Pora norėjo padėti nepažįstamai moteriai, bet medikės žodžiai juos pribloškė

Noras daryti gerus darbus kartais pasisuka netikėta linkme. Tuo įsitikino vilniečių pora, susirūpinusi nepažįstamos moters sveikatos būkle ir iškvietusi jai greitąją medicinos pagalbą (GMP).

Prieš kviečiant greitosios medicinos pagalbos medikus rekomenduojama įsitikinti, ar žmogui reikia pagalbos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prieš kviečiant greitosios medicinos pagalbos medikus rekomenduojama įsitikinti, ar žmogui reikia pagalbos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 8:58 PM, atnaujinta Aug 20, 2018, 9:13 PM

Atvykusios GMP medikės piktu tonu pasakyti žodžiai porą paliko be žado. Ji žmones apkaltino nepažįstamosios persekiojimu.

Elgėsi įtartinai, nors neatrodė, kaip benamė

Istorija pasidalijęs Vaidas Židanavičius pasakojo pirmadienį su sužadėtine eidamas į Vilniaus Šiaurės miestelyje esantį prekybos centrą „Rimi“ atkreipė dėmesį į greta parduotuvės stovinčią moterį.

Ji žiūrėjo į kažkokį paveiksliuką, rankomis lietė veidą ir kažką tarytum murmėjo panosėje. Be to, buvo apsišlapinusi, bet, pasak vyro – nepanaši į benamę, nes atrodė pakankamai tvarkingai.

„Sužadėtinė priėjo prie jos ir bandė paklausti, ar viskas gerai. Bet toji moteris lyg išsigando ne netikėto klausimo, bet to, kad kažkas su ja kalba, apsisuko ir patraukė pirmyn kokius 10 metrų, kol pagaliau rado kitą paveiksliuką, o tada – vėl tas pats.

Gal buvo apsvaigusi nuo kažko, gal jai buvo negera ar šiaip kažkas? Bet juk nesinori, kad kažkas nutiktų, kai išeis į gatvę. Ir ką daryti tokioje situacijoje?

Nusprendėme pasielgti, taip, kaip norėtume, jog su mumis elgtųsi, jei kažkas atsitiktų – paskambinome 112“, – prisiminė V.Židanavičius.

Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatorė, anot pašnekovo, su juo mandagiai bendravo, išklausė, kas nutiko, dar pasiteiravo, ar gali būti, kad žmogus turi psichikos sutrikimų, į ką vyras atsakęs, kad jis ne ekspertas, bet panašu į tai.

Vėliau vyras buvo sujungtas su GMP stoties mediku, kuris irgi gražiai bendravo ir paprašė pasilikti prie moters. Jei pamatys, kad šioji kažkur ketina eiti, papršė pranešti atvykusiems medikams, kuria kryptimi nuėjo.

„Tai ko persekiojat žmogų?“

Po kokių 10-15 min. privažiavo greitosios pagalbos brigada.

„Pirmieji išlipusios medikės žodžiai buvo „Tai ko persekiojat žmogų?“ Ir visa tai išreikšta su piktu, šiek tiek pakeltu tonu. Nieko nesupratę, pasakėme, kad paskambinome bendruoju pagalbos telefonu, nupasakojome situaciją ir pasakėme, kad jus, medikus, atsiuntė pagelbėti ir mums liepė stebėti moterį.

Medikė tik atšovė: „O ką jie – medikai, kad gali nuspręsti, ar čia psichikos sutrikimas?“

Jautėmės nustebę. Asmeniškai aš – kaip su šlapiu skuduru gavęs. Viso pokalbio neatgaminsiu, nes mane tai išmušė iš vėžių.

Bet, jei trumpiau, medikės pokalbio tonas buvo visą laiką piktas, lyg mes kažką čia blogo padarėme.

Pagaliau paklausiau: „Kodėl jūs tokiu piktu tonu kalbate?“ Tada kelioms sekundėms tonas pasikeitė, bet greitai grįžo prie įprastinio tono – palojo, kad čia neturim kažkokios tesės, jei žmogus pats neprašo pagalbos ar kažką tokio.

