Lepidopterofobija – po sudėtingu pavadinimu slepiasi kitiems nesuprantama baimė

Ar dažnas susimąstote, jog yra žmonių, kurie tiesiog bijo drugelių? Juk jis atrodo toks mielas ir nekaltas padarėlis – bent jau taip atrodo daugeliui. Tačiau pasaulyje yra pilna žmonių, kurie bijo drugelių ir net nenorėtų būti toje vietoje kur jų yra.

 Baimė drugeliams dažniau pasitaiko moterims ir jaunesniems žmonėms.<br>123rf nuotr.
 Baimė drugeliams dažniau pasitaiko moterims ir jaunesniems žmonėms.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2020, 9:48 AM

Drugelių baimė – vadinama Lepidopterofobija. Kai kurie žmonės turi specifinius nuogąstavimus, pavyzdžiui, nebijo mažyčių drugelių, bet bijo didelių, tačiau yra ir žmonių, kurie instinktyviai bijo visų rūšių dieninių ir naktinių drugelių.

Žodis lepidopterofobija yra kilęs iš dviejų graikiškų žodžių lepidoptera (žvyneliai + sparnas) ir fobos (baimė).

Dažniausios priežastys, kodėl žmonės bijo drugelių:

  • Drugelis netikėtai gali ant jų nutūpti;
  • Žmogus gali netikėtai atsidurti aplinkoje tarp drugelių;
  • Praeityje žmogus yra turėjęs traumuojančią patirtį su drugeliais, kurios negali atsikratyti;
  • Artimas žmogus turi drugelių baimę, todėl ir pats instinktyviai jų vengia;
  • Tai gali būti paveldėta genetiškai;
  • Gali priklausyti nuo aplinkos, kaip pvz. žmogus niekuomet neregėjęs drugelių atsiduria aplinkoje, kurioje jų yra gausu ir jaučiasi nesaugiai ir nesmagiai.

Kaip sužinoti ar žmogus bijo drugelių?

Kaip ir kiekviena baimė taip ir drugelių baimė visų pirma prasideda nuo vien minčių. Bijantiems aukščio užtenka tik pažiūrėti baisius video ir jiems jau sukasi galva, padidėja širdies ritmas, pradeda drėkti delnai. Tai vieni iš pagrindinių ženklų, kad jaučiame baimę, tačiau kiekvienam ji gali pasireikšti skirtingai.

Kai kurie žmonės savo baimę drugeliams išreiškia neracionaliai stengdamiesi išvengti situacijų, kur gali sutikti drugelius. Tai yra žmonės, kurie galbūt net nežino, kad turi baimę, tačiau negali vaikščioti po pievas ar miškus šiltomis ir saulėtomis dienomis kur jų gali sutikti.

Kai kurie žmonės visgi sužino, kad drugelių bijo tik tuomet, kai atsiduria aplinkoje tarp jų ir su jais – Gyvų tropinių drugelių parodoje net keletą kartų užsuko lankytojai, kurie buvo entuziastingi prieš ateinant apsilankyti parodoje, tačiau visgi mieliau leido laiką už permatomų užuolaidų klausantis pasakojimų apie drugelius, o ne buvo viduje kartu su drugeliais.

Kai kuriems ši baimė gali pasireikšti tik po kurio laiko susitikus su drugeliais. Pavyzdžiui, pradeda kankinti nemiga ir žmogus pradeda sapnuoti košmarus susijusius su drugeliais – tai vienas iš pagrindinių ženklų, kad jam ši aplinka nėra naudinga.

Kaip atsikratyti drugelių baimės?

Tikriausiai šiam klausimui vieno atsakymo nėra, tačiau yra daug būdų kaip palengvinti kiekvieną baimę ar jos atsikratyti. Visų pirma geriausia tai pastebėti kuo anksčiau – pavyzdžiui, jei jūsų vaikas bijo drugelių yra būdų kaip jį pripratinti prie drugelių, kad jo gyvenime jie nedarytų žalos ir laikui bėgant šios baimės atsikratytų.

Geriausias būdas yra išsiaiškinti kodėl jie bijo drugelių ir moksliškai paaiškinti kai kuriuos pagrindžiamus faktus. Jei vaikas bijo, kad drugelis jam įkas – reikėtų papasakoti, jog drugeliai to padaryti tiesiog negali.

Jokiu būdu neverskite bijančio žmogaus lankytis tarp gyvų drugelių, tam reikia tinkamo pasiruošimo, kaip kad pirmieji mažieji žingsniai yra pokalbiai apie drugelius – jų žiūrėjimas muziejuose, gyvų drugelių stebėjimas per stiklą ir panašiai. Vaikams taip pat tinka pratinimas nuo mažų dalykų kaip nuotraukų žiūrėjimas internete bei drugelių piešimas, nors tai visgi priklauso nuo kiekvieno žmogaus individualiai.

Drugelių baimė tiek pasaulyje tiek Lietuvoje nėra išskirtinė ir vidutiniškai ją turi vos keli procentai pasaulio žmonių. Puslapio fearof.net statistiniais duomenimis iš beveik septyniasdešimt tūkstančių apklaustųjų galime pastebėti, jog drugelių baimę turi net du kartus daugiau moterų nei vyrų ir baimė dažniausiai pasitaiko jaunesniame amžiuje – vaikystėje, paauglystėje bei žmonėms iki trisdešimt penkių metų.

Daugiau apie drugelius - www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?