Vos sutemus norite miego, o rytą pirmi šokate iš lovos? Štai ką tai reiškia

Esama žmonių, kurie yra genetiškai užprogramuoti pabusti anksti ryte ir eiti miegoti 8 val.  Nauji tyrimai rodo, kad tai gali būti labiau paplitę nei buvo manyta anksčiau.

Nors dauguma iš mūsų sendami pradeda atsibusti anksčiau ir daugelis depresija sergančių žmonių prabunda naktį, šis reiškinys kitoks.<br> 123rf nuotr.
Nors dauguma iš mūsų sendami pradeda atsibusti anksčiau ir daugelis depresija sergančių žmonių prabunda naktį, šis reiškinys kitoks.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 7:15 AM

Tokia rutina vadinama „pažengusia miego faze“. Ilgą laiką buvo galvojama, kad ji neįtikėtinai reta.

Pagal naują Kalifornijos universiteto, San Fransisko mokslininkų tyrimą, tai paveikia vieną iš 300 suaugusiųjų (maždaug 800 tūkst. amerikiečių).

Dėl šių žmonių kūno laikrodžių („cirkadinių ritmų“), kurie suveikia anksčiau nei daugumos, popietę išsiskiria didelis melatonino, hormono, kuris verčia mus miegoti, kiekis.

Nors dauguma iš mūsų sendami pradeda atsibusti anksčiau ir daugelis depresija sergančių žmonių prabunda naktį, šis reiškinys kitoks.

Šiems žmonėms nereikia pokaičio, jie kartais pamiega 5 ar 10 minučių dieną, tačiau dažnu atveju net šių jiems neprireikia norint jautis energingiems.

Vienintelė jų problema ta, kad jie dažnai nemiega naktį, todėl turi mažiau socializacijos galimybių.

Norėdami ištirti šį reiškinį, UCSF tyrėjas dr. Louisas Ptacekas kartu su kolegomis iš Jutos (JAV) ir Viskonsino (JAV) universitetų, per devynerius metus ištyrė 2422 pacientus, kenčiančius dėl miego sutrikimų.

Tai buvo gana problematiška, nes norėta tirti minėtuosius anksti einančius miegoti ir besikeliančius, tačiau jie retai lankosi pas medikus dėl miego sutrikimų, nes jiems netrukdo ankstus kėlimasis ir ėjimas miegoti.

Tačiau mokslinikai rado 12 žmonių, kurie atitiko išplėstinės miego fazės patikros kriterijus.

Keturi iš 12 nenorėjo dalyvauti tyrime. Likę aštuoni sudarė 0,03 proc. (arba vieną iš 300) viso tiriamųjų pacientų skaičiaus.

Būtent taip komandai kilo mintis, kad bendroje populiacijoje maždaug vienas iš 300 suaugusiųjų kenčia dėl pažengusios miego fazės.

Jie prisipažįsta, kad tokia mintis nėra tiksli. Mokslinikai mano, kad tokių žmonių skaičius daug didesnis.

Per apklausas paaiškėjo, kad pacientų giminaičiai taip pat kentėjo dėl pažengusios miego fazės.

Atlikę genetinius tyrimus, mokslinikai nustatė, kad du iš tiriamųjų turėjo genus, susijusius su pažengusia miego faze.

„Mes tikimės, kad šio tyrimo rezultatai ne tik padidins supratimą apie pažengusią miego fazę ir genetiškai nulemtą pažengusio miego fazę, bet ir padės nustatyti cirkadinių laikrodžių genus ir visas medicinines sąlygas, kurioms jie gali turėti įtakos“, – sakė Ptacekas.

Parengta pagal dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.