Pirmoji koronaviruso Lietuvoje auka užgeso prie ligoninės durų: ligoninės vadovas nutraukė tylą

Praėjusią savaitę iš Ukmergės pasiekė šokiruojanti informacija – pirmąja Lietuvoje koronaviruso auka tapusi 83 m. pacientė buvo neįleista į Ukmergės ligoninę ir mirė greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilyje.

Ukmergės ligoninė buvo tapusi koronaviruso židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukmergės ligoninė buvo tapusi koronaviruso židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukmergės ligoninė buvo tapusi koronaviruso židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukmergės ligoninė buvo tapusi koronaviruso židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukmergės ligoninė buvo tapusi koronaviruso židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukmergės ligoninė buvo tapusi koronaviruso židiniu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 5:21 PM, atnaujinta Jul 8, 2020, 5:23 PM

Nustebę ir pasipiktinę GMP medikai nufilmavo absurdišką situaciją ir gavo griežtas tarnybines nuobaudas su įspėjimu, kad gali būti net atleisti iš darbo.

Teigė, kad neatidarė durų

Ankstų kovo 20-osios rytą GMP medikai buvo iškviesti pas vėliau mirusią ukmergiškę, kuri namuose pradėjo dusti.

Į namus moteris buvo išleista labai prastos būklės. Ji ištisai kosėjo, iš ligoninės parsivežusios giminaitės teigimu, pati nebegalėjo vaikščioti.

Dar labiau pablogėjus pacientės sveikatai, giminaitė tą pačią naktį iškvietė medikus. Moters būklė buvo kritinė, tad medikai nusprendė ją vežti į Ukmergės ligoninę.

Kaip vėliau prisiminė GMP brigados vadovė A.J., apie sunkios būklės pacientę tarnybiniu telefonu ji informavo Ukmergės ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių. Brigados vadovė nebuvo įspėta pacientės nevežti į minėtąją gydymo įstaigą, nes nepriims.

„Kovo 20 d. atvežėme kritinės būklės reanimuojamą pacientę (kuri, kaip vėliau paaiškėjo, sirgo ir COVID 19 liga) į Ukmergės ligoninę, tačiau nebuvome įleisti į skubios pagalbos skyrių.

Nors apie atvežamą sunkios būklės pacientę tarnybiniu telefonu informavau skubios pagalbos skyrių, užrakintų durų ligoninės personalas neatidarė ir po mano keleto skambučių prie durų įrengtu skambučiu.

Ligoninės skubios pagalbos skyriaus darbuotoja pasakė, kad mūsų neįsileis ir, kad pacientę galime vežti kur tik norime“, – GMP brigados vadovės liudijimą savo interneto puslapyje citavo profsąjunga „Solidarumas“.

Gyvybė užgeso

GMP medikų teigimu, pacientė į Ukmergės ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių buvo atvežta jau pritemusios sąmonės, tačiau dar sugebėjo pati kvėpuoti ir reaguoti į aplinkos dirgiklius.

Kadangi pacientės būklė sparčiai blogėjo, ištikimi Hipokrato priesaikai medikai pradėjo ją reanimuoti tuo, kuo galėjo, tai yra, tik GMP brigados turėtomis priemonėmis.

Pranešama, kad reanimuojant dalyvavo trys GMP brigadų nariai. Reanimavimas vyko pagal nustatytų teisės aktų reikalavimus.

GMP medikai dar gerą pusvalandį bandė gaivinti ligonę, tačiau jos gyvybės neišgelbėjo.

Tada jie dar nežinojo, tik įtarė, kad pacientė gali būti užsikrėtusi COVID-19 liga. Ši liga moteriai patvirtinta tik po mirties, atlikus autopsiją.

GMP medikai telefonu nufilmavo, kaip bandė reanimuoti pacientę, siekdami užfiksuoti galimą ligoninės pažeidimą ir galimai nusikalstamą darbuotojų veiklą.

Ligoninės vadovas: nebuvo atsisakyta priimti pacientę

Žiniasklaidoje pasirodžius skandalingai informacijai Ukmergės ligoninės vadovybė atsisakė komentuoti situaciją.

Vis dėlto trečiadienį Ukmergės ligoninės vadovas, vyr. gydytojas Rimvydas Civilka atsiuntė komentarą, kuriame pateikė kiek kitokią įvykių versiją.

