Nosies problemos: ne tik apsunkęs kvėpavimas – gresia net širdies ligos

Nors vis dar vyrauja nuomonė, kad plastinės operacijos atliekamos dėl estetinių priežasčių ir dažniausiai pokyčių ieško moterys, tačiau daugeliu atveju pirmoji priežastis yra sveikatos gerinimas. Vyrai nėra linkę apie savo problemas ar kompleksus kalbėti garsiai, bet iškrypusi nosies pertvara, dėl kurios susiduria su apsunkintu kvėpavimu, nosies deformacija po traumos – dažniausios priežastys, priverčiančios vyrus ieškoti pagalbos ir diskomforto sprendimo būdų.

Su nosies problemomis susiduria ir vyrai.<br>123rf nuotr.
Su nosies problemomis susiduria ir vyrai.<br>123rf nuotr.
Andrius Pajėda<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Andrius Pajėda<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Priežastys, kodėl moterys, ir kodėl vyrai, nori koreguoti nosies formą yra skirtingos.<br>Pexels nuotr.
Priežastys, kodėl moterys, ir kodėl vyrai, nori koreguoti nosies formą yra skirtingos.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 2:35 PM

30 proc. pacientų po įvairių traumų

Priežastys, kodėl moterys, ir kodėl vyrai, nori koreguoti nosies formą yra skirtingos. Moterys dažniau kreipiasi dėl estetinio vaizdo gerinimo, o vyrai – pagrindinės nosies funkcijos sugrąžinimo. „Dažnai vyrai kreipiasi po patirtos nosies traumos, kurios metu buvo sulaužyta pertvara.

Tada atrodo, kad nosis yra deformuota tarsi su kuprele, nors iš tikrųjų nosies galiukas susmukęs žemyn. Tokiais atvejais reikalinga nosies rekonstrukcija, kurios metu naudojama kremzlė iš šonkaulio, kad būtų iš ko sukurti naują pertvarą“, – sako Andrius Pajėda, „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Traumų pasitaiko ir vyrams, ir moterims: po auto įvykių, sporto, muštynių. Apie 30 procentų į kliniką besikreipiančių pacientų yra būtent po trauminių įvykių. Kai nosis stipriai deformuota, visuomenėje toks žmogus laikomas nepatikimu, nemaloniu ar net pavojingu.

A. Pajėda pasakoja, kad vyrai kreipiasi ir po įvykių su motociklu, kai nukritę nuo jų nosimi atsitrenkia į bortą. Po nelaimingo atsitikimo rekomenduojama gydytojų pagalbos ieškoti iškart, kai kuriais atvejais tuo pačiu metu galima šiek tiek atstatyti nosies padėtį. Tačiau dažniausiai reikia palaukti apie metus laiko, ir tik visiškai atslūgus tinimui, kreiptis į plastikos chirurgus.

Apsunkintas kvėpavimas ir galvos skausmas

Viena dažniausių priežasčių, kodėl tiek vyrai, tiek moterys ryžtasi nosies plastinei korekcijai – iškrypusi nosies pertvara. „Kreiva nosies pertvara gali būti įgimta arba įgyta. Gana dažnai nutinka taip, kad augimo metu nosies pertvara yra tarsi per didelė pačiai nosiai ir todėl užsilenkia, kaip burė.

Tokiu atveju uždengiama viena pusė ir žmogus kvėpuoja tik per vieną. Kartais deformacija būna matoma ir išorėje: nosies galiukas pakrypęs į vieną pusę, būdinga šnervių asimetrija“, – paaiškina plastikos chirurgas A. Pajėda.

Iškrypusi pertvara susiaurina nosies landas, apsunkina kvėpavimą, jaučiamas nuolatinis nosies užgulimas, žmonės dažnai net nežino, kad galėtų kvėpuoti kitaip. „Dėl apsunkinto kvėpavimo atsiranda ir kitų problemų: nuovargis, mieguistumas, galvos skausmas, energijos trūkumas, dažna sloga, kvėpavimas per burną, nuo kurio nukenčia ryklė.

Taip pat deguonies trūkumas gali būti viena iš hipertenzijos priežasčių. Jeigu žmogus kenčia šiuos simptomus ir gyvena patirdamas nuolatinį deguonies trūkumą, rekomenduojama kuo greičiau susitvarkyti nosies pertvarą, kad išvengtų didesnių sveikatos sutrikimų ateityje“, – dalijasi A. Pajėda.

Apžiūros metu nosies pertvaros problemas mato pats plastikos chirurgas, tačiau yra ir kitų priežasčių, dėl kurių žmogui gali būti apsunkintas kvėpavimas. Jeigu yra daugiau kvėpavimo diskomforto priežasčių, vien pertvaros ištiesinimas neduos norimo rezultato. Todėl rekomenduojama apsilankyti ir pas otorinolaringologą, kuris įvertintų tonziles, sinusus, gomurį ar kitas galimas apsunkinto kvėpavimo priežastis.

Sudėtingiausia estetinė operacija

Nosies plastika laikoma viena sudėtingiausių estetinių operacijų. A. Pajėda atkreipia dėmesį, kad yra labai svarbus gydytojo – paciento kontaktas: „Visada reikia, kuo geriau išsiaiškinti, kokio rezultato tikisi pacientas, ir kokios gydytojo galimybės.

Taip pat svarbu, kad žmogus įvertintų randėjimo procesą, kurio metu nosies forma dar šiek tiek pasikeičia. Galutinis rezultatas matosi maždaug po metų laiko, o iki tol visi esantys tinimai, kurių metu pasimato tam tikros asimetrijos, yra normali gijimo dalis.“

Bet kokie kūno pokyčiai žmogui yra stresas, ypač didelis, jeigu tai susiję su veido sritimi. Nosis yra centrinėje veido dalyje, todėl pakoregavus ją, pasikeičia ir veido bruožai. Labai svarbu, kad žmogus būtų pasiruošęs tokiems pokyčiams ir juos priimtų po korekcijos, pagerintų emocinę būklę, o ne patirtų psichologinį diskomfortą.

Pasak plastikos chirurgo A. Pajėdos, kiekvienas atvejis vertinamas individualiai ir būna tokių situacijų, kai operacija neduotų norimo efekto. Tai tokie atvejai, kai yra labai nežymios deformacijos ar minimalus pertvaros iškrypimas, nedarantis įtakos kvėpavimui.

Visiškai normalu, jog žmogaus veidas yra šiek tiek asimetriškas. Net ir tai, kad po operacijos nosis atrodo simetriška, išlieka nedidelė tikimybė, kad per metus laiko randėjimo procesas, ją gali šiek tiek iškreipti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.