Kaip iš siaubo filmo: tiriamas senokai mirusio žmogaus kūnas pradėjo judėti

Atrodytų, mirtis sustingdo žmogaus kūną amžiams ir kitų nejudinamas jis pats nejuda, na, nebent, būtų zombis.

Kūnas po mirties juda dėl visiškai natūralių irimo procesų.<br>123rf nuotr.
Kūnas po mirties juda dėl visiškai natūralių irimo procesų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2019, 9:04 PM, atnaujinta Oct 20, 2019, 9:05 PM

Tačiau naujausias Australijos mokslininkų tyrimas parodė, kad vis tik kūnai net ir po mirties neišlieka amžiams sustingę ir per laiką gali pradėti judėti.

Skamba baisiai, tačiau taip vyksta, pasirodo, dėl visiškai natūralių irimo procesų.

Tyrimas buvo atliktas Australijoje, kur mokslininkai stebi, kaip mirusių žmonių kūnai per laiką irsta. Tokie tyrimai yra naudingi teismo medicinos ekspertams. Taigi tyrėjų komanda 17 mėnesių stebėjo, kaip kas 30 minučių iro mirusio žmogaus kūnas.

Tyrėjams buvo įdomu stebėti kai kuriuos kūno judesius pirmosiomis dienomis po mirties. Bet vėliau jie pastebėjo, kad kūnas sujudėdavo net ir po pusantrų metų. Tikėtina, kad taip nutikdavo, nes pradėjo išdžiūti raiščiai.

„Pastebėjome ryškesnius rankų judesius. Rankos pradėjo slinkti kūnu ir atsidūrė prie šonų“, – „ABC News Australia“ pasakojo tyrimui vadovausi mokslininkė Alyson Wilson.

Tyrimo rezultatus dar tik planuojama paskelbti, tačiau mokslininkai jį jau baigė. Šios žinios teismo medicinos ekspertams leis lengviau nustatyti, kiek laiko praėjo nuo mirties. Tyrimo rezultatus apie tai, kas su kūnu įvyksta per pusmetį nuo mirties ir kaip tiksliausiai pagal irimo požymius nustatyti mirimo laiką, ketinama paskelbti teismo medicinos ekspertams skirtame tarptautiniame žurnale „Forensic Science International: Synergy“.

„Šis tyrimas bus labai svarbi pagalba pareigūnams, tiriantiems nusikaltimus, taip pat padės aiškinantis nelaimių aplinkybes, – paaiškino A.Wilson. – Aukoms ir jų šeimoms tai sarbu ir daugeliu atveju tai suteiks aukoms galimybę „papasakoti“ savo paskutinę gyvenimo istoriją“.

Tyrimas buvo atliktas Australijos tafonomijos eksperimentinių tyrimų centre (AFTER), įkurtame prieš trejus metus netoli Sidnėjaus. Tai vienintelis toks centras Pietų pusrutulyje. Iš viso jam buvo paaukota 70 kūnų.

Parengta pagal „IFLScience“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.