16-mečio moksleivio mirtis atvėrė opią žaizdą: medikai perspėja apie pavojų

Trečiadienį žiniasklaidos priemones apskriejo skaudi žinia: apsinuodijęs neaiškios kilmės alkoholiniu gėrimu Kaune mirė 16-metis. Antradienį jo draugai bei artimieji paauglį palydėjo į paskutinę kelionę.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-17 12:37, atnaujinta 2018-05-17 17:54

Tačiau specialistai atkreipė dėmesį į kitą problemą – šis atvejis ne pirmas ir, greičiausiai, ne paskutinis, kai piktnaudžiaujant savadarbiais gėrimais užgęsta gyvybė.

Svarbu tai, kad kai kurių asmenų pamėgtuose namų gamybos alkoholiniuose gėrimuose yra didelė koncentracija pavojingų medžiagų, kurių perdozavimas laiku nesuteikus pagalbos baigiasi liūdnai. 

Pasitaiko reguliariai

Deja, nors ir tragiškas, šis atvejis nėra pirmas. Apsinuodijimai savadarbiais, padirbtais alkoholiniais gėrimais pasitaiko reguliariai. Juose neretai būna metanolio ar etilengliukolio, kurių ir nedidelės dozės užtenka mirtinai apsinuodyti.

Šių medžiagų turintys gėrimai yra vadinami surogatais.

 Įtariama, kad vaikinas galėjo apsinuodyti būtent viena iš šių medžiagų.

„Į gydymo įstaigą paauglys pateko pradėjęs akti. Tai reiškia, kad kurį laiką po panaudojimo šitų medžiagų buvo gyvas. Akimas – vienas iš apsinuodijimo metanoliu simptomų, kuris paprastai reiškia, kad gali būti per vėlu. 

Šią situaciją taip pat galėjo sukelti  tam tikras svaiginimosi priemonių mišinys. Jauni žmonės rūko marihuaną, po jos geria alkoholį, be to, neatmetame galimybės, kad vaikinas pavartojo ir šiuo metu mums nežinomų medžiagų“, – kalbėjo Kauno priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras.  

Medžiagos itin pavojingos

Pasak Kauno klinikų toksikologo Algirdo Stonio, apsinuodijus metanoliu ar etilengliukoliu svarbiausia yra laikas, per kurį suteikiama pagalba. Jo teigimu, svarbu pasirodyti medikams per artimiausias 4 valandas. 

„Kalbant apie metanolį ir etilengliukolį, naudojamą automobilio aušinimo skysčiui gaminti, labai svarbu yra laikas. Tarpusavy juos skiria regos blogėjimas. Pirmasis sukelia pakitimus akių dugnuose.

Jais apsinuodijus reikėtų kreiptis per pirmą valandą, tačiau to niekas dažniausiai nepadarys, nes būna paprasta girtumo būsena. Įvykių eiga paprastai tokia, kad žmogus užmiega, bet po kelių valandų pabunda, jį stipriai pykina, atsiranda širdies permušimai.

Dažniausiai tokios būklės besikreipusį asmenį dar įmanoma išgelbėti.

Kita problema ta, kad žmonės nesupranta, kad dozė, kurios reikia stipriai apsinuodyti, yra visai nedidelė. Užtenka vos 100 ml šių medžiagų, kad sveikata pradėtų blogėti. Tuo jie stipriai skiriasi nuo įprasto alkoholio.

Kai žmogus išgeria per daug paprasto alkoholio ir dėl per didelio kiekio patenka į alkoholio sukeltą komą, maždaug po 5 valandų jam pradeda gerėti. Taip, jį pykina, jis gali vemti, tačiau įprastai situacija ima taisytis. Aišku, būna visko.

Kalbant apie minėtas medžiagas, laikui bėgant žmogui tik blogėja. Medžiagų poveikis stiprėja ir gali sukelti negrįžtamąjį poveikį“, – aiškino medikas. Įtariama, kad būtent taip nutiko ir paaugliui, kuris į medikų priežiūrą pateko sekmadienį, nors apsinuodijo naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Skrandžio plovimas nebepadės

Pasak gydytojo, apsinuodijus alkoholiu įprasto apsinuodijimo gydymo metodai nepadės. Todėl skrandžio plovimas ar aktyvintos anglies skyrimas yra visiškai netinkami gydymo metodai.

„Prasminga plauti skrandį praėjus iki valandos po alkoholio pavartojimo. Vėliau jo skrandyje tikrai nebebus užsilikę.

Aktyvintoji anglis taip pat neabsorbuoja jokių alkoholių, todėl jos skyrimas būtų visiškai beprasmis.

Pradedame nuo skysčių lašinimo ir taip yra skystinamas kraujas. Tačiau įtarus apsinuodijimą būtent šiomis pavojingomis medžiagomis pacientą yra privaloma jungti prie hemodializės aparatų.

Be to, pagrindinis priešnuodis metilo alkoholiu apsinuodijusiam asmeniui yra įprastas alkoholis, geriausia degtinė. Tokiu atveju rekėtų išgerti apie 100 ml, tačiau vis tiek būtina kreiptis į medikus, nes vien saviveikla kartais neišgelbės“, – kalbėjo gydytojas toksikologas A.Stonys.

Teisėsaugos problema

Nuomonę apie įvykį išsakęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad susirūpinti turi ne tik medikai, bet ir teisėsauga.

„Panašu, kad tokių skaudžių pavienių atvejų, matyt, nepavyks išvengti niekada, nes yra jaunų žmonių kurie linkę rizikuoti. Jie tai daro tiek su alkoholiniais gėrimais, tiek su narkotikais ir kitomis neaiškios kilmės medžiagomis. 

Kalbant apie nelegalią veiklą, pvz., prekyba surogatais (metanolio turinčiais gėrimais), tai jau nebe medikų sritis spręsti, kaip mažinti problemą. Tam yra policija, kuri privalo pasirūpinti. Taip, kaip yra kontroliuojama prekyba narkotikais, taip turi būti kontroliuojama prekyba ir surogatiniais alkoholiniais gėrimais“, – aiškino ministras. 

Vyksta tyrimas

Nors kol kas nėra gauti tikslūs tyrimų rezultatai, viena realiausių versijų – moksleivis apsinuodijo neaiškios kilmės alkoholiniu gėrimu, kurio ragavo kartu su draugais lemtingą gegužės 4-osios vakarą.

Šiuo metu vyksta tyrimas, policijos pareigūnai aiškinasi nelaimingo įvykio aplinkybes, apklausinėja liudininkus. Kauno apylinkės prokuratūros 4 skyriaus vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė pranešė, kad Kauno AVPK atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo. 

„Galime patvirtinti, kad grupė vaikų vakarėlio metu vartojo alkoholį, vienas pasijuto blogai ir pakliuvo pas medikus“, – patvirtino D.Brudnienė, tačiau netikslino, ar vaikinas galėjo būti vartojęs kokių nors kitų medžiagų.

Pasak D.Brudnienės, Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos moksleivis blogai pasijuto praėjus porai dienų po vakarėlio. Kitiems jame dalyvavusiems moksleiviams medikų pagalbos neprireikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.