Krūvą pinigų aknės gydymui išleidęs šiaulietis rado netikėtą būdą, kaip pasveikti

Būdamas 15 metų, šiaulietis patyrė pirmuosius aknės simptomus – jam išbėrė nugarą. Sulaukus pilnametystės situacija vis prastėjo – išbėrė veidą bei krūtinę. Vaikinui buvo pasakyta, kad tokia odos būklė – normalus reiškinys jo amžiaus žmogui.

R.Remeikai aknė progresavo, išbėrimas plito, dėl to vaikinas ėmė kompleksuoti ir mažiau pasitikėti savimi – jam buvo nemalonu prie jūros nusimauti maikę.<br> Asm. archyvo nuotr.
R.Remeikai aknė progresavo, išbėrimas plito, dėl to vaikinas ėmė kompleksuoti ir mažiau pasitikėti savimi – jam buvo nemalonu prie jūros nusimauti maikę.<br> Asm. archyvo nuotr.
R.Remeikai aknė progresavo, išbėrimas plito, dėl to vaikinas ėmė kompleksuoti ir mažiau pasitikėti savimi – jam buvo nemalonu prie jūros nusimauti maikę.<br> Asm. archyvo nuotr.
R.Remeikai aknė progresavo, išbėrimas plito, dėl to vaikinas ėmė kompleksuoti ir mažiau pasitikėti savimi – jam buvo nemalonu prie jūros nusimauti maikę.<br> Asm. archyvo nuotr.
R.Remeika, perskaitęs daugybę mokslinių straipsnių, susidarė nuomonę, kad pieno produktai turi didelę įtaką aknės atsiradimui ir vystymuisi. <br> Asm. archyvo nuotr.
R.Remeika, perskaitęs daugybę mokslinių straipsnių, susidarė nuomonę, kad pieno produktai turi didelę įtaką aknės atsiradimui ir vystymuisi. <br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 14, 2019, 6:26 AM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:30 AM

„Mama nuvedė mane pas dermatologą. Gydytojas nepasidomėjo mano mityba, o tiesiog išrašė antibiotikų ir kažkokį tepalą. Išleidau apie šimtą eurų, o rezultatai buvo trumpalaikiai. Buvo neieškoma sutrikimo priežasčių, o gydomi simptomai“, – pasakojo dabar jau 19-metis Robertas Remeika.

Vaikinas problemą ėmėsi spręsti pats: pradėjo nuo informacijos paieškų apie aknę internete. 

„Daug kur rašo, kad hormonai turi didelę įtaką aknei. Nusprendžiau, kad aš esu „kietas“ vyras su labai dideliu kiekiu testosterono. 

Išties žinių patikimumas priklauso nuo šaltinių: esama skirtumo tarp pirmo atrasto straipsnio paieškos sistemoje, parašyto žmogaus, pasirėmusio abejotiniais šaltiniais, ir mokslinių faktų, straipsnių, parašytų akredituotų specialistų, kuriems rūpi tiesa. 

Patikimos žinios sunkiau randamos, o apie rimtus šaltinius lietuvių kalba apskritai nėra ką kalbėti“, – teigė R.Remeika.

Šiais laikais vis daugiau kalbama apie veganizmą. Žiūrėdamas vaizdo įrašus R.Remeika atrado vyrą, kuris kalbėjo apie veganizmą savo „Youtube“ kanale „Vegan Gains“. 

„Jo kalbos mane be galo pralinksmino. Ką jis čia kalba? Juk pienas sveika: jį rekomenduojama gerti dėl kalcio, norint turėti stiprius kaulus! Taip maniau sau. Kiekvieną rytą porą minučių pažiūrėdavau jo keliamus vaizdo įrašus: tai buvo geras juoko užtaisas visai dienai“, – prisiminė pašnekovas.

R.Remeikai aknė progresavo, išbėrimas plito, dėl to vaikinas ėmė kompleksuoti ir mažiau pasitikėti savimi – jam buvo nemalonu prie jūros nusivilkti marškinėlius.

„Minėtasis youtuberis išleido dar vieną vaizdo įrašą, kuriame kalbėjo apie pagerėjusią sveikatą, mažinant suvartojamo gyvulinio maisto kiekį, ar visai jo atsisakant.

Pasidomėjau, kokiais šaltiniais remiasi veganizmo šalininkas. Jis informacijos sėmėsi iš „U.S National Library of Medicine“. Čia paieškos laukelyje parašiau „Dairy acne“ ir pradėjau skaityti pirmajį straipsnį, po to ir daug kitų.

Noras sužinoti, kodėl mano kūną padengė daugybė spuogų, lėmė, kad atsakymą suradau: pieno produktai – svarbus veiksnys aknės atsiradimui ir vystymuisi. Ir tai – ne iš piršto laužta mano nuomonė, o mokslu grįsta informacija“, – tvirtino vaikinas.

Šiaulietis nežinojo, ar jis alergiškas laktozei, bet supratęs, kokią didelę įtaką aknei turi pieno produktai, vaikinas užsibrėžė tikslą laikytis veganinės dietos bent tris mėnesius.

