EUROLYGA 2023

Skirtingos dangos – skirtingas tenisas

Tenisas žaidžiamas ant įvairiausių dangų. Vienose karaliauja greitesni, kitose – universalesni, trečiose – techniškesni žaidėjai. Tačiau kaip teniso mėgėjui suprasti jų skirtumus ir nuspręsti, kuri danga jam tinkamiausia?

 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
 Tenisas žaidžiamas skirtingos dangos aikštynuose.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 25, 2018, 11:53 AM, atnaujinta Apr 26, 2018, 10:45 AM

Tris pagrindines teniso aikščių dangas dažniausiai matome profesionalų varžybose: tai – žolė, gruntas ir kietoji danga. Žolė ir gruntas gali būti ir dirbtiniai, o teniso aikštynuose dažnai sutinkame ir kiliminę dangą. Pagrindiniai skirtumai – vienose aikštėse kamuoliukas atšoka greičiau, kitose žaidimas yra lėtesnis.

Žolės danga

Greitas žaidimas vyrauja ant žolės dangos, kuri yra slidoka, o kamuoliukas atšoka palyginti žemai.

„Žolė yra slidi, greita. Ją labiau pamėgę tenisininkai, kuriems artimas greitas žaidimas, jie nemėgsta ilgai mušinėti kamuoliuko. O čia taškas būna dviejų-trijų smūgių trukmės“, – sako Lietuvos teniso rinktinės kapitonas ir Vilniaus teniso akademijos treneris Rimvydas Mugevičius.

Tikros žolės aikštynų nėra daug, bet tik juose vyksta profesionalų turnyrai, pavyzdžiui, Vimbldonas. Ant dirbtinės žolės dangos aukščiausio lygio varžybos nerengiamos.

„Vimbldono aikščių priežiūra – nesuvokiama. Turbūt visi matė per televiziją, kaip žolė ištrypiama. Ją tada išima gabalais, atvežę įsodina kitą žolės lopą, kuris būna apie pusmetrio gylio. Priežiūros kaštai – milžiniški. Vimbldono turnyrui aikštynai ruošiami visus metus, niekas ten nežaidžia, kad spėtų užaugti žolė“, – pastebi R.Mugevičius.

Treneris pabrėžė, kad tiek dirbtinę, tiek natūralią žolę reikia itin kruopščiai prižiūrėti. Anot jo, dirbtinės žolės danga būna skirtingo plaušo – stambesnio ar smulkesnio. Pastaroji yra ir kokybiškesnė, ir brangesnė. Norint turėti tinkamą dirbtinės žolės aikštyną kiekvienais metais reikia samdyti įmones su specializuota technika, kurios išravi iš žolės samanas.

„Dirbtinėje žolėje labai svarbus ir smėlio kiekis – jį reikia nuolat prižiūrėti, nes dėl trūkumo kamuoliukas pradeda nešokti taip, kaip turėtų, danga tampa per slidi. Kuo dirbtinės žolės plaušas ilgesnis, tuo ji geriau tarnauja, tačiau kartu kenčia žaidimo kokybė, jau tolstama nuo profesionalaus teniso“ , – kalbėjo specialistas.

Kietoji danga

Kietos dangos pagrindas būna išlietas iš betono, galima naudoti ir asfaltą. „Jų įrengimas ir priežiūra taip pat nėra itin pigūs, patartina jas kasmet perdažyti“, – teigia R.Mugevičius. Tam naudojami specialūs dažai, kurie yra savotiškas mišinys, paminkštinantis dangą. Kietos dangos aikštynai, kurie nedažomi daug metų, tampa greiti ir slidūs, nebeatitinka varžybinės kokybės.

„Tai yra viduriukas tarp žolės ir grunto. Yra lėtesnių kietų aikščių, kurios žaidimą priartina prie grunto, yra greitesnių, kurie arčiau žolės. Labai stipriai greičiu kokybiški kietos dangos aikštynai nesiskiria“, – pažymi R.Mugevičius.

Kietoji danga yra kiek lėtesnė žaidimo atžvilgiu, o čia dominuoja universaliausi atletai, kadangi ant jos žaidžiamas įvairiapusiškiausias tenisas. Pranašumą ant kietos dangos gali įgauti aukštesni žaidėjai.

Kiliminė danga

Neblogas pasirinkimas pirmuosius žingsnius tenise žengti – kiliminė danga, tai ypač galioja vaikams. Ant jos galima kristi be didesnės baimės, savo specifika ji panaši į grunto aikštę. Pastarojoje tiesiog išeikvosite mažiau jėgų dėl galimybės slysti.

Pavyzdžiui Vokietijoje, sako R.Mugevičius, šios dangos labai mėgstamos uždarų patalpų aikštynuose. Neprofesionaliuose klubuose kietų dangų beveik nerasite vien dėl sveikatos sumetimų.

