Nosies sekreto spalva išduos, kuo sergate

Išskyrų iš nosies spalva ir tirštumas yra labai svarbus ligos diagnozei. Kartais vien išskyrų spalva gali pasakyti, kokia problema jus kamuoja.

Nosies sekreto spalva nemažai išduoda apie jūsų sveikatą.<br>123rf nuotr.
Nosies sekreto spalva nemažai išduoda apie jūsų sveikatą.<br>123rf nuotr.
Nosies sekreto spalva nemažai išduoda apie jūsų sveikatą.<br>123rf nuotr.
Nosies sekreto spalva nemažai išduoda apie jūsų sveikatą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-18 18:25, atnaujinta 2018-12-18 18:27

Geltonos ar žalsvos išskyros

Per keletą dienų nuo slogos atsiradimo išskyros iš nosies tampa gelsvos arba žalios, tirštos ir užkemšą nosį. Jos patenka į gerklę, dėl ko atsiranda šlapias kosulys.

Įprastai geltonos ar žalios išskyros reiškia bakterinę infekciją. Tuo metu skaidrios ir „vandeningos“ išskyros perspėja apie virusinę infekciją. Tik tuomet, kai užsikrėtus virusu po kurio laiko į organizmą patenka ir bakterijos, išskyrų spalva pasikeičia – jos tampa geltonos arba žalios.

Bėgant laikui išskyrų spalva gali keistis. Tačiau tai susiję ne su ligos priežastimi – bakterija ar virusu, o su mikroorganizmų, šalinančių uždegimą, buvimu.

Bespalvės išskyros

Gausios, bespalvės išskyros iš nosies – perspėjimas, jog jūs užpuolė alergija. Jos dažniausiai pasireiškia pavasarį dėl žiedadulkių.

Nosies gleivinės kraujagyslės plečiasi ir dėl to atsiranda gausios išskyros. Be to, pradeda niežėti nosį, ašaroti akys, dažniai čiaudima.

Tačiau nepakyla temperatūra, kuri yra būdinga peršalimo metu. Simptomai išnyksta pašalinus alergenus. Kita vertus simptomai neišnyks, jei alergenai yra visą laiką jūsų aplinkoje, pavyzdžiui dulkių erkės. Bespalvės išskyros gali perspėti ir apie ūminio ritino išsivystymą.

Išskyros su krauju

Jei išsišnypštę nosį pamatote ne tik žalias, geltonas ar bespalves išskyras, bet ir kraują, tai gali būti perspėjimas apie rimtas ligas. Tarp kurių yra ir tuberkuliozė.

Tačiau tai nereiškia, kad turite panikuoti kiekvieną kartą ant nosinės išvydę kraują. Tai gali taip pat reikšti, jog dėl uždegiminio proceso plyšo nosyje esančios kraujagyslės. Kraujas gali pasirodyti ir tuomet, jei per dažnai naudojate nosies lašus, pavyzdžiui peršalimo metu.

O štai healthline.com pateikia lentelę, pagal kurią galite nustatyti, ką reiškia jūsų nosies sekreto spalva.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.