Šiaip tai galvoju: „Ir girti būna neprašo pagalbos tai kam juos blaivinti?“ Kažkur kažkas čia nesueina, bet gal tik man“, – stebėjosi pagalbą iškvietęs vyras.

Istorija baigėsi tuo, kad pagaliau išklausiusi, kodėl pora kvietė medikus, gydytoja nuėjo prie moters ir pabandė ją pakalbinti.

Šioji tik apsisukusi ir nuskubėjusi tolyn. Medikė dar kartą pabandė paklausti, kuo vardu, bet moteris nuėjo tolyn, o kiek paėjusi vėl sustojo.

„Ir ką tokiu atveju daryti? Kaip ir nori gero, bet kaip ir pats esi kaltas, kad “persekioji” žmones? Už ką mes mokam mokesčius? Kad negautume pagalbos, kai to reikia?

Nežinau, gal medikei buvo prasta diena. Bet čia ne mano reikalas. Juk nesirenka žmogus mediko, ar jam buvo puiki diena ar ne, kai kreipiasi pagalbos“, – pastebėjo V.Židanavičius, pridūręs, kad tikrai gerbia medikus ir jų darbą, pripažįsta, kad yra gerų, bet šįkart buvo nemaloniai nustebęs.

Atliko patikrinimą

Paprašius visą šią situaciją pakomentuoti VšĮ „Greitosios medicinos pagalbos stoties“ direktoriaus pavaduotojos GMP paslaugos organizavimui Vandos Pumputienės visų pirma buvo atliktas tarnybinis patikrinimas.

Po jo atsiųstas štai toks atsakymas: „Pagal kompetenciją buvo išnagrinėtos skaitytojo skunde nurodytos aplinkybės: išklausytas GMP dispečerinėje gauto kvietimo, 2018-08-13 19.18 val, adresu Žirmūnų g. 64 (Šiaurės miestelyje, prie prekybos centro RIMI), garso įrašas, susipažinta su GMP kvietimo kortele, su žodiniu ir rašytiniu paaiškinimu skubios medicinos pagalbos specialistės vykusios į kvietimą.

Nustatyta, kad į kvietimą GMP brigada atvyko operatyviai, t.y. per 11 min. Atvykusi GMP medikė paklausė kvietusių GMP brigadą, kokius požymius jie matė pas „tariamą“ ligonę, kad kvietė GMP ir jie paaiškino.

Pagal GMP medikės paaiškinimą, jai priėjus prie „tariamos“ ligonės, paklausus: „Ar gerai jaučiasi, ar nereikia pagalbos“ moteris pasakė „ne“ ir pagreitinusi žingsnį pasišalino.

Ilgametę darbo patirtį GMP stotyje turinčiai medikei neliko abejonių, kad „tariamai“ ligonei būtų reikalinga Greitosios medicinos pagalbos paslauga“.

Svarbiausias klausimas

V.Pumputienė telefonu prisipažino nustebusi, kad į nemalonią situaciją pateko būtent ši medikė. Esą ji turi ilgametę darbo patirtį ir anksčiau jokių nusiskundimų jos darbu nebuvę.

Pati medikė neigė kaltinusi porą žmogaus persekiojimu.

Paklausus, kaip gi elgtis žmonėms atsidūrus panašioje situacijoje, kaip minėtoji vilniečių pora, kai matai žmogų, kuriam galbūt kažkas negerai, V.Pumputienė patarė visų pirma prieiti ir paklausti žmogaus, ar jam reikia pagalbos?

Jeigu atsakys teigiamai, tada kviesti medikus. Skambinti į BPC reikėtų ir tada, jeigu žmogus nieko neatsako.

Dar V.Pumputienė paprašė visada palaukti, kol medikų brigada atvažiuos į vietą.

„Būna, žmonės sako: „Mačiau pro langą, ėjo svyruodamas“ arba praneša, kad matė ką nors įtartino važiuodami mašina. O atvažiavus medikams žmogaus jau nebebūna“, – pastebėjo 45 metų patirtį turinti medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.