Nedarykite dažnos klaidos: perdėtas šio vitamino vartojimas lemia rimtas bėdas

Daugybė žmonių visame pasaulyje vartoja vitamino B papildus, manydami, kad taip tausoja sveikatą. Vitaminas B yra svarbus metabolizmo procesams ląstelėse, todėl jis yra iš tikrųjų svarbus.

Mokslininkai teigia, kad perdėtas vitamino B vartojimas veda link sveikatos problemų, tarp kurių – ir klubų kaulų lūžiai.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai teigia, kad perdėtas vitamino B vartojimas veda link sveikatos problemų, tarp kurių – ir klubų kaulų lūžiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 6:49 AM

Tačiau mokslininkai teigia, kad perdėtas vitamino B vartojimas veda link sveikatos problemų, tarp kurių – ir klubų kaulų lūžiai.

Iš tikrųjų, B grupės vitaminų yra ne tiek jau mažai – išskiriama dvylika, nors kai kurie iš jų atlieka panašias funkcijas. Vitamino B trūkumas dažnai pasireiškia odos susirgimais bei protinės sveikatos problemomis. Priklausomai nuo to, kurio B grupės vitamino iš tikrųjų trūksta, žmogus gali būti agresyvus, prastai miegoti, jaustis sutrikęs, perdėtai emocionalus, gali pradėti kristi svoris, sutrūkinėti lūpos, padaugėti spuogų. Daugiausia vitamino B yra mėsoje.

Nemažai žmonių iš tikrųjų stokoja B grupės vitaminų. Tai nustatoma apsilankymo pas gydytoją metu. Tuomet skiriami papildai, kurie su laiku gali atstatyti teigiamą šių medžiagų balansą. Tačiau tie žmonės, kurie negali skųstis vitamino B trūkumu, papildų vartoti neturėtų.

Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad moterys, kurios perdėtai vartoja vitaminų B6 ir B12 papildus, susiduria su didesne klubų kaulų lūžių rizika. Tai mokslininkai nustatė per 30 metų stebėdami 75 tūkstančius amerikiečių moterų, kurios reguliariai turėjo informuoti tyrimo autorius apie savo mitybos įpročius ir vartojamus papildus.

Amerikiečiai vartoja daugiau papildų nei europiečiai, tačiau šio tyrimo rezultatus drąsiai galima taikyti visai populiacijai – jei vartojate vitamino B papildus, kai jums jų nereikia, didinate klubų kaulų lūžių riziką. Tai patvirtino ir 2017 metais Norvegijoje atliktas tyrimas, kuris tarsi įrodo, jog tai yra būtent papildų, o ne amerikietiško gyvenimo būdo kaltė.

Beje, įdomu ir tai, kad B12 pats savaime tokio poveikio neturi. Neigiamai klubų kaulų stiprumą jis paveikia tik tuomet, kai pacientas taip pat vartoja dideles B6 dozes. Vyresnio amžiaus žmonės turėtų vartoti B12 papildus, tačiau tai visada reikėtų daryti atsargiai. Dažnai vitamino B papildai yra kompleksiniai – į juos įtraukiama visa puokštė B grupės vitaminų. Tačiau visuomet geriau pasikonsultuoti su gydytoju – tikėtina, kad vitamino B jums netrūksta apskritai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.