Keisdamas mitybą R.Remeika susidūrė su daugybe problemų, bet jam padėjo socialiniame tinkle „Facebook“, rasta grupė pavadinimu „Lietuvos veganai“.

Po trijų mėnesių vaikinas džiaugėsi neįtikėtinais pokyčiais – aknė išnyko. R.Remeika savo mitybą praturtino didesniu kiekiu vitamino E, antioksidantais (iš uogų ir daržovių). 

Šiauliečio kelias buvo sunkus ne vien dėl iššūkių, susijusių su nauja mityba, jis jautė spaudimą būdamas su draugais kavinėse. Tokiomis akimirkomis jam kildavo noras grįžti prie senų mitybos įpročių, tačiau jis nusprendė, kad teigiami pokyčiai – pasitikėjimas savimi dėl išnykusios aknės, gera savijauta – svarbesni už aplinkinių nuomonę. 

„Dabar įrašius „Acne dairy“ į paieškos sistemą minėtame „U.S National Library of Medicine“, galima rasti naujausius tyrimus, kuriuose atskleidžiamas stiprus ryšys tarp laktozės ir aknės.

Vieno iš naųjų mokslinių straipsnių išvada: pieno produktų (pieno, sūrio, varškės, grietinės etc.) vartojimas yra susijęs su akne paauglystėje; laktozė – vienas iš faktorių, lemenčių aknės atsiradimą ir vystymąsi.

Iš šios istorijos išmokau: nereikėtų juoktis iš žmogaus, kuris kalba dalykus, kurių nesuprantu ir apie juos neturiu žinių. Prieš šaipantis vertėtų paskaityti mokslinius veikalus, patikrinti informaciją“, – sakė R.Remeika.

Cukraus ir pieno produktų įtaka aknei

Dermatovenerologė Justina Aleknaitė-Šiugždinė teigė, kad mitybos klausimas aknės atveju nėra galutinai aiškus. Moksliniai tyrimai pagrindžia tam tikrų maisto produktų neigiamą ir teigiamą įtaką aknės vystymuisi, tačiau vieniems mityba gali neturėti jokios įtakos, kitiems – sukelti dažnus ligos paūmėjimus ar lemti sunkesnę ligos eigą. 

Gydytojos teigimu, cukrus ir jo gaminiai turi aukštą glikeminį indeksą. Glikeminis indeksas parodo, kiek ir kaip greitai suvalgius atitinkamo produkto organizme padidėja gliukozės koncentracija ir, sykiu, hormono insulino lygis. 

Kuo indeksas didesnis, tuo greičiau pakyla insulino lygis kraujyje suvalgius produktą. Moksliniai tyrimai rodo, kad aukšto glikeminio indekso produktų nulemtas insulino lygio kraujyje padidėjimas paskatina aktyvesnę odos ląstelių gamybą ir komedonų formavimąsi. 

Taip pat insulinas skatina kitų hormonų (tarp jų – androgenų) gamybą ir dar labiau suaktyvina riebalinių liaukų veiklą. Išsiskiria daugiau riebalinio sekreto sebumo.

„Mokslininkų žiniomis, aknei neigiamą įtaką gali turėti ir karvės pieno produktai. Svarstoma, kodėl pieno produktai gali paskatinti aknės vystymąsi. 

Manoma, kad šis poveikis gali būti susijęs su natūraliai pieno produktuose esančiais hormonais, reikalingais jauniklių mitybai. Gali būti, kad šie hormonai aktyvina mūsų odoje esančias riebalines liaukas ir skatina sebumo hiperprodukciją.

Taip pat manoma, kad karvėms skiriami sintetiniai hormonai gali veikti mūsų organizmo androgenus ir taip paskatinti hiperseborėją. Aknei neigiamos įtakos galėtų turėti ir pieno produktuose esanti laktozė (ypač asmenims, kurie jos netoleruoja ar turi alergiją)“, – pasakojo pašnekovė.

Dermatovenerologė pabrėžė, kad aknės atsiradimą labiausiai lemia lytiniai hormonai androgenai, genetinis polinkis, endokrininė sistema. Maistas galėtų būti priežastimi, kodėl liga yra sunkesnės formos, ar kodėl dažniau kartojasi ligos paūmėjimai. 

Jei akne sergantis žmogus pastebi, kad karvės pieno produktai ar cukrus labai skatina bėrimus, tuomet patartina vartoti jų gerokai mažiau. 

„Mokslinių tyrimų duomenimis, saikingas pieno produktų vartojimas, tikėtina, neturi didelės įtakos aknės bėrimams ir tik dažnas jų vartojimas gali pabloginti aknės vystymąsi. 

Kalbant apie cukrų, visiškai atsisakyti šio produkto yra labai sunku, juk nemaža dalis parduotuvėse esančių maisto prekių turi pridėtinio cukraus. 

Taip pat visiškai atsisakius cukraus, tačiau vartojant kitus aukšto glikeminio indekso produktus, neigiamas poveikis aknės bėrimams gali būti lygiai toks pats, kaip ir vartojant daug cukraus turinčius produktus.

Taigi, galima teigti, kad svarbiausia aknės gydymo procese yra subalansuota mityba, kaip ir, tikriausiai, bet kurios ligos atveju“, – tvirtino ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.