Paaiškėjo, kurią savaitės dieną žmonės infarktą patiria dažniausiai

Pavojingiausio tipo širdies smūgiai dažniausiai ištinka pirmadienį, skelbia naujas tyrimas.

širdies smūgis<br>123rf nuotr.
širdies smūgis<br>123rf nuotr.
širdies smūgis<br>123rf nuotr.
širdies smūgis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 7:38 AM

Jo metu buvo analizuojami 10 528 pacientų sveikatos duomenys. Jie 2013–2018 m. laikotarpiu buvo paguldyti į Airijos ligonines dėl specifinio širdies smūgio – miokardo infarkto su ST segmento pakilimu (STEMI).

Tyrimas buvo pristatytas sekmadienį Mančesteryje (Jungtinė Karalystė) vykusioje Britų širdies ir kraujagyslių draugijos konferencijoje ir nebuvo recenzuojamas. 

STEMI yra sunkiausia širdies smūgio rūšis. Ši ūmi ir pavojinga būklė ištinka, kai visiškai užsikemša didžiausia širdies vainikinė arterija. 

Krūtinės skausmas, dusulys, pykinimas, pilvo skausmas, širdies permušimai, nerimas, prakaitavimas ir galvos svaigimas – pagrindiniai miokardo infarkto simptomai.

Tyrimo metu nustatyta, kad STEMI atvejų padaugėja darbo savaitės pradžioje, ypač išsiskiria pirmadieniai. Ūmi sveikatos būklė taip pat dažna sekmadieniais.

Kodėl tai svarbu?

Tyrimui vadovavęs Belfasto sveikatos ir socialinės rūpybos tresto kardiologas Jackas Laffanas teigė, kad ryšys tarp STEMI ir darbo savaitės pradžios buvo aprašytas ir anksčiau.

Mokslininkai nėra tikri dėl priežasties. Manoma, miokardo infarkto padažnėjimą pirmadieniais lemia ne viena priežastis. Galima daryti prielaidą, kad cirkadinis ritmas – organizmo miego arba budrumo ciklas – vaidina tam tikrą vaidmenį, sakė J.Laffanas.

Ankstesniuose tyrimuose kelta prielaida, kad pirmadieniais dažniau pasitaiko ūmūs širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai dėl girtavimo savaitgalį. Tačiau ši teorija nebuvo įrodyta.

Sekmadienį jaučiamas stresas dėl artėjančios darbo savaitės gali padidinti adrenalino ir kortizolio kiekį organizme, o tai gali padidinti kraujospūdį ir krešėjimą. Dėl to išauga ir miokardo infarkto rizika.

Taip pat pastebėta, kad širdis dažniausiai sustoja pirmadienį. Širdies sustojimas skiriasi nuo širdies smūgio. Kai širdis sustoja, ji liaujasi plakusi ir pacientas netenka sąmonės, o miokardo infarkto metu žmogus gali išlikti sąmoningas, nes jo širdis ir toliau plaka.

Kodėl medikams rūpi savaitės dienos? Todėl, kad dėsningumai gali padėti paaiškinti pavojingos būklės priežastis. Geriau supratus, kodėl miokardo infarktas taip dažnai ištinka pirmadieniais, būtų galima išgelbėti daugiau gyvybių.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją