Sunkiai Anglijoje sužeisto emigranto sesuo puolė į neviltį: brolio nepriėmė gydyti Kaune

21-erių metų Linui (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) teko nemažai likimo smūgių.

Sesuo stebėjosi, kad Kauno klinikos nesugebėjo britams patvirtinti, jog ligonį priims.<br>123rf (asociatyvi) ir G.Bitvinsko nuotr.
Sesuo stebėjosi, kad Kauno klinikos nesugebėjo britams patvirtinti, jog ligonį priims.<br>123rf (asociatyvi) ir G.Bitvinsko nuotr.
Sesuo stebėjosi, kad Kauno klinikos nesugebėjo britams patvirtinti, jog ligonį priims.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sesuo stebėjosi, kad Kauno klinikos nesugebėjo britams patvirtinti, jog ligonį priims.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-11-21 18:56, atnaujinta 2019-11-22 11:28

Linas su seserimi Agne buvo našlaičiai. Abu augo vaikų namuose ir neturi jokių kitų artimųjų – tik vienas kitą.

Šių metų kovą jaunas vyras išvyko užsidirbti į Angliją. Deja, ir ten nerado laimės – gegužę jis iškrito pro langą ir patyrė labai sunkią smegenų traumą.

„Ar jis iškrito pats, ar buvo išmestas pro langą, niekas nežino. Jis to pasakyti negali, o draugai, kurie buvo su juo, aišku, tvirtina, kad jis iškrito pats, neaišku kokiomis aplinkybėmis“, – pasakojo portalui lrytas.lt Lino sesuo Agnė.

Dėl šio įvykio Jungtinėje Karalystėje pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet seseriai detektyvas nežadėjo, kad pavyks išsiaiškinti tiesą, nes nuo įvykio praėjo nemažai laiko, o ir pats nukentėjusysis vis dar yra tokios būklės, kad nelabai gali liudyti. Po traumos jam teks visko mokytis iš naujo: valgyti, sėdėti, vaikščioti, normaliai kalbėti.

Sunkiai sužeistas lietuvis buvo nuvežtas į Lutono ligoninę, o kadangi smegenų pažeidimai buvo dideli, jis buvo skubiai perkeltas į Kembridžo Addenbrooke ligoninę, kur išbuvo pusantro mėnesio.

„Čia, aišku, buvo prastai gydytas. Emigrantų niekas gerai nežiūri“, – pastebėjo Agnė, pridūrusi, kad broliui Jungtinėje Karalystėje skyrė reabilitaciją. Deja, ji vyrui nepadėjo sustiprėti, o, anot sesers, net ir pakenkė.

„Rugpjūčio 14 dieną, kai jį lankėme dar Lutone, jis daug kalbėjo, judino daugiau dešinę ranką, buvo aktyvesnis, sąmoningesnis. Bet kai atvykome pas jį rugsėjo 6 dieną, jis jau nebepratarė nė žodžio, buvo visiškai pasikeitęs į blogąją pusę, užslopintas vaistais, visiškai prastai atrodantis, leidžiantis tik mykimo garsus: nei „Labas“, nei vardo nebepasakntis. Prieš tai daug kalbėjo, o po to pasidarė vangus“, – prisiminė sesuo.

Susirūpinusi, kad Anglijoje broliu nebus tinkamai pasirūpinta, Agnė nusprendė jį parsivežti į Lietuvą, kur galėtų lankyti ir rūpintis juo pati.

Deja, susidūrė su netikėtomis kliūtimis. Agnė prašė brolį priimti į Kauno klinikų Neurologijos kliniką, bet, pasak pašnekovės, taip ir nepavyko susitarti, kad ligonį paguldytų.

„Anglijos gydytojams reikėjo tik patvirtinimo, kad Kauno klinikos brolį priima. Jie patys kreipėsi į Kauno klinikas, nes nurodžiau klinikų kontaktus. Tačiau Kauno klinikos sugebėjo anglams atrašyti vos du sakinius, kad nedaro ligonių pervežimų.

Niekas neprašė jo pervežti. Aš pati tuo ketinau pasirūpinti – būčiau pati išpirkusi greitosios pagalbos automobilį, kad jį pervežtų į ligoninę iš oro uosto. Anglai tik norėjo patvirtinimo, kad ligonį priims“, – Kauno klinikų delsimu patvirtinti, kad priims ligonį piktinosi Agnė, kuri teigė pati Lietuvoje mokanti už brolį sveikatos draudimą.

Kadangi su Kauno klinikomis nepavyko susitarti dėl brolio pervežimo, Agnė kreipėsi į Vilniaus respublikinę universitetinę ligoninę, kurioje dabar Linas ir gydomas.

Portalas lrytas.lt paprašė, kad susiklosčiusią situaciją pakomentuotų Kauno klinikų atstovai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Karolina Vaikšnoraitė apgailestavo, kad įvyko apmaudus nesusikalbėjimas.

„Įprastai pacientų pervežimas ir priėmimas iš kitų užsienio šalių ligoninių vyksta sklandžiai ir problemų nekyla. Ši situacija buvo neįprasta ir apmaudu, kad įvyko nesusikalbėjimas, kuris sukėlė nepatogumų pacientui ir artimiesiems. Stengsimės, kad tokia situacija nepasikartotų“, – žadėjo K.Vaikšnoraitė, įsigilinusi į situaciją.

Paklausta, kaip panašiais atvejais vyksta ligonių pervežimas, specialistė paaiškino: „Pagal galiojančią tvarką, pacientas ar jam atstovaujantys šeimos nariai kreipiasi į užsienio ligoninės (kurioje tuo metu pacientas gydomas) administraciją. Šioji savo ruožtu oficialiai kreipiasi į Kauno klinikas ar kitą Lietuvos gydymo įstaigą dėl paciento priėmimo ir gydymo tęsimo.

Pacientas ar jo artimieji dėl priėmimo į konkretų ligoninės padalinį neturėtų kreiptis patys.

Po kitos šalies ligoninės atstovų kreipimosi, atsakingi už stacionaro paslaugų sritį darbuotojai pradeda koordinuoti paciento pervežimo ir priėmimo galimybes, bendradarbiauja su užsienio ligonine“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.