Neeilinė diena: iš užsienio į Lietuvą atgabenti du donoriniai organai

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad antradienį Lietuvoje vyko tarptautinis donorystės koordinavimo procesas – iš užsienio į Lietuvą buvo atgabenti du donoriniai organai: kepenys ir inkstas.

 Organų donorystė.<br> 123rf nuotr.
 Organų donorystė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 2:49 PM

Vėlų pirmadienio vakarą Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatoriai kreipėsi į Lietuvos kariuomenės karines oro pajėgas prašydami pagalbos pargabenant donorines kepenis iš užsienio į Lietuvą. Šį kartą sraigtasparnis į užsienį skraidino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų (LSMUL KK) chirurgų komandą atlikti donorinių kepenų eksplantacijos ir pargabenti organą į Lietuvą.

Iš užsienio atskraidintos kepenys skubiai išgabentos Į LSMUL Kauno klinikų operacinę, kur netrukus buvo pradėta transplantacija jų laukusiam recipientui.

Antrasis donorinis organas – inkstas, į Lietuvą buvo parvežtas greitosios pagalbos automobiliu. Jis, inksto laukusiam recipientui, buvo transplantuotas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose (VUL SK).

Tai – antras kartas šiais metais, kai iš užsienio atgabenami donoriniai organai. Kovo pradžioje Lietuvos kariuomenės karinės oro pajėgos į VUL Santaros klinikas atskraidino donorines kepenis.

Tarptautinės donorystės proceso esminis principas yra tas, kad užsienio šalims donoriniai organai pasiūlomi tik tuomet, kai savo šalyje gydomiems pacientams dėl medicininių aspektų jie yra netinkami.

Vienas efektyvus organų ir audinių donoras galėtų padėti daugiau nei 7 žmonėms. Inksto ir inksto-kasos komplekso laukiantiems recipientams transplantacija reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – galimybę regėti, o kitiems – tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 320 žmonių*: 80 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 34 širdies, 8 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 42 kepenų, 151 ragenų transplantacijos. Iš jų – 4 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo ar artimųjų organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinė“ arba „Gintarinė vaistinė“ vaistinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.