Užsikrėtimų ligoninėse – daugės: kur ir nuo ko užsikrėtė Panevėžio ligoninės pacientas – neaišku

Sekmadienį Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas bei pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus pristatė situaciją dėl koronavirusu užsikrėtusio Gastroenterologijos skyriaus paciento.

Koronavirusas Panevėžio ligoninėje.<br>Lrytas.lt montažas
Koronavirusas Panevėžio ligoninėje.<br>Lrytas.lt montažas
A.Skorupskas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
A.Skorupskas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Panevėžio ligoninė.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Panevėžio ligoninė.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-03-29 11:08, atnaujinta 2020-03-29 12:09

Ligoninės atstovų teigimu, visiems medikams atlikti koronaviruso testai, medikai išsiųsti saviizoliacijai ir karantinui į namus. Gastroenterologijos skyriaus pacientai perkelti, o patalpos išdezinfekuotos.

„Panašu, kad tokių įvykių dažnės Lietuvoje, nes plitimas yra prasidėjęs visuomenėje“, – apie ligoninėje užfiksuotą atveją kalbėjo A.Skorupskas.

Kur užsikrėtė – neaišku

„Pradėsime nuo apžvalgos, kas vyksta Panevėžio ir Utenos apskrityse, nes man ten koordinuoti veiksmus tose apskrityse.

Vakar vienam iš ligoninės pacientų gautas teigiams atsakymas. Tada aktyvuota visa komanda. Pacientas pervežtas į Infekcinę ligoninę. Paciento būklė nėra sunki, ji yra vidutinio sunkumo“, – aiškino ligoninės vadovas.

Jis patikino, kad pacientas į ligoninę buvo atvežtas kovo 26 d., neturėjo jokių koronaviruso požymių, nesilankė užsienio šalyse.

„Tai yra kalsterinis atvejis, kurioje vietoje jis gavo infekciją, pakankamai sunku nustatyti. Ligoninėje mes izoliavome skyrių ir personalą, kuris dirbo su šituo ligoniu. Gerai yra tai, kad šiuo metu yra mažiau pacientų. Šis pacientas gulėjo vienutėje, tai išplitimas yra minimalus“, – teigė A.Skorupskas.

A.Skorupskas: atvejis įneštinis

„Nėra jokios tikimybės, nes per dideli laikai. Tai yra įneštinis atvejis. <..> Laukiame informacijos, ar išplitimas buvo, ar ne, tada, priklausomai nuo situacijos, seks kiti mūsų veiksmai“, – koronaviruso plitimą ligoninės viduje paneigė ligoninės vadovas.

A.Skorupskas atmetė galimybę, kad naujai identifikuotas atvejis galėjo užsikrėsti nuo šiame skyriuje prieš kelias dienas mirusio asmens, kuriam taip pat buvo nustatytas koronavirusas.

Nustačius naujausią atvejį, 14 skyriaus pacientų ir 14 medikų buvo testuoti dėl koronaviruso.

„Tie tyrimai šiuo metu daromi ir turėtų į pavakarę pasiekti mus. Skyrius buvo dezinfekuotas pagal visus reikalavimus. Laukiame informacijos ar išplitimas buvo ar ne“, – kalbėjo A.Skorupskas.

Gydomi šeši pacientai

Šiuo metu Panevėžio ligoninėje gydomi šeši koronavirusu sergantys pacientai.

Keturi iš jų, pasak ligoninės vadovo, serga lengva forma. Dviejų pacientų būklė yra vidutinio sunkumo, tačiau ir jiems nereikia papildomo deguonies.

A.Skorupskas informavo, kad šeštadienį buvo gauti visų ligoninėje anksčiau izoliuotų ir karantinuotų medikų tyrimų rezultatai. Visi 51 mediko rezultatai yra neigiami, keturi iš jų jau dirba, o likusieji į darbą sugrįš pirmadienį.

Ligoninės vadovas taip pat patikino, kad Infekcinių ligų klinikoje karantino zonoje personalas dirba su maksimalia apsaugos priemonių ekipuote, likusieji naudoja žemesnio lygio apsaugos priemones.

Ligoninėje jau mirė vienas pacientas

Primename, kad nuo koronaviruso kovo 25 d. užgeso ir Respublikinėje Panevėžio ligoninėje gydyto žymaus miesto verslininko 64 m. Jono Katino gyvybė. Vyrui koronavirusas buvo diagnozuotas kovo 17 d., nors ligoninėje jis gulėjo jau nuo kovo 12 d. Jo būklė buvo sunki.

J.Katinas buvo gydomas dėl lėtinių ligų, neizoliuotose ligoninės patalpose. Patvirtinus koronavirusą, panevėžietis buvo izoliuotas, jam buvo ventiliuojami plaučiai. Tiesa, paskutinis vyrui atliktas koronaviruso testas buvo neigiamas.

Panevėžietis keliavo po Pietų Afrikos Respubliką (PAR) su būriu kitų verslininkų iš Lietuvos. Blogai vyras pasijuto dar kelionės metu. Į medikus jis kreipėsi kovo 12 d. vakare.

Situacija blogėja ir Klaipėdoje

Klaipėdoje kovo 27 d. ir 28 d. mirė du Klaipėdos universitetinės ligoninės Akių ligų skyriuje gydyti garbaus amžiaus pacientai. Ligoninės vadovas Vinsas Janušonis informavo, kad užsikrėtimai koronavirusu šeštadienį ir sekmadienį nustatyti dar keliems šio skyriaus pacientams.

„Tiksliai nepasakysiu, bet jų yra penki–šeši“, – BNS šeštadienio vakarą sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis. „Jų būklės, kadangi ten dauguma yra pacientai paliatyvios (slaugos–BNS), tie, kurie nei kalba, nei juda, be abejonės, jų būklės yra sudėtingos, bet jokiais būdais ne dėl viruso“, – sakė jis.

„Yra keli atvejai, dar kai kuriuos tiksliname. Keli pacientai yra nustatyti, kur dirbo gydytojas neurochirurgas“, – BNS sekmadienio rytą sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas V.Janušonis.

Tikslaus skaičiaus jis sakė kol kas negalintis pasakyti, nes kai kuriems pacientams atliekami pakartotiniai tyrimai.

Ligoninės neurochirurgui koronavirusas nustatytas jau anksčiau. Manoma, kad jis galėjo užsikrėsti nuo paciento.

Viruso židinys – Ukmergės ligoninėje

Šią savaitę koronavirusas į itin sudėtingą situaciją įstūmė Ukmergę. Jau ketvirtadienį buvo pranešta, kad Ukmergės ligoninėje nelieka galinčių dirbti medikų – čia susirgus daliai gydytojų kitus teko taip pat izoliuoti.

Ukmergėje yra mirę 4 koronavirusu užsikrėtę pacientai. Du iš jų buvo gydomi Ukmergės ligoninės Slaugos skyriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.