EUROLYGA 2023

Ruso prezidento premijomis suvilioti į moterų pasaulio bokso čempionatą bandė prasmukti ir vyrai

Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) vadovaujantis rusas Usmanas Kremliovas dar praėjusiais metais po įkalbinėjimų Jerevane prastūmė nuostatą, kad agresorės Rusijos boksininkai jau nuo šių metų galės ramiai startuoti svarbiausiuose planetos turnyruose. Ir ne tik startuoti – jie varžybose jau turi teisę grumtis su agresorės vėliava ir skambant Rusijos himnui. Pasaulio moterų čempionate Delyje jau dalyvavo 9 rusų boksininkės, o viena iš jų, laimėjusi auksą, gavo įspūdingą premiją – U.Kremliovas pritraukė rusiškų pinigų bei dalino premijas į kairę bei dešinę.

18-metė rusė Anastasija Demurčian pasaulio moterų bokso čempionate žygiavo su agresorės Ukrainoje vėliava. <br> AFP/Scanpix nuotr.
18-metė rusė Anastasija Demurčian pasaulio moterų bokso čempionate žygiavo su agresorės Ukrainoje vėliava. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 IBA prezidentas rusas Usmanas Kremliovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 IBA prezidentas rusas Usmanas Kremliovas<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 3:56 PM

Teigiama, kad pasaulio moterų bokso čempionatui surinkti iš rusų rėmėjų 5 mln. eurų premijoms priviliojo ir vyrus – jie siekė apsimesti moterimis bei laimėti piniginius prizus ringe.

Rūpindamasis moterų bokso čempionatu Indijoje Tarptautinės bokso asociacijos (IBA) prezidentas rusas U.Kremliovas padarė keletą svarbių pareiškimų, kurie neva turėjo pakeisti šią sporto šaką į gerąją pusę.

Jis patvirtino, kad kiekvienos svorio kategorijos nugalėtoja Delyje gaus 200 tūkstančių JAV dolerių premiją. Tokia premija atiteko ir rusei 18-metei Anastasijai Demurčian.

Tiesa, kuriozų nepavyko išvengti - vietoj rusų himno organizatoriai pagerbimo metu paleido kompozitoriaus Piotro Čaikovoskio pirmosios simfonijos įrašą, po kurio rusė neva jautėsi apspjaudyta.

Agresoriaus rinktinės trenerio Alberto Mutalibovo reikalavimu buvo iš naujo surengta medalių įteikimo ir pagerbimo ceremonija. 

„Moterys turėtų turėti galimybę išnaudoti visą savo potencialą, tai yra jų teisė, ir tai yra mano, kaip IBA prezidento, misija bei tikslas. Darysiu viską, kad padėčiau moterims pasiekti savo svajonės bokse. O tą svajonė yra ir stovėti ant pakylos bei matyti valstybės vėliavą“, – IBA svetainė citavo Rusijos funkcionieriaus žodžius.

Ir tuo pačiu IBA paskelbė, kad tokie nemenki premijiniai pinigai Delyje pritraukė ir apgavikus – tam tikrų šalių bokso federacijos į turnyrą siekė priregistruoti vyrus, kurie apsimestų moterimis.

„Pagal DNR tyrimų rezultatus nustatėme nemažai sportininkų, kurie bandė apgauti savo kolegas ir apsimetė moterimis. Remiantis tyrimų rezultatais, buvo įrodyta, kad jie turi XY chromosomas. Tai yra vyriškas.

Tokie sportininkai buvo pašalinti iš čempionato. Neskelbiu šalių ir pavardžių, tačiau buvo tam tikra dalis boksininkų, kurie apgaulės būdu siekė tapti boksininkėmis“, – savo telegramų kanale konstatavo IBA prezidentas.

Teigiama, kad pasibaigus moterų pasaulio čempionatui Delyje prasikaltusioms ir apgauti pasirengusioms federacijoms planuojamos bausmės – asociacija įpareigos griežtai nubausti visus atsakingus asmenis, kad į moterų čempionatus nesiektų patekti vyrai.

Kol pasaulis ginčijasi dėl Rusijos sugrąžinimo į olimpines žaidynes, bokso federacija atvėrė Rusijos sportininkams visas duris ir leido jiems kovoti ringe net net su savo vėliava - po moterų čempionato Delyje seks gegužę vyksiantis vyrų čempionatas.

IBA dėl skandalų ir sustabdyto IOC pripažinimo jau neturi teisės rengti olimpinių atrankos varžybų ir olimpinio turnyro – tai darys tiesiogiai IOC. Maža to, boksas greičiausiai bus galutinai išbrauktas iš 2028 metų vasaros olimpinių žaidynių, jei situacija nesikeis.

Kai kurios šalys jau svarsto kurti alternatyvią tarptautine bokso organizaciją be rusų ir baltarusių, tačiau iki konkrečių darbų dar toli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?