Tyrimas parodė, kas lėtina smegenų senėjimą ir apsaugo nuo demencijos

Didesnis magnio kiekis kasdienėje mityboje lemia geresnę smegenų sveikatą senstant, teigia tyrėjai iš Australijos nacionalinio universiteto.

Senjorė<br>123rf nuotr.
Senjorė<br>123rf nuotr.
Maistas, kuriame gausu magnio.<br>123rf nuotr.
Maistas, kuriame gausu magnio.<br>123rf nuotr.
Demencija<br>123rf nuotr.
Demencija<br>123rf nuotr.
Demencija<br>123rf nuotr.
Demencija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 8:22 PM

Naujame tyrime nurodoma, kad dažnesnis maisto produktų, kuriuose gausu magnio, vartojimas taip pat gali padėti sumažinti demencijos riziką. Senstančiose visuomenėse šis sindromas darosi vis dažnesnis. Demencija yra septinta pagal dažnumą mirties priežastis pasaulyje, bet Australijoje neurodegenaracinė liga užima antrą vietą.

Pasirodo, špinatai, įvairūs riešutai ir pupelės gali sumažinti demencijos riziką, nes juose gausu magnio.

Demencija neišgydoma, ragina saugotis

Tyrime dalyvavo daugiau kaip 6 tūkst. pažinimo funkcijų požiūriu sveikų Jungtinės Karalystės gyventojų tarp 40–73 metų amžiaus. Nustatyta, kad žmonių, kurie kasdien suvartoja daugiau kaip 550 miligramų magnio, smegenys išlieka „jaunesnės“.

Sulaukus 55-erių tokių žmonių smegenų amžius buvo vidutiniškai vieneriais metais mažesnis nei tų tyrimo dalyvių, kurie įprastai suvartoja apie 350 miligramų magnio per dieną.

„Mūsų tyrimas rodo, kad 41 proc. padidinus suvartojamo magnio kiekį galima sulėtinti su amžiumi susijusį smegenų dydžio mažėjimą. Tai susiję su geresnėmis pažintinėmis funkcijomis ir mažesne rizika susirgti demencija vyresniame amžiuje“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė Khawlah Alateeq iš Australijos nacionalinio universiteto.

„Šis tyrimas atskleidžia galimą mitybos, kurioje gausu magnio, naudą ir jo vaidmenį skatinant gerą smegenų sveikatą“, – pridūrė ji.

Prognozuojama, kad ateityje ženkliai augs skaičius žmonių, kuriems diagnozuota demencija: nuo 57,4 mln. 2019 m. iki 152,8 mln. 2050 m. Specialistai įspėja, kad tai taps nauju iššūkiu sveikatos ir socialinėms tarnyboms bei pasaulio ekonomikai.

„Demencija neišgydoma, o farmakologinių gydymo būdų kūrimas pastaruosius 30 metų nedavė norimų vaisių. Todėl siūloma daugiau dėmesio skirti prevencijai“, – sakė tyrimo bendraautorė dr. Erin Walsh.

Svarbu ir jauniems

Pasak jos, naujojo tyrimo duomenys gali praversti kuriant programas, kuriomis siekiama skatinti sveiką smegenų senėjimą pasitelkiant mitybos strategijas.

Tyrėjai teigia, kad didesnį magnio kiekį į mitybą įtraukti derėtų jau ankstyvame amžiuje. Tai gali apsaugoti nuo neurodegeneracinių ligų ir pažinimo funkcijų silpnėjimo, kai sulauksime 40-ies metų.

„Tyrimas rodo, kad didesnis magnio suvartojimas su maistu gali prisidėti prie neuroprotekcijos ankstyvuoju senėjimo etapu, o prevencinis poveikis gali prasidėti nuo 40-ies metų ar net anksčiau“, – sakė M. Alateeq.

Jos teigimu, tai reiškia, kad bet kokio amžiaus žmonės turėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek magnio jie suvartoja.

Tyrimo metu taip pat buvo pastebėta, kad nuo demencijos saugantis magnio poveikis buvo ryškesnis moterims nei vyrams.

Tyrimo dalyviai per 16 mėnesių laikotarpį penkis kartus pildė internetinį klausimyną. Pagal pateiktus atsakymus buvo apskaičiuotas jų suvartojamo magnio kiekis per parą.

Tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė tam, kiek žmonės suvalgo maisto produktų, laikomų pagrindiniais magnio šaltiniais: lapinių ir ankštinių daržovių, riešutų, sėklų ir pilno grūdo produktų.

Tyrimas buvo publikuotas moksliniame žurnale „European Journal of Nutrition“.

Parengta pagal „MedicalXpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.