Vaistininkas pastebėjo esminį skirtumą tarp vaistus perkančių vyrų ir moterų

Stipriajai lyčiai nėra lengva pripažinti, kad kartais juos užklumpa ir silpnumas: skausmas, negalavimai, ligos. Nors vaistinėje galima sutikti vis daugiau sau vaistų perkančių vyrų, ne toks retas atvejis, kai nupirkti medikamentų vyras siunčia žmoną.

 Nors vaistinėje galima sutikti vis daugiau sau vaistų perkančių vyrų, ne toks retas atvejis, kai nupirkti medikamentų vyras siunčia žmoną.<br> 123rf nuotr. 
 Nors vaistinėje galima sutikti vis daugiau sau vaistų perkančių vyrų, ne toks retas atvejis, kai nupirkti medikamentų vyras siunčia žmoną.<br> 123rf nuotr. 
 BENU vaistininkas Gintaras Verbus pastebi, kad vyrai linkę mažiau konsultuotis, o tam tikros sveikatos problemos jiems apskritai beveik tabu.
 BENU vaistininkas Gintaras Verbus pastebi, kad vyrai linkę mažiau konsultuotis, o tam tikros sveikatos problemos jiems apskritai beveik tabu.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2018, 10:18 AM

BENU vaistininkas Gintaras Verbus pastebi, kad vyrai linkę mažiau konsultuotis, o tam tikros sveikatos problemos jiems apskritai beveik tabu.

„Tačiau, kai ateina pirkti vaistų, vyrai jiems išleidžia daugiau pinigų“, – pastebi specialistas.

„Prie mūsų vaistinės yra automobilių stovėjimo aikštelė. Tai neretai matau, kad vyras lieka mašinoje, o žmona ar draugė atskuba pirkti medikamentų – ne tik sau, bet ir vyrui.

Būna, kad prašo vyrui vaistų nuo pilvo skausmo, tačiau, pradėjus daugiau klausinėti apie simptomus, jų nupasakoti negali. Tada skuba pas vyrą perklausti arba atsiveda jį su savimi“, – nedrąsius pacientus vyrus prisimena vaistininkas.

Tokiose situacijose, anot vaistininko, dažniau atsiduria kiek vyresnio amžiaus vyrai. Kaip jis sako, tos kartos, kuriai dar atrodo, kad pirkti vaistus, kaip ir virti valgį ar tvarkyti namus, yra moterų reikalas.

Jaunesni vyrai tampa atviresni, vis dažniau savo sveikata rūpinasi patys. Tačiau skirtumai tarp moterų ir vyrų pacientų elgsenos vaistinėje išlieka.

Vyrai vaistų „užsiperka“ daugiau

Apskritai vaistinėje dažniau lankosi moterys, tačiau rytais ir vakarais čia galima sutikti daugiau vyrų nei moterų.

„Kaip aš sakau, vyrai ateina pirmieji ir išeina paskutinieji, – pasakoja vaistininkas ir prideda, kad vyrai, pirkdami vaistus yra konkretesni. – Jie žino, kokį medikamentą nori nusipirkti ir iškart tokio prašo. Jeigu žmona paprašė nupirkti konkretų vaistą, tai vyras būtinai tokį ir parneš namo. Moterys linkusios labiau konsultuotis, svarstyti, kuris vaistinis preparatas joms labiau tinka, lyginti alternatyvius medikamentus.“

G.Verbus taip pat atkreipia dėmesį, kad, priešingai nei moterys, vyrai vaistinių preparatų nuperka daugiau.

„Moterys dažniau įvertina, ar joms reikia visos medikamento pakuotės, ar užteks, pvz., vieno tablečių lapelio. Vyrai perka tiek, kad nereikėtų antrą kartą grįžti. Natūralu, kad jie vieno pirkimo metu išleidžia daugiau pinigų“, – sako vaistininkas.

Ragina vyrus atsikratyti kompleksų

Ilgus metus vaistininku dirbantis G.Verbus pasakoja, kad kone kasdien tenka susidurti su moterimis, kurios ieško medikamento savo sunegalavusiai antrai pusei. Tai nėra gerai, nes vaistininkas gali negauti svarbios informacijos, padėsiančios pasiūlyti kuo efektyvesnius konkrečiam negalavimui skirtus vaistinius preparatus.

„Kai žmona ateina pirkti vaistų vyrui, tai būna kaip sugedęs telefonas. Ne visada ji atsineša visą reikiamą informaciją apie vyro savijautą ir simptomus.

Namuose ji gali užduoti vienus klausimus, mes iš medicininės pusės jau klausiame kitokių. Todėl raginčiau vyrus drąsiau ateiti ir konsultuotis su vaistininku – tai padėtų parinkti jų simptomams malšinti ar ligai gydyti tinkamesnį ir efektyvesnį medikamentą“, – ragina G.Verbus.

Jis taip pat drąsina vyrus atsikratyti kompleksų kalbėti apie tam tikrus negalavimus. Bene sunkiausia vyrams kalbėti ir konsultuotis apie intymaus gyvenimo sutrikimus ir negalavimus.

Jaunimas atviresnis, bet per daug pasitiki informacija internete

Vaistininkas pripažįsta, kad jauni vyrai po truputį atsikrato kompleksų ar gėdos kalbėti su vaistininku apie savo bėdas ir ligas. Tačiau su jaunąja karta ateina ir nauji vartotojo elgsenos modeliai.

Vaistininkas sako, kad dabar jaunimas medikamentus neretai perka susiradęs informacijos apie ligą ir jos gydymą internete, todėl ne visada yra linkęs klausyti vaistininko patarimo.

„Kartą viena jauna moteris atėjo, skųsdamasi šlapimo sutrikimais. Ji atėjusi paprašė konkretaus vaistinio preparato, aš dar bandžiau ją pakonsultuoti ir pasiūlyti alternatyvų, paklausiau, kodėl būtent šio medikamento ji nori. O ji tik atsakė: „Klientas visada teisus“, – prisimena vaistininkas.

G.Verbus taip pat rekomenduoja nesiremti draugės ar kaimynės pavyzdžiu. Esą moterys ypač dažnai prašo vaistų, kurie „labai padėjo draugei“. Kiekvieno paciento ligos istorija yra individuali ir kas tinka vienam, nebūtinai tiks ir kitam, net ir jaučiant tokius pat simptomus.

Kai kuriais atvejais dėl gydymo vaistininkas siūlo pasikonsultuoti ir su šeimos gydytoju ar specialistu, kuris, atlikęs tyrimus, gali paskirti geriausią medikamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.