EUROLYGA 2023

Kauno rankininkai skirtingai vertina galimybes dalyvauti Baltijos lygoje

Nors sporto pasaulį dar kausto pandemijos įšalas, Lietuvos, Latvijos ir Estijos rankinio federacijos jau dėlioja kito sezono planus. Jų vizijose – nauja Baltijos šalių rankinio lyga, kurioje dalyvaus 12 komandų. Lygoje gali atsidurti ir dvi Kauno komandos.

"Granitas Karys".<br>RK „Granitas-Karys“ nuotr.˙
"Granitas Karys".<br>RK „Granitas-Karys“ nuotr.˙
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-25 10:00

Trijų šalių rankinio federacijos sutarė dėl naujo formato Baltijos lygos varžybų, taip pat įsteigta nauja asociacija, kuri vienys stipriausias Baltijos regiono rankinio komandas.

Pagal patvirtintą formatą naujojoje lygoje varžysis po 4 pajėgiausias kiekvienos šalies ekipas.

Tai ne pirmas bandymas suburti regiono komandas. 1993 metais įkurtoje Baltijos lygoje iš pradžių varžėsi Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Suomijos ir net Grenlandijos klubai.

Paskelbė svarbiausius siekius

Lietuvos rankinio federacijos (LRF) generalinis sekretorius Miglius Astrauskas vylėsi, kad lygai pavyks lygiuotis į Pietryčių lygos (SEHA) pavyzdį ir taip kelti rankinio kokybę Baltijos šalyse.

SEHA šiuo metu yra viena iš 5 pajėgiausių lygų Europoje, o joje dalyvauja Pietryčių Europos regiono komandos.

Tuo metu Baltijos pirmenybės pastaruosius metus atsidūrė stagnacijoje.

Klubai neteikė šiai lygai prioriteto, o žaidimas joje buvo tapęs formalumu.

„Norime sukurti lygą su stipria rinkodara ir komunikacija, aiškiu varžybų kalendoriumi ir gera vadyba“, – tikino M.Astrauskas.

Pirmosios kalbos dėl lygos kūrimo prasidėjo dar prieš kelerius metus.

Tuomet Estijoje įvyko pirmasis visų šalių atstovų susitikimas, įsteigta Baltijos šalių rankinio asociacija.

LRF atstovas vylėsi, kad ši lyga suteiks daugiau tarptautinės rungtynių patirties Lietuvos rankininkams, o vėliau tai atsispindės ir rinktinių rezultatuose.

„Pagrindinis tikslas – profesionalesni klubai, o lyga stengsis padėti klubams progresuoti ir gauti finansinę naudą.

Rankinis visose trijose šalyse turi gebėti konkuruoti su kitomis sporto šakomis“, – teigė M.Astrauskas.

Išlaikė komandos branduolį

Kauno „Granito-Kario“ klubo vadovybė jau patvirtino planuojanti prisijungti prie kuriamos Baltijos rankinio lygos. Kauniečiai pasirengę startuoti ir EHF Iššūkio taurės turnyre.

„Daugiausia nerimo kelia vis dar galiojantys įvairūs apribojimai, sumažėjusi parama. Kita vertus, iškilus problemai neverta statyti sienos, reikia kelti bures“, – kalbėjo klubo valdybos pirmininkas Algis Mikučionis.

Jis džiaugėsi, kad pavyko išlaikyti praėjusio sezono komandos sudėtį. „Granitas-Karys“ jame galėjo kovoti dėl apdovanojimų, bet šalies čempionatą teko nutraukti.

A.Mikučionio nuomone, Baltijos šalyse pajėgumu išsiskiria dvi komandos – Klaipėdos „Dragūnas“ ir Estijos „Polva Serviti“ klubas.

Pastarasis jau 5 kartus iš eilės tapo Estijos čempionu, nuolat pasikviečia pajėgių legionierių. Kitos komandos – panašaus pajėgumo, todėl jėgų išbandymas būtų labai naudingas.

Galimybes vertina atsargiau

Tuo metu „Kauno Ąžuolo-KTU“ klubo vadovybė gerokai atsargiau vertina galimybes dalyvauti Baltijos rankinio lygos turnyre.

„Dalyvavimas jame susijęs su papildomais finansiniais ištekliais, todėl reikia įvertinti savo galimybes“, – kalbėjo komandos vyriausiasis treneris Darius Talačka.

Jis mano, kad daugiau aiškumo atsiras po birželio pradžioje vyksiančios LRF konferencijos. Joje tikimasi gauti daugiau informacijos apie dalyvavimo lygoje sąlygas.

„Sportine prasme tokios varžybos būtų labai įdomios ir naudingos“, – įsitikinęs D.Talačka.

Jo auklėtiniai praėjusį sezoną EHF Iššūkio taurės turnyre buvo susidūrę su Estijos „Tallinn“ klubu ir jį įveikė.

„Lietuvoje išsiskiria dvi komandos – „Dragūnas“ ir Vilniaus „Šviesa“. Toliau rikiuojasi keturios labai panašaus pajėgumo ekipos“, – kalbėjo D.Talačka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?