Vaikų odontologė atskleidė, kaip nuraminti vaiką dygstant pirmiesiems dantims

Naujagimių ir kūdikių burnos priežiūra – svarbi pareiga naujiems tėveliams. Sulaukus šeimos pagausėjimo neretai kyla įvairių klausimų: kada pradėti valyti vaiko burną, kaip elgtis, kai pradeda dygti dantys ir kaip nuraminti vaiką, kai šis procesas jam yra nemalonus?

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-23 12:56

Į šiuos ir kitus klausimus atsako gyd. vaikų odontologė prof. dr. Vilma Brukienė.

– Ar reikia prižiūrėti vos gimusio vaiko burną ir kaip tai daryti?

– Labai retai pasitaiko, kad vaikas gimtų jau su dantimi. Dažniausiai vaikai gimsta be dantų. Bendra rekomendacija tokia, kad labiausiai susirūpinti vaiko burnos priežiūra reikėtų jau pradedant dygti pirmajam dančiui. Bet jeigu norite būti ypač geri tėvai, galite pradėti valyti naujagimio dantenas dar tada, kai dantys dar nėra išdygę. Išvalydami dantenas drėgnu marlės gabalėliu mes sudarome švarią aplinką būsimiems dantims dygti. Tad rūpintis burnos sveikata galima labai anksti.

– Ar galima rinktis ir kitas priemones naujagimiams?

– Kol dantys nėra išdygę, dantų šepetėlio nereikia. Jo galima nenaudoti iki pat tol, kol pradeda dygti krūminiai dantys. Iki tol galima tiesiog apie pirštą apvynioti sudrėkintą marlės gabalėlį, juo nuvalyti priekinių dantų paviršių. Tai pat galimi antpirščiai, kuriais prekiaujama vaistinėse. Jeigu tėvams taip patogiau, galima naudoti ir šepetėlį, bet būtinai minkštą. Išdygus krūminiams dantims būtinai reikia šepetėlio, kiti metodai nebetinka.

– Ar galima pradėti valyti naujagimio burną vos grįžus į namus?

– Sugrįžus į namus pirmiausia reikia priprasti prie to, kad jūsų namuose – naujas gyventojas. Pirmosiomis dienomis yra tikrai daug kitų rūpesčių, reikia, kad nusistovėtų tam tikras dienos ritmas. Kai naujieji tėveliai jau jaučiasi ramiau, turi nusistovėjusią dienotvarkę, tuomet galima pagalvoti ir apie burnos higieną.

O kai jau vaikui išdygsta dantys, burnos priežiūra tampa tokia, kaip ir visiems – dantis reikia valyti du kartus per dieną, ryte ir vakare, taip pat parinkti atitinkamas valymo priemones.

Nuo pirmojo danties išdygimo iki mažiausiai septynerių metų, kol vaikas pradeda eiti į mokyklą ir išmoksta rašyti pirmuosius žodžius, jo burnos higiena turi rūpintis tik vaiko tėvai. Skandinavai prižiūri savo vaikų dantis dar ilgiau, iki 10–11 metų. Kol vaikas neišmoksta rašyti, tol jo rankos raumenys nėra pakankamai išlavėję, kad kokybišką burnos higieną galėtų atlikti pats.

– Ar skiriasi vaiko burnos priežiūra kai jis yra žindomas?

– Pagrindinės burnos priežiūros taisyklės yra tos pačios. Nėra skirtumo, ar vaikas yra žindomas, ar ne, jam vis tiek reikia valyti dantis du kartus per dieną. Žinoma, geriausia būtų, jeigu paskutinis dalykas prieš užmiegant būtų dantų valymas. Bet gan dažnai kūdikiai užmiega būtent žindymo metu, o ir keliasi valgyti kelis kartus per naktį.

Pavojingiausia, kai ant dantų lieka maisto naktimis. Dienomis vaikams ir apskritai žmonėms išsiskiria daugiau seilių, jos apiplauna dantis ir taip savotiškai saugo. Naktį, kai miegame, seilių išsiskiria žymiai mažiau, dažnas kūdikis miega prasižiojęs, tad seilės nudžiūsta. Tada maisto likučiai ir mikroorganizmai pradeda daryti burnoje savo blogąjį darbą.

Kiekviena mama turi intuityviai nuspręsti, kiek laiko ir kaip dažnai žindyti vaiką. Odontologai rekomenduoja pradėti atskirti, kada žindymas tampa ne vaiko fiziologinio mitybos poreikio patenkinimu, o nusiraminimo priemone. Taip, bendros rekomendacijos yra tokios, kad kuo ilgiau žindyti vaiką yra sveika organizmui, bet mamos pienas, jeigu lieka ilgą laiką ant dantų nenuvalytas, gali sukelti dantų ėduonį. Vaikų odontologai mato tikrai daug tokių vaikų, kurie būna dar nesulaukę net vienerių metų amžiaus, bet jų pieniniai dantys jau yra visiškai sugedę.

Net jeigu apsispręsite žindyti ilgai, bus geriau, jeigu du kartus per dieną laikysitės režimo ir valysite dantis. Dantų pasta turėtų būti su fluoridais, jų kiekį rekomenduos odontologas, kai apsilankysite pas jį išdygus pirmajam dančiui. Moksliškai įrodyta, kad jeigu dantys yra reguliariai valomi dantų pasta su fluoridais, jie tampa atsparesni ėduoniui, jų apsauga bus didesnė, dantys bus stipresni.

– Kaip dygsta vaiko dantys?

– Dantys turėtų pradėti dygti apie šeštą vaiko gyvenimo mėnesį. Tačiau tėvams nereikėtų išsigąsti, jeigu vaikas jau sulaukė pirmojo gimtadienio ir dar neturi nė vieno danties. Būna ir taip, kad dantys pradeda dygti po pirmojo gimtadienio. Vienintelė taisyklė odontologams – visi pieniniai dantys turi būti išdygę iki 3 metų amžiaus.

Rekomenduoju net tada, kai atrodo, kad viskas gerai, bent kartą per metus nuvesti vaiką pas odontologą, kad šis pažiūrėtų, ar dantys dygsta tinkama seka, duotų rekomendacijas, kaip geriau prižiūrėti dantis.

Dygstant dantims vaikai gali tapti irzlesni, jiems gali labiau tekėti seilės, gali norėti viską kišti į burną. Dantų dygimas dažnai siejamas su karščiavimu, vėmimu. Bet mokslas visgi nėra radęs radęs sąsajų su šiais dalykais. Jeigu dantų dygimą lydi ne tik vaiko irzlumas, bet ir rimtesni simptomai, rekomenduojama apsilankyti profilaktiškai pas savo šeimos gydytoją arba pediatrą.

– Kaip nuraminti vaiką, kai dygsta dantys?

– Gali padėti lengvas dantenų masažas toje vietoje, kur dygsta dantis. Tai gali laikinai pagelbėti. Tikrai sudėtingais atvejais yra įvairių nuskausminančių tepalų. Tačiau kokį tepalą įsigyti turėtų rekomenduoti gydytojas.

Kaip atlikti dantenų masažą, ką reikia žinoti apie pirmąjį apsilankymą pas odontologą, ką daryti, jeigu vaikas nenori valytis dantų ir kokias burnos higienos klaidas tėvai daro dažniausiai sužinosite pažiūrėję pilną „Odontologai pataria“ laidą: https://youtu.be/738fp13o5hA

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.