Sugrįžome prie 2 tūkstančių ribos: Lietuvoje – 2040 naujų COVID-19 atvejų, mirė dar 14 žmonių

Pasaulyje plintanti naujoji koronaviruso atmaina bei blogėjanti epidemiologinė situacija temdo šventinę nuotaiką. Padidėjęs susibūrimų skaičius sudaro palankesnes sąlygas COVID-19 viruso plitimui, todėl Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) išplatino rekomendacijas šventiniam laikotarpiui.

Koronavirusas Lietuvoje. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje. <br>M.Morkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 8:12 AM, atnaujinta Dec 3, 2021, 9:59 AM

Omikron atmainos plitimą stebintys specialistai pabrėžia – saugiausiai gali jaustis besiskiepijantys žmonės.

Lietuvoje praėjusią parą nustatyti dar 2040 naujų užsikrėtimų koronavirusu. Iš viso COVID-19 šalyje nustatytas jau 476 354 žmonėms, o šiuo metu serga 19 529.

Per ketvirtadienį mirė 14 pacientų, iš kurių – 11 nepasiskiepiję. Iš viso koronavirusas jau nusinešė 6805 gyvybes.

Pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 860,4 atvejo.

Nuo COVID-19 jau pasveiko 441 086 asmenys. Per praėjusią parą pasveiko 1562 asmenys.

Per ketvirtadienį pirmąja vakcinos doze paskiepyti 2454 žmonės.

Antrąją vakcinos dozę ketvirtadienį gavo 2098 žmonės.

Trečiąją – 16 066.

Lietuvoje pirmąja vakcinos doze iš viso paskiepytas 335 711 žmogus.

Iš viso antrąja vakcinos doze paskiepytų jau – 1 211 632. Trečiąja – 327 706.

Iš viso jau pilnai paskiepyta 1 453 441 žmogus.

Per praėjusią parą atlikti 14 323 PGR testai. Iš viso jau atlikti 4 712 966 testai.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 136 žmonės – keliais daugiau nei buvo prieš parą.

82 pacientams ligoninėse taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 1074 žmonėms.

Nuo COVID-19 praėjusią parą mirė aštuoni vyresni nei 80-ies metų žmonės, po du mirusiuosius priklausė 50–59 ir 60–69 metų amžiaus grupėms, po vieną – 70–79 ir 90–99 metų grupėms.

Pilnai paskiepyti buvo trys iš jų: jie priklausė 50–59, 80–89 ir 90–99 metų amžiaus grupėms.

Iš 6,8 tūkst. asmenų, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 507. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama beveik 12,9 tūkst. mirčių.

SAM rekomendacijos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rekomenduoja vengti vakarėlių darbovietėse, ugdymo įstaigose, siekiant užkirsti kelią COVID-19 plitimui.

Ketvirtadienį SAM išplatintose rekomendacijose pabrėžiama, kad jos parengtos remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Pasaulio sveikatos organizacijos siūlymais.

Jų laikytis raginama, nes epidemiologinė situacija šalyje ir pasaulyje išlieka įtempta, taip pat plinta naujoji koronaviruso omikron atmaina.

Ministerija rekomenduoja apskritai vengti masinio žmonių susibūrimo vietų tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse, o jei jose būnama, raginama dėvėti tik visiškai burną ir nosį dengiančias medicinines kaukes ar respiratorius.

Kaukes rekomenduojama dėvėti ir atvirose viešose vietose, kai neišlaikomas saugus, ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas nuo aplinkinių.

Jei vis tik renginys organizuojamas ir jame dalyvaujama, rekomenduojama turėti rankų dezinfekavimo priemonę, pakankamą kiekį kaukių, jas keisti ne rečiau nei kas 3–4 valandas, vengti rankų paspaudimų, apsikabinimų, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo.

Taip pat siūloma riboti renginio trukmę, vengti kai kurių veiklų, kuriose galimas fizinis kontaktas ar dažnesnis, intensyvesnis kvėpavimas, pavyzdžiui, šokių, dainavimo. Rekomenduojama renginio dalyviams atlikti ir greituosius testus, o sulaukus teigiamo rezultato, registruotis PGR tyrimui ir renginyje nedalyvauti.

Taip pat, į renginį ir iš jo rekomenduojama vykti individualiai ar su kolegomis, su kuriais įprastai bendraujama, taip pat dėvint kaukes.

Primenama, kad viešojo maitinimo ar apgyvendinimo paslaugos uždaroje erdvėje gali būti teikiamos tik turintiems galimybių pasą, tačiau jei renginys vyksta išnuomotoje sodyboje, kurioje neteikiamas maitinimas, šio dokumento nereikia.

„Facebook“ nutraukė antivakserių judėjimo dezinformacinę veiklą

Trečiadienį „Facebook“ pagrindinė bendrovė „Meta“ pranešė, kad nutraukė antivakcininę kampaniją, priekabiavusią prie medicinos darbuotojų, žurnalistų ir pareigūnų, taip reaguodama į nuolatinę su koronaviruso pandemija susijusios dezinformacijos keliamą įtampą.

Socialinės žiniasklaidos milžinė uždarė paskyras Prancūzijoje ir Italijoje, kurios buvo susijusios su sąmokslo judėjimu „V_V“, kuris užtvindydavo vakcinas palaikančius pranešimus galimai dešimtimis tūkstančių komentarų.

„V-V“ šalininkai taip pat „masiškai užgauliojo“ žmones „YouTube“, „Twitter“, „VKontakte“ ir kitose interneto platformose, naudodami svastikas ar kitus atvaizdus, taip pat vadindami gydytojus ir žiniasklaidos darbuotojus „nacių šalininkais“ už tai, kad jie remia vakcinas, teigė „Meta“.

Bendrovė atnaujino informaciją apie pastangas kovoti su dezinformacija ir priekabiavimu savo platformoje, nes technologijų milžinei tenka ginti nuo kaltinimų, kad pelnas jai svarbesnis už naudotojų saugumą.

Socialinių tinklų analizės įmonės „Graphika“ ataskaitoje pateikiama papildomos informacijos apie „V_V“, kurioje teigiama, kad ši užsiėmė partizaniniu „psichologiniu karu“, nukreiptu į vakcinų šalininkus.

„Graphika“ skaičiuoja, kad „V_V“ turėjo apie 20 tūkst. sekėjų, ir teigia, kad ši grupė buvo susijusi su vandalizmu ligoninėse ir bandymais sužlugdyti skiepijimo programas, nuolat rezervuojant ir atšaukiant vizitus pas gydytojus.

Grupė kampaniją vykdė naudodamasi žinučių siuntimo paslauga „Telegram“, kad apmokytų naujokus ir skleistų informaciją apie tai, į ką taikytis, sakė „Meta“ naujų žalų tyrimų vadovas Maikas Dvilyanskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.