Esą, GMP jau telefonu buvo informuoti, kad ligoninės veikla sustabdyta, nepaisant to, ligonė vis tiek buvo atvežta. Tačiau ligoninė neatsisakė jos priimti – kelias minutes užtruko medikų pasiruošimas, specialių apsaugos priemonių apsirengimas. Tačiau atskubėjus pas pacientę teliko konstatuoti mirtį.

„Reaguodami į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir kaltinimus, teikiame šį komentarą dėl kovo 20 d. įvykių Ukmergėje. Mes nebuvome informuoti, jog vykdomas teisėsaugos tyrimas dėl minėto įvykio nutrauktas, todėl iki šiol viešų komentarų dėl šios situacijos neteikėme.

Penktadienį (07-03) viename naujienų portale pasirodžius informacijai, kad teisėsaugos tyrimas nutrauktas, antradienį (07-07) papildomai atlikę pokalbius su darbuotojais dėl viešumoje pateiktų kaltinimų, teikiame jums šį viešą komentarą dėl kovo mėnesio viduryje įvykusios situacijos.

2020-03-19 vienai iš mūsų darbuotojų patvirtinus Covid-19, tą pačią dieną, siekiant sumažinti viruso plitimo riziką (nebuvo aišku, kiek ligoninės personalo yra užsikrėtę) buvo priimtas sprendimas sustabdyti ligoninės veiklą, paliekant asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą tik Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje gydomiems pacientams.

Apie susidariusią neeilinę situaciją buvo informuotas ir VšĮ Ukmergės Pirminės sveikatos priežiūros centras, kurio pavaldume yra Greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigados.

2020-03-20 ankstų rytą į Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių paskambino VšĮ Ukmergės PSPC GMP darbuotojas ir pranešė, kad atveža asmenį, kuriam įtariamas Covid-19. Mūsų darbuotoja GMP darbuotojui paaiškino, kad Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus veikla sustabdyta, o be to, pacientas, kuriam įtariamas Covid-19, turėtų būti vežamas į kitą sveikatos priežiūros įstaigą.

Mūsų darbuotoja nedelsiant susisiekė su GMP centrine stotimi ir paaiškinusi, kad ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus veikla sustabdyta, paprašė, kad centrinė stotis nedelsiant susisiektų su GMP brigada bei juos informuotų, kur transportuoti pacientą. Nepaisant to, po kiek laiko prie Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus durų atvyko GMP automobilis.

Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus slaugytoja (tuo metu skyriuje komunikavimui su pacientais ir kitais asmenimis budėjo dvi slaugytojos) skubiai iškvietė tuo metu ligoninėje dirbusią vyr. budinčią gydytoją ir budintį gydytoją anesteziologą reanimatologą, informuodama juos, kad atvežtas asmuo, kuriam įtariamas Covid-19. Tiek gydytojai, tiek bendrosios praktikos slaugytojos nedelsdami ėmė ruoštis priėmimui – apsirengė specialias asmens apsaugos priemones, atliko rankų dezinfekciją. Tai užtruko keletą minučių. Jiems atskubėjus gaivinti asmens, buvo konstatuota mirtis.

Kaltinimai neva slaugytoja atvykusiai brigadai sakė, jog pacientės neįsileis, yra nepagrįsti. Po pacientės atvežimo buvo nedelsiant imtasi visų įmanomų skubių priemonių ją priimti ir suteikti būtinąją pagalbą. Mūsų turimais duomenimis, apie jokį atsisakymą priimti pacientę nebuvo net svarstoma.

Ligoninėje atlikto vidaus audito preliminarios išvados patvirtina, kad mūsų darbuotojai elgėsi tinkamai, vadovaudamiesi ligoninės vadovybės ir tuo metu galiojančiais norminių teisės aktų reikalavimais. Apie tyrimo preliminarias išvadas informavome SAM ir Ukmergės rajono savivaldybę. Ar tinkamai elgėsi GMP brigada ir kitų su jais susijusių peripetijų komentuoti negalime, nes tai susiję su savarankiška ir mums nepavaldžia įstaiga – VšĮ Ukmergės Pirminės sveikatos priežiūros centru.

Šios situacijos viešas eskalavimas gali kelti grėsmę aptariamo asmens ir jo šeimos narių, artimųjų privatumui, todėl teikdami šį komentarą, stengiamės išlaikyti maksimalų diskretiškumą“, – teigiama R.Civilkos komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.