Padidėjęs svoris ir nuovargis – ženklai, kad organizmui trūksta svarbios medžiagos

Jodas – mineralas, randamas jūros vandenyje ir dirvožemyje. Žmogui jodo reikia sklandžiai skydliaukės veiklai. Šioje liaukoje gaminami hormonai veikia medžiagų apykaitą, kuri veikia smegenų, kaulų ir nervų funkciją bei vystymąsi. Jeigu organizme trūksta jodo, gali sutrikti skydliaukė.

Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Menstruacijos<br>123rf nuotr.
Menstruacijos<br>123rf nuotr.
skydliaukė<br>123rf nuotr.
skydliaukė<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 6:06 AM

Su jodo stygiumi dažniausiai susiduria nėščios moterys ir krūtimi maitinančios mamos. Taip yra, nes jodas ypač reikalingas vaisiaus vystymuisi ir jau gimusio kūdikio augimui.

Jodo taip pat trūksta žmonėms, kurie bandydami numesti svorio, laikosi griežtų dietų. Tyrimais nustatyta, kad vegetarai turi didesnę tikimybę neapsirūpinti pakankamu jodo kiekiu.

Žmonėms, kurie turi aukštą kraujospūdį, medikai pataria mažinti druskos suvartojimą. Ypač prėska mityba taip pat gali prisidėti prie jodo trūkumo organizme. Tiesa, parinkus tinkamą dietą, kurioje yra mažai natrio, jodo trūkumas negresia.

Pastaraisiais metai išpopuliarėjo įvairios „įmantrios“ druskos, kuriose gali būti mažiau jodo. Pavyzdžiui, rožinė Himalajų druska nepasižymi dideliu jodo kiekiu.

Žemiau pateikti simptomai, kurie gali išduoti jodo trūkumą organizme:

Gūžys arba kaklo patinimas

Vienas iš pagrindinių jodo trūkumo požymių yra patinimas kaklo srityje. Gūžiu vadinamas sutrikimas išsivysto dėl skydliaukės padidėjimo.

Skydliaukę galima apibūdinti kaip mažą drugelio formos liauką, esančią kaklo priekyje. Šiame organe išsiskiria skydliaukės hormonai. Kai organizme trūksta jodo, jis negali gaminti pakankamai skydliaukės hormonų.

Tokiomis sąlygomis suintensyvėja skydliaukės darbas. Dėl to ląstelės auga ir dauginasi, o tai galiausiai sukelia gūžį.

Netikėtas svorio padidėjimas

Svoriui įtakos turi ne tik saldumynai ir riebus maistas. Jei organizmui trūksta jodo, gali atsirasti papildomų kilogramų.

Skydliaukės hormonai tiesiogiai susiję su medžiagų apykaita, todėl sumažėjusi jų gamyba gali atsiliepti žmogaus svoriui. Taip yra, nes skydliaukės hormonai padeda kontroliuoti medžiagų apykaitos greitį, t. y. procesą, kurio metu organizmas maistą paverčia energija.

Silpnumas ir nuovargis

Nuovargis ir silpnumas yra du tarpusavyje susiję bendri jodo trūkumo simptomai. Nustatyta, kad beveik 80 proc. asmenų, kurių skydliaukės hormonų kiekis yra mažas, dažnai jaučia nuovargį, vangumą ir silpnumą.

Plaukų slinkimas

Skydliaukės hormonai padeda kontroliuoti plauko folikulo augimą. Jei skydliaukės hormonų kiekis yra mažas, plaukų folikulai gali neatsinaujinti. Ilgainiui dėl šio sutrikimo gali pradėti slinkti plaukai. Nustatyta, kad 30 proc. žmonių, kurių skydliaukės hormonų kiekis yra mažas, gali slinkti plaukai.

Sausa ir pleiskanojanti oda

Atlikus keletą tyrimų paaiškėjo, kad net 77 proc. žmonių, kurių skydliaukės hormonų kiekis yra mažas, oda yra sausa ir pleiskanojanti.

Širdies ritmo pasikeitimai

Širdies susitraukimų dažnį galima išmatuoti pagal tai, kiek kartų per minutę suplaka širdis. Esant mažam jodo kiekiui organizme, širdis gali plakti lėčiau nei įprastai. Ir priešingai, dėl per didelio jodo kiekio širdis gali plakti greičiau nei įprasta.

Esant žymiam jodo trūkumui, širdies ritmas gali tapti ypač lėtas. Dėl jausitės silpni, pavargę, gali atsirasti galvos svaigimas ir alpulys.

Prastėja smegenų funkcija

Jodo trūkumas gali turėti įtakos gebėjimui mokytis ir prisiminti. Viename tyrime, kuriame dalyvavo daugiau kaip 1 000 suaugusiųjų, nustatyta, kad asmenys, kurių skydliaukės hormonų kiekis buvo didesnis, geriau atliko mokymosi ir atminties testus, palyginti su dalyviais, kurių skydliaukės hormonų kiekis buvo mažesnis.

Problemos nėštumo metu

Paprastai nėščioms moterims kyla didelė jodo trūkumo rizika, nes jos turi patenkinti ne tik savo, bet ir augančio vaisiaus kasdienius poreikius. Didelis jodo poreikis išlieka ir žindymo laikotarpiu, nes kūdikiai jodą vartoja su motinos pienu.

Nepakankamas jodo kiekis nėštumo ir žindymo laikotarpiu gali sukelti įvairių šalutinių poveikių tiek motinai, tiek kūdikiui. Daugeliui motinų gali pasireikšti nepakankamai aktyvios skydliaukės simptomai, įskaitant gūžį, silpnumą, nuovargį ir šalčio pojūtį.

Be to, dėl jodo trūkumo gali sulėtėti kūdikio fizinis augimas ir smegenų vystymasis. Dėl ženklaus jodo stygiaus galimos sunkios nėštumo komplikacijos.

Gausios ir nereguliarios mėnesinės

Kai moteriai trūksta jodo, ji taip pat gali patirti gausų ir nereguliarų menstruacinį kraujavimą. Kaip ir dauguma jodo trūkumo simptomų, gausios ar nereguliarios mėnesinės pasireiškia dėl mažo skydliaukės hormonų kiekio.

Tyrimai rodo, kad 68 proc. moterų, kurių skydliaukės hormonų kiekis mažas, susidūrė su nereguliariomis mėnesinėmis, palyginti su tik 12 proc. tarp moterų, kurioms jodo netrūko.

Parengta pagal Longevity.technology inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą