Vaikų gydytoja: išsipūtęs vaiko pilvelis – pavojaus signalas tėvams

„Oi, kas čia toks gadina orą“, „Koks gražus tavo apvalus pilvelis“ džiaugiasi tėvai, nors iš tiesų, vaiko organizmas taip praneša apie sveikatos bėdas. Vaikų gydytoja, pulmonologė-alergologė, knygos „Kodėl vaikai serga“ autorė Indrė Plėštytė-Būtienė nori atkreipti tėvų dėmesį į išsipūtusius vaikų pilvelius.

Nebūtinai vaikas turi skųstis pilvo skausmu, o problemos dėl, pavyzdžiui, maisto netoleravimo, vis tiek aktualios.<br> Pexels nuotr.
Nebūtinai vaikas turi skųstis pilvo skausmu, o problemos dėl, pavyzdžiui, maisto netoleravimo, vis tiek aktualios.<br> Pexels nuotr.
„Gliukozė, fruktozė, gliutenas ar kiti baltymai bei riebalai – visi gali bėdos pridaryti“, – teigia vaikų gydytoja I.Plėštytė-Būtienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Gliukozė, fruktozė, gliutenas ar kiti baltymai bei riebalai – visi gali bėdos pridaryti“, – teigia vaikų gydytoja I.Plėštytė-Būtienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-07-12 16:29

„Kai apžiūros metu atkreipiu tėvų dėmesį į išsipūtusį mažojo pilvelį, ne vieni nustemba. „Kad mums niekas ankščiau to nesakė“, „taip jis atrodo nuo pat gimimo“ ar, kad pas vaikus nėra pilvo preso, nes jie per maži,- teigia gydytoja. - Bet kad ir kokie tvirti būtų mūsų kūnai, sutrikusi virškinimo trakto veikla atpalaiduos ir raumenis. Taip kūnas saugo pažeistus organus, kad atitinkami raumenys jų nespaustų.“

Tėvams reikėtų atkreipti dėmesį, jei mažylis skundžiasi pilvo skausmu, pilvelyje kažkas gurguliuoja, jame kaupiasi dujos ir vaikas „gadina orą“: „Nes netrukus jus gali aplankyti nevalgiukas, sutrikęs miegas, refliuksas, kosulys, irzlumas, vangumas ir įvairiausios infekcinės ligos.“

Baliono pilve priežastys gali būti įvairios – mitybos sąlygotos, dėl žarnyno veiklos sutrikimo, disbiozės ar helmintų „invazijos“. Visas jas reikia išsiaiškinti kartu su šeimos gydytoju.

„Viena iš dažniausių – laktozės ar kitų maisto produktų netoleravimas. Atsigėrė pieno ir lekia tualetą... Nėra tokių tyrimų, kurie tiksliai nurodytų, ko konkrečiai vaikas netoleruoja. Nėra lengviausio kelio. Yra tik nuolatinis vaiko būklės stebėjimas, mitybos ir simptomų dienoraščio rašymas ir atsisakymas tų produktų, kurie vaikui kenkia. Gliukozė, fruktozė, gliutenas ar kiti baltymai bei riebalai – visi gali bėdos pridaryti“, – teigia I.Plėštytė-Būtienė.

Netinkama mityba, antibiotikai parūgština organizmą, žeidžia mūsų mikrobiotą ir atsiranda disbiozė. Todėl pirmiausia būtina sureguliuoti mitybą ir kol sustiprės sava mikrobiota, duoti probiotikų. Jei kaltos „kirmėlytės“ – jas irgi būtina naikinti.

„Kaip visada, siūlau pabandyti įsivaizduoti save su išsipūtusiu pilvu. Diskomfortas? Negražu? Vėl netinkamas maistas? Jei sugebame girdėti savo kūną ir atsisakyti erzinančių maisto produktų, galime padėti ir vaikams. Belieka tik susitarti su močiutėmis“, – šypteli vaikų gydytoja. 

Daugiau jos patarimų: instagram.com/vaikugydytoja/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.