„Kiliminėje dangoje yra papilamos granulės, kad ji primintų gruntą, būtų daugiau praslydimo kojoms. Vyresnio amžiaus žmonės Vokietijoje visur žaidžia ant kilimų, kad sąnariams būtų minkščiau“, – pastebi patyręs treneris.

Grunto danga

Pati lėčiausia iš visų populiariausių dangų – grunto. Joje kamuoliukas nuo pagrindo atšoka aukščiausiai iš visų. Tačiau tam, kad grunto danga neprarastų savo savybių, ją būtina itin kruopščiai prižiūrėti.

„Apskritai, Lietuvoje turėti grunto aikštę nelabai apsimoka, nes mūsų krašte žiemos yra ilgos, o vasaros trumpos. Grunto aikštės žaidimui pradedamos ruošti tik iš žemės išėjus pašalui, tada jos yra voluojamos, paruošiamos linijos. Stipriai palijus aikštė tampa minkštesnė, žaidimas lėtėja, prieš techniškus žaidėjus pranašumą tokiu atveju įgauna gynybinio stiliaus tenisininkai“, – pasakoja R.Mugevičius.

Gruntą reikią visą laiką laistyti. „Jeigu nepalaistysi – vėjas nupūs molio dulkes, per kurias tu čiuoži. Aplinkui bus raudonos mašinos, pikti kaimynai. Tai, ką išpučia vėjas, su laiku reikia vėl užpilti ant dangos“, – paaiškino treneris.

Grunto danga – sveikiausia

Nepaisant ganėtinai sudėtingos priežiūros, grunto dangų aikščių Lietuvoje netrūksta. Štai, pavyzdžiui, vien „SEB arena“ vasaros sezono metu atidaro net 10 grunto aikštelių Bernardinų aikštyne.

„Gruntas labai tinka vaikams ir senjorams, nes čia vyksta lėtesnis žaidimas. Tai viena iš grunto ypatybių dėl kurios nemaža dalis teniso mėgėjų ir pradedančiųjų vis labiau mėgsta žaisti ir treniruotis būtent ant šios dangos. Todėl, atsižvelgdami į poreikį, ir vos tik sulaukę palankesnių orų, iš karto ruošiame aikšteles bei siūlome žaisti jose“, – pažymi „SEB areną“ valdančios įmonės „Teniso pasaulis“ vadovas Ramūnas Grušas.

Jam antrino ir kovo mėnesį kasmetinėje Baltijos šalių trenerių konferencijoje Vilniuje apsilankęs ir pranešimus skaitęs Prancūzijos teniso federacijos techninis direktorius Bernard‘as Pestare‘as.

„Labai svarbu turėti grunto dangos aikščių ir išmokti žaisti ant jos. Čia reikia susikaupimo ir kantrybės ilgai žaidžiant dėl taško. Turi neklysti. Taip pat tai labai gera danga taktikos vystymui, nes taškai čia iškovojami lėčiau. Ši danga yra labai tinkamai žaidėjų mokymui“, – kalbėjo B.Pestare‘as.

R.Mugevičius mano, kad mokytis žaisti tenisą yra geriau ant kietos dangos nei grunto, bet pastaroji danga turi kitą didelį pliusą – ji daug sveikesnė sąnariams.

„Gruntas turi daugiau nelygių atšokimų, o kieta danga yra pati lygiausia, todėl mokytis ant jos yra geriau. Tačiau žaidimas ant grunto yra daug sveikesnis sąnariams. Kažkas yra apskaičiavęs, kad JAV, kurioje dominuoja kietos dangos, žaidėjų žaidimo amžius yra mažesnis nei europiečių, nes pastarieji daug daugiau žaidžia ant grunto.

Ant grunto yra daug čiuožiama, raumuo dirba lanksčiau nei ant kietos dangos. Ant jos kiekvienas žingsnis yra blokuojamas, koja sustoja. Sąnariai ir raumuo mažiau kenčia ant grunto. Ant kietos dangos mokytis geriau dėl atšokimų, bet sveikiau žaisti ant minkštesnių dangų“, – sutinka treneris.

Ir lauke, ir viduje

Lietuvoje populiariausios ir dažniausiai sutinkamos yra grunto bei kietos dangos. „Šios dangos populiariausios pasaulyje. Ant jų sudarytos geriausios sąlygos sportuoti ir Lietuvoje“, – pastebi R. Grušas.

Daugiausiai jų yra įsirengusi ir „SEB arena“. Didžiausiame uždarų teniso kortų centre Baltijos šalyse įrengta 14 kietos dangos teniso aikščių, 6 vidaus kiliminės dangos kortai, 4 lauko kietos dangos aikštės ir 4 lauko dirbtinės žolės kortai. Taip pat, čia yra įrengtos ir 4 skvošo aikštelės bei 4 badmintono kortai.

Vasaros sezono metu žaidėjams siūlomi papildomi 10 grunto kortų ir dvi dirbtinės žolės teniso aikštės Bernardinų sodo aikštyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.