„Auksinių miltų“ skandale dalyvavusi agentūra turės grąžinti trečdalį milijono

 Itin brangiai maisto produktus skustantiesiems prieš kelerius metus pirkusi Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (RRA) privalės grąžinti 330 tūks. eurų europinės paramos, pirmadienį galutinai nutarė teismas. Kovo mėnesį tas pats teismas galutinai nusprendė, kad dar apie 200 tūkst. eurų RRA grąžinti neprivalės. 

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pirmadienį paliko pirmosios instancijos teismo 2016 metų gruodį priimtą agentūrai nepalankų sprendimą ginče su Lietuvoje veikiančia Europos socialinio fondo agentūra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pirmadienį paliko pirmosios instancijos teismo 2016 metų gruodį priimtą agentūrai nepalankų sprendimą ginče su Lietuvoje veikiančia Europos socialinio fondo agentūra.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2018, 3:03 PM, atnaujinta Apr 23, 2018, 3:26 PM

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį paliko pirmosios instancijos teismo 2016 metų gruodį priimtą agentūrai nepalankų sprendimą ginče su Lietuvoje veikiančia Europos socialinio fondo agentūra (ESFA).

LVAT teigimu, RRA nustatė neproporcingai aukštus, diskriminuojančius ir dirbtinai ribojančius konkurenciją reikalavimus, konkurso nepagrįstai neišskaidė į atskiras dalis. 

„Pareiškėjo (RRA – BNS) atžvilgiu buvo priimtas pagrįstas sprendimas susigrąžinti 10 proc. lėšų  (332 tūkst. eurų – BNS) būtent dėl Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų, kuriais buvo apribota tiekėjų konkurencija ir neracionaliai panaudotos skiriamos paramos lėšos“, – rašoma LVAT nutartyje.

Teismas kartu pažymėjo, kad tokioje pat byloje dėl 200 tūkst. eurų grąžinimo priėmė palankų RRA sprendimą, nes konkursas buvo išskaidytas. 

„Šių dviejų bylų ratio decidendi (argumentas, kuriuo grindžiamas sprendimas – BNS) nesutampa, todėl minėtame sprendime pateiktu teisės aiškinimu negalima remtis šioje byloje“, – argumentuoja LVAT. 

RRA laikinasis vadovas Artūras Bagotyrius BNS yra sakęs, kad agentūra jau yra grąžinusi vieno neapskųsto pirkimo esą netinkamai panaudotas lėšas – 26 tūkst. eurų, tačiau agentūra neturi lėšų grąžinti dar apie 0,5 mln. eurų. 

Už Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamus maisto produktų pirkimus skurstantiesiems atsakinga ESFA anksčiau yra pareiškusi, kad konkurencijos ribojimai ir kiti viešųjų pirkimų pažeidimai galėjo lemti, jog maistas pirktas itin brangiai.

Viešųjų pirkimų tarnyba prieš kelerius metus nustatė, kad 2011-2015 metais miltai buvo pirkti vidutine 485 eurų už toną kaina, o Rinkos reguliavimo agentūramiltus pirko brangiausiai – už 732 eurus.

Žemės ūkio ministerija, remdamasi rinkos kainų tyrimu, teigė, kad miltų, miežinių kruopų, greito paruošimo kviečių košių, konservuotų pupelių, makaronų kainos viršijo didmeninę rinkos kainą, tuo metu viešumoje keltos abejonės dėl aliejaus, avižų košių, saldinto sutirštinto pieno ir kiaulienos konservų nepasitvirtino, nes jų kaina buvo žemesnė už didmeninę rinkos kainą.

Europos Sąjunga, siekdama užtikrinti pagalbą labiausiai skurstantiems asmenims, Lietuvai 2014–2020 metams skyrė 76,5 mln. eurų. Maisto produktų krepšelyje buvo kvietiniai miltai, cukrus, aliejus, makaronai, ryžiai, grikiai, kruopos, mėsos konservai, sausi pusryčiai.

Jei Seimas pritars, RRA bus panaikinta, o ją turėtų pakeisti nauja viešoji įstaiga Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra. Kaip anksčiau BNS teigė žemės ūkio viceministras Rolandas Taraškevičius, tikėtina, kad RRA bus likviduota iki šių metų pabaigos. Pasak jo, likvidavimas nėra susijęs su minėta „auksinių miltų“ istorija. 

Autorius: Vytautas Budzinauskas

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų