EUROLYGA 2023

Juoda dėmė Estijos sporte: dopingo skandalas gali nusinešti dar daugiau aukų

„Norėjome garsinti Estijos slidinėjimą“, - dievagojosi Andreasas Veerpalu, Karelis Tammjarvas ir Algo Karpas. Išgarsino. Tačiau ne pergalėmis, o kol kas didžiausiu 2019 metų dopingo skandalu, kuris kilo vasario pabaigoje per pasaulio slidinėjimo čempionatą. 

 Karelis Tammjärvas prisipažino vartojęs dopingą ir išklojo naujų detalių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Karelis Tammjärvas prisipažino vartojęs dopingą ir išklojo naujų detalių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Hauke prigautas nusikaltimo vietoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Hauke prigautas nusikaltimo vietoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 K.Tammjarvas turėjo daug meluoti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 K.Tammjarvas turėjo daug meluoti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Karpas tikėjosi, kad dopingas pdės pasiekti geresnius rezultatus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Karpas tikėjosi, kad dopingas pdės pasiekti geresnius rezultatus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Veerpalu neigė pažeidęs antidopingo taisykles.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Veerpalu neigė pažeidęs antidopingo taisykles.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 10, 2019, 9:39 AM, atnaujinta Mar 10, 2019, 9:47 AM

Slidinėjimas ilgus dešimtmečius buvo kone svarbiausias Estijos sporto pasididžiavimas. Didelių pergalių neišlepinti estai atkūrus Nepriklausomybę iškovotus olimpinius aukso medalius vis dar gali suskaičiuoti rankų pirštais, ir net keturis iš septynių tauriausio metalo apdovanojimų į šalies taupyklę įdėjo du slidininkai Andrusas Veerpalu bei Kristina Šmigun. 

Tiesa, jų ryškiausias pergales jau dengia laiko dulkių sluoksnis, o šioms dviem sporto ikonoms baigus karjerą, atsivėrė tuštuma. Jaunesnės kartos Estijos slidinėjimo auklėtiniams pirmasis dešimtukas per olimpines žaidynes, pasaulio pirmenybes ar pasaulio taurės etapus atrodo lyg neįkopiamas ledo kalnas, o geriausių šių dienų estų slidininkų pavardes išmoko nebent ištikimiausi šios sporto šakos gerbėjai. 

Per dvejas praėjusias olimpines žaidynes asmeninėse lenktynėse patekti į geriausiųjų dešimtuką nepavyko nė vienam Estijos slidininkui, ir tik Algo Kärpas bei Marko Kilpas po sykį tenkinosi vietomis antrojo dešimtuko pabaigoje. O Estijos vyrų ketveriukė, kurioje buvo ir visi trys dopingo bylos sūkuryje atsidūrę sportininkai, per 2018 metų Pjongčango žaidynių estafetės lenktynes finišavo kuklioje dvyliktojoje pozicijoje. 

Estijos vardas pasaulio slidinėjimo bendruomenėje garsiai vėl nuskambėjo tik šiais metais. Tačiau Estija išgarsėjo visai ne dėl tos priežasties, dėl kurios norėjo išgarsėti.

Perkūnas iš giedro dangaus nugriaudėjo per pasaulio slidinėjimo čempionatą, kuris vasario pabaigoje ir kovo pradžioje vyko Tirolio Zėfelde. Priešpaskutinę vasario dieną Austrijos policija paskelbė, kad kartu su Vokietijos kolegomis atlikusi ilgai rengtą operaciją sulaikė devynis asmenis, įtariamus dalyvavus „tarptautiniame dopingo tinkle“. Tarp sulaikytųjų buvo penki pasaulio čempionate varžęsi slidininkai: vienas kazachstanietis, du austrai ir du estai. 

Austrijos slidininkas Maxas Hauke buvo pričiuptas „nusikaltimo metu“. Kai į kambarį įžengė Austrijos policijos ir Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) atstovai, sportininkui kaip tik buvo perpilamas kraujas.

Pasak Austrijos policijos, neteisėtos veiklos epicentras buvo Rytų Vokietijos mieste Erfurte, kur bent penkerius metus veikė kraujo perpylimo laboratorija. Jos paslaugomis ir naudojosi į policijos pinkles pakliuvę slidininkai. 

Šios dopingo bylos tyrimas buvo pradėtas dar prieš penkerius metus, kai per Sočio olimpines žaidynes dėl draudžiamų medžiagų vartojimo įkliuvo kitas austras slidininkas Johannesas Dürras. Jis ir įdavė siūlo galą Austrijos policijai bei prokuratūrai. 

Du sulaikyti Estijos slidininkai buvo 29-erių Karelis Tammjärvas ir 24-erių Andreasas Veerpalu, olimpinio čempiono Andruso Veerpalu sūnus. 

Jiedu Austrijos policijai iškart prisipažino dalyvavę dopingo programoje, o K.Tammjärvas po poros dienų, vos paleistas iš areštinės, apie savo nuodėmes papasakojo žiniasklaidai. 

„Nenorėjau nuvilti trenerio, komandos draugų, sirgalių, savo šeimos – visų, kurie laukė Estijos slidinėjimo atgimimo. Vartojau dopingą, nes tikėjausi pasiekti geresnių rezultatų ir pagerinti Estijos sporto padėtį“, - kilniais tikslais teisinosi K.Tammjärvas.

Slidininkas atskleidė kraujo dopingą vartojęs nuo 2016 metų. K.Tammjärvas papasakojo, kad su vokiečiu daktaru Marku Schmidtu, laikomu Erfurto laboratorijos smegenų centru, jį supažindino buvęs Estijos slidinėjimo rinktinės treneris Mati Alaveris.

Pasak K.Tammjärvo, jis pats neieškojo neleistinų būdų siekti pergalių, tačiau neatsispyrė pagundai sulaukęs M.Alaverio pasiūlymo.

Sportininkas už dopingą mokėjo iš asmeninių rėmėjų gautais pinigais, o į Vokietijoje esančias laboratorijas, kuriose būdavo imamas kraujas, vykdavo slapčia, sukūręs pramanytas priežastis atsiskirti nuo komandos. K.Tammjärvas taip pat papasakojo žinojęs, jog ryšius su M.Schmidtu palaikė tėvas ir sūnus Veerpalu. 

Austrijos policijos reidas slidininkui netapo didele staigmena. Jis Zėfelde jautėsi tarsi būtų sekamas ir netgi papasakojo apie tai M.Schmidtui. Pastarasis K.Tammjärvo įtarimus pavadino „paranoja“ ir liepė nusiraminti, tačiau greitai paaiškėjo, kad esto nuojauta neapgavo. 

Kitas įkliuvęs slidininkas A.Veerpalu atsitvėrė tylos siena ir su žiniasklaida nebendravo. Kad dalyvavo dopingo programoje, olimpinio čempiono sūnus visuomenei prisipažino per motiną išplatintame pranešime. 

„Noriu kreiptis į Estijos žmones ir paaiškinti, kas įvyko, ir kodėl slepiuosi nuo visuomenės. Norėjau ne pabėgti, o tiesiog pabūti su savo šeima. Daviau parodymus policijai ir sąžiningai prisipažinau esąs kaltas dėl antidopingo taisyklių pažeidimo. Nenoriu to aptarinėti su žiniasklaida. Man gėda dėl to, kas atsitiko. Atsiprašau visų, kuriuos įžeidė mano veiksmai“, - rašė A.Veerpalu-jaunesnysis.

Po kelių dienų dopingo bylą papildė dar vieno Estijos slidininko pavardė. 34-erių Algo Kärpas nebuvo sučiuptas, bet, gal ir nujausdamas, kad nepavyks išvengti įstatymo čiuptuvų, pats prisipažino dalyvavęs dopingo programoje. 

„Tikriausiai sugriausiu visus savo santykius, bet nebegaliu toliau gyventi meluodamas, - vienam didžiausių Estijos dienraščių „Õhtuleht“ sakė A.Kärpas. – Geriausi mano rezultatai pasaulio taurės etapuose buvo vietos antrajame dešimtuke, tačiau norėjau pasiekti daugiau. Maniau, kad dopingas padės man patekti į pirmąjį dešimtuką“. 

A.Veerpalu-jaunesniojo rezultatai slidinėjimo lenktynėse būdavo dar prastesni. „Stebiuosi, kodėl A.Veerpalu apskritai į tai įsivėlė, - kraipė galvą vienas Estijos slidinėjimo federacijos vadovų Ergo Leibakas. – Jo lygis buvo toks žemas, kad kraujo perpylimas jam nebūtų padėjęs per pasaulio taurės etapus patekti tarp 30 geriausiųjų“. 

Dopingo lavina gali nusinešti dar daugiau aukų. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) ir WADA paskelbė, kad bus dar kartą patikrinti anksčiau paimti Estijos slidininkų mėginiai. 

Beje, Austrijoje sulaikytas kazachstanietis Aleksejus Poltoraninas taip pat susijęs su Estijos slidinėjimu. A.Poltoraninas, kuris 2013 metų pasaulio pirmenybėse laimėjo du bronzos medalius ir iškovojo kelias pergales pasaulio taurės etapuose, nuolat gyvena Estijoje, o jo treneriai buvo M.Alaveris ir A.Veerpalu-vyresnysis.

Estijos sportui būtų lengviau susitaikyti su dopingo byla, jei ją būtų galima vertinti, kaip pavienį atvejį. Tačiau ši istorija metė šešėlį ant viso Estijos slidinėjimo sporto. 

Juo labiau kad slidininkus su dopingo programos idėjiniu vadu laikomu daktaru M.Schmidtu supažindino buvęs rinktinės treneris M.Alaveris.

Tiesa, dabartinis Estijos slidinėjimo rinktinės treneris Anti Saarepuu griežtai neigė, jog ką nors žinojo apie savo auklėtinių nuklydimus, o šalies slidinėjimo federacija („Eesti Suusaliit“) iškart atsiribojo nuo prasikaltusiųjų. Estijos slidinėjimo vadovai paaiškino, kad visi į dopingo istoriją įsipainioję slidininkai treniravosi ne su Estijos rinktine, o savarankiškai veikusiame „Team Haanja“ slidinėjimo klube, kuriam priklausė devyni sportininkai. 

Estijos slidinėjimo federacija tučtuojau panaikino M.Alaverio ir A.Veerpalu-vyresniojo trenerių licencijas ir kreipėsi į Estijos prokuratūrą, kad būtų pradėtas M.Alaverio įtariamai nusikalstamos veiklos tyrimas. 

Nedelsdamas sureagavo ir pagrindinis „Team Haanja“ rėmėjas, vienas turtingiausių Estijos žmonių Toomasas Annusas. Verslininkas paskelbė, kad neberems profesionalų slidinėjimo sporto. 

„Tiek profesionalų, tiek mėgėjų slidinėjimą rėmiau daugiau nei dvidešimt metų, - sakė T.Annusas. – Sportininkų rezultatai neturėjo įtakos mano skiriamai paramai, tačiau dabar nebejaučiu jokios motyvacijos padėti profesionalų slidinėjimui“. 

Estijos žiniasklaidos duomenimis, šį sezoną T.Annuso valdomos bendrovės „Team Hanja“ klubui skyrė bent 200 tūkst. eurų. Viena iš T.Annuso bendrovių taip pat buvo ilgametė Estijos slidinėjimo federacijos rėmėja ir Estijoje rengiamų tiek profesionalų, tiek mėgėjų slidinėjimo varžybų rėmėja. 

„Praradome pusę finansavimo. Nežinau, kaip išgyvensime. Dėl dviejų žmonių kvailumo pavojus iškilo visam Estijos slidinėjimo sportui“, - pyko E.Leibakas. 

Dar viena dopingo byla, ko gero, galutinai pakirto olimpinio čempiono Andruso Veerpalu reputaciją. 

2002 metų Solt Leik Sičio ir 2006 metų Turino žaidynėse 15 km lenktynes klasikiniu stiliumi laimėjęs, o Solt Leik Sityje savo kolekciją dar ir olimpiniu sidabro medaliu papildęs estas jau anksčiau turėjo nemalonumų dėl draudžiamų medžiagų.

2011 metais buvo paskelbta, kad A.Veerpalu dopingo mėginyje rasta augimo hormonų. Nors olimpinis čempionas prieš kelis mėnesius jau buvo baigęs sportininko karjerą, Tarptautinė slidinėjimo federacija (FIS) skyrė jam trejų metų diskvalifikaciją.

A.Veerpalu neigė pažeidęs antidopingo taisykles ir pabandė apginti savo gerą vardą. Ilgai nagrinėta byla galiausiai pasiekė Sporto arbitražo teismą (CAS), kuris 2013 metų kovą panaikino FIS skirtą bausmę.

Vis dėlto CAS galutinė išvada nebuvo vienareikšmė ir dėmės nuo Estijos slidininko nenuvalė. Sporto teismas neatmetė tikimybės, jog A.Veerpalu pažeidė taisykles. 

Įsiplieskus naujam skandalui, Estijos žurnalistai ir K.Tammjärvo paklausė, ką jis mano apie tai, jog į dopingo bylą vėl įsivėlė žmogus, kuris yra olimpinis čempionas. „Atsižvelgiant į pastarąsias naujienas, turbūt jau nebėra“, - atsakė buvęs olimpinio čempiono auklėtinis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.