federacijos atsakymo ir jį pateiks. Kada? Ir mes laukiame. Turėtų greitai“, – sakė B.Vyšniauskas.

Liepos mėnesį pasirodė naujos žinios ilgai užsitęsusiame laukime dėl A.Didžbalio likimo, kai pasaulio čempionate JAV, jo organizme buvo rasta neleistinų preparatų.

Lietuvos sunkiosios atletikos federaciją (LSAF) tikino, esą ją pasiekė patvirtinimas iš Kelno (Vokietija) laboratorijos ir Tarptautines sunkiosios atletikos federacijos (IWF), kad A.Didžbalio naudoti sertifikuoti ir legalūs maisto papildai buvo užteršti ta pačia draudžiama medžiaga, kuri buvo rasta praėjusiais metais per pasaulio čempionatą Anahaime (JAV).

„Toliau sieksime visiško pasaulio vicečempiono Aurimo Didžbalio išteisinimo“, – tąkart kalbėjo LSAF prezidentas B. Vyšniauskas.

Jei Tarptautinė federacija patvirtins Kelno labolatorijos tyrimus, A.Didžbalio karjera gali ir nesugriūti.

Kuomet lietuvio mėginyje, kuris buvo paimtas per pasaulio sunkiosios atletikos čempionatą JAV, Anaheime, buvo rasta draudžiamų preparatų, įsivyravo kalbos, kad karjerą sportininkas jau gali laidoti.

2012 m. prieš pat Londono olimpines žaidynes Europos sunkiosios atletikos čempionate A.Didžbalio šlapimo mėginyje taip pat buvo rasta medžiagų, kurios viršijo leistiną normą.

2017 gruodį per pasaulio sunkiosios atletikos čempionatą JAV A.Didžbalis pasipuošė sidabro medaliu ir netvėrė džiaugsmu, tačiau jo greitai neteko.

Pirmenybių metu atlikto dopingo A testo rezultatas buvo teigiamas. Antidopingo laboratorijoje buvo nustatyta, kad lietuvio organizme buvo selektyvių androgeninių receptorių moduliatorių SARM S-22, kurie suteikia jėgos ir išvysto raumenyną.

„Nežadu gintis, nes ginasi tik kalti. Dešimt dienų iki lemtingo mėginio buvo atvykusi Lietuvos antidopingo agentūra ir buvo paimti tiek šlapimo, tiek kraujo mėginiai. Ir jokių pakitimų nebuvo. Viskas buvo tvarkinga. Nesu pradinukas sunkiojoje atletikoje ir keisti papildus būtų neadekvatu. Mums ta medžiaga nežinoma ir pirmą kartą ją išgirdome“, – po to kai pasirodė žinios apie dopingą tvirtino A.Didžbalis.

Su dopingo vartojimu pirmasis 1997 metais įkliuvo trenerio sūnus Ramūnas Vyšniauskas.

Tuomet sunkiaatletis buvo patikrintas Tailande vykusio pasaulio čempionato metu. 21-erių metų sportininkas buvo diskvalifikuotas dvejiems metams.

„ To, ką tada rado mano organizme, net nebuvau vartojęs. Nežinau, kaip ten įvyko. Tiesiog kažkoks nesusipratimas. Ir konkurentai negalėjo iškrėsti man tokios kiaulystės, kadangi tuomet ir tie rezultatai nebuvo itin aukšti...“, – po devynių metų duodamas interviu diena.lt kalbėjo sportininkas.

Tačiau tai nebuvo vienintelė R.Vyšniausko diskvalifikacija. Praėjus 18 metų sunkiaatletis vėl įkliuvo.

Šį kartą draudžiama medžiaga buvo aptikta sportininko mėginyje 2014 metų balandžio 6 dieną ne varžybų metu, o mėginį paėmė Lietuvos antidopingo agentūra. R.Vyšniauskas dar kartą buvo diskvalifikuotas dvejiems metams.

Sunkiaatlečio organizme buvo rasta dehidrochlormetiltestosterono, kuris yra tarptautiniame draudžiamų vartoti medžiagų sąraše.

Po šio incidento sportininko tėvas B.Vyšniauskas dar tikėjosi, jog sūnus dalyvaus 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, bet po dvejų metų Ramūnas į profesionalų sportą nebegrįžo.

R.Vyšniausko karjeroje dažnai koją kišdavo ir įvairios negandos prieš svarbiausius varžybų startus: 2006 metais nuvykęs į pasaulio čempionatą Dominikoje apsinuodijo maistu, 2009 metais planetos pirmenybėse Pietų Korėjoje nestartavo dėl aukštos kūno temperatūros, 2008 m. olimpinėse žaidynėse ir 2010 m. pasaulio pirmenybėse kelti štangos nepavyko dėl traumų, o 2013 m. prieš Lietuvos čempionatą – supykino.

R.Vyšniausko įpėdiniu laikytas sunkiaatletis A.Didžbalis taip pat neišvengė diskvalifikacijų. 2012 metų Europos čempionate sportininkas iškovojo sidabro medalį, tačiau labai greitai buvo nušalintas nuo varžybų, medalis atimtas, o Lietuva prarado vietą Londono olimpinėse žaidynėse.

A.Didžbalio organizme buvo rasta ta pati draudžiama medžiaga kaip ir antruoju R.Vyšniausko atveju – dehidrochlormetiltestosteronas.

Ši medžiaga, kaip ir kiti anaboliniai steroidai, padeda auginti raumenų masę.

Pats sunkiaatletis tada buvo diskvalifikuotas dvejiems metams, o po incidento kaltės nepripažino.

„Gal konkurentai pasidarbavo per varžybas, juk jos tęsiasi beveik visą savaitę. Visi sportininkai būna vienoje vietoje, kartu maitinasi. Treneris visada kartodavo, kad jei atsikemšame gėrimo butelį, neturime jo palikti be priežiūros, nes maža kas gali atsitikti. Stengdavomės taip nesielgti, bet gal nesužiūrėjau”, – po diskvalifikacijos teisinosi A.Didžbalis.

 


 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.