Pasaulį sugraudinusi istorija: dėl sūnaus moteris pabudo iš 27 metus trukusios komos

Pabudimas po ilgai trukusios komos daug kam gali skambėti kaip meksikietiškos muilo operos scenarijus. Tačiau kartais taip nutinka ir realybėje.

Kartais žmonės atgauna sąmonę po ilgų komoje praleistų metų.<br> 123rf nuotr. 
Kartais žmonės atgauna sąmonę po ilgų komoje praleistų metų.<br> 123rf nuotr. 
Buvęs „Formulės 1“ lenktynių pasaulio čempionas Michaelis Schumacheris galvos traumą patyrė 2013 metais slidinėdamas Prancūzijoje.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Buvęs „Formulės 1“ lenktynių pasaulio čempionas Michaelis Schumacheris galvos traumą patyrė 2013 metais slidinėdamas Prancūzijoje.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-24 19:38

Štai viena moteris, kuri patyrė sunkią traumą 1991 metais įvykus eismo nelaimei, stebuklingai atsigavo po 27 metų, praleistų komoje.

Tuo metu, kai įvyko nelaimė, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) gyventojai Munirai Abdullai buvo 32-eji. Moteris patyrė sunkią smegenų traumą po to, kai automobilis, kuriuo ji vyko pasiimti sūnaus iš mokyklos, susidūrė su autobusu. Automobilį vairavo moters svainis.

Tuo pačiu automobiliu tądien važiavo ir moters sūnus Omaras Webairas, kuriam tuo metu buvo vos ketveri. Berniukas sėdėjo ant galinės sėdynės greta mamos.

Laimė, avarijos metu berniukas visiškai nenukentėjo, nes mama vos kelios akimirkos iki nelaimės, sugriebė jį į savo glėbį.

Deja, pati M.Abdulla buvo smarkiai sužeista, bet pernai ji atgavo sąmonę vienoje iš Vokietijos ligoninių.

Omaras apie lemtingąją avariją ir motinos būklės progresą per ilgus gydymo metus, papasakojo JAE laikraščiui „The National“.

„Ji mane apkabino, kad apsaugotų“

„Aš niekada nesilioviau ja tikėti, nes visada nujaučiau, kad vieną dieną ji pabus“, – pirmadienį laikraščiui sakė Omaras.

Sūnus pridūrė: „Priežastis, kodėl pasakoju jos istoriją, yra noras paskatinti žmones nesiliauti tikėti, kad jų mylimiems žmonėms pasiseks. Nelaikykite jų mirusiais, kai jie yra tokioje būsenoje.

Mano mama sėdėjo su manimi ant galinės sėdynės. Kai ji suprato, kad artėja susidūrimas, ji mane apkabino, siekdama apsaugoti nuo smūgio“.

Omarui nenutiko nieko – jis atsipirko tik įbrėžimu ant galvos. Bet jo sunkiai sužeista mama kurį laiką nesulaukė gydymo.

Ilgi gydymo metai

Pagaliau M.Abdulla buvo nugabenta į ligoninę, o vėliau perkelta į Londoną. Čia nustatyta, kad ji yra vegetacinės būklės – be sąmonės, nepajėgi reaguoti į skausmą, rašė „The National“.

Vėliau moteris buvo sugrąžinta į Al Ainą – JAE miestą, esantį pasienyje su Omanu, kuriame ji gyveno.

Čia ji liko kelerius metus. Visą tą laiką moteris buvo maitinama per vamzdelį, o jos gyvybė palaikoma aparatūros. Moteriai taikyta ir fizinė terapija, kad jos raumenys dėl nejudros nenusilptų.

2017 metais jos šeimai Kronprinco rūmai – vyriausybinė Abu Dabio institucija – davė paramą, kad M.Abdulla būtų perkelta gydyti į Vokietiją.

Čia jai atliko daug operacijų, kad būtų atstatyti jos smarkiai sutrumpėję rankų ir kojų raumenys. Taip pat moteriai duoti vaistai, kurie pagerintų jos būklę ir ji būtų mažiau nusilpusi.

Sunerimo dėl sūnaus

Po metų jos sūnus palatoje įsivėlė į ginčą, dėl ko, panašu, kad jo mama pradėjo krutėti.

„Palatoje buvo nesusipratimas ir ji nujautė, kad man iškilo pavojus, kas jai sukėlė šoką, – prisiminė Omaras. – Ji pradėjo skleisti keistus garsus ir aš ėmiau kviesti gydytojus, kad ją apžiūrėtų. Jie pasakė, kad viskas normalu.

Vėliau, po trijų dienų, atsibudau, išgirdęs, kaip kažkas mane kviečia vardu.

Tai buvo ji! Ji kvietė mane vardu ir aš tiesiog skraidžiau iš džiaugsmo. Daugybę metų aš svajojau apie šį momentą ir mano vardas buvo pirmas žodis, kurį ji ištarė“.

Moteris tapo sąmoninga ir pagaliau gali jausti skausmą bei kalbėtis su aplinkiniais.

Ji grįžo į Abu Dabį, kur moteriai buvo taikyta fizioterapija ir reabilitacija, daugiausia siekiant pagerinti jos sėdėjimo pozą ir apsaugoti raumenis nuo nusilpimo.

Tokie atvejai labai reti

Yra vos keletas atvejų, kai žmonės atgaudavo sąmonę, praleidę kelerius metus komoje. Ir netgi tada sveikimas užtrukdavo.

Neįmanoma numatyti, kokia yra tikimybė, kad žmonėms, kurių sąmonė susilpnėjo, pagerėtų, skelbia Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba.

Žmonės, kurie atgauna sąmonę, dažnai turi sunkią negalią dėl smegenų pažeidimo.

Vienas žinomiausių pasveikusiųjų yra Terry Wallis – amerikietis, kuris pateko į automobilio avariją būdamas 19 metų. Vyras pasveiko po 19 metų, praleistų vegetacinėje būklėje. Manyta, kad jis net sugebėjo atauginti smegenų audinių dalį.

Buvęs „Formulės 1“ lenktynių pasaulio čempionas Michaelis Schumacheris galvos traumą patyrė 2013 metais slidinėdamas Prancūzijoje.

Jis buvo panardintas į dirbtinai sukeltą komą šešiems mėnesiams, prieš pargabenant į Šveicariją, kur buvo tęsiamas jo gydymas.

Parengta pagal BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.