Premjeras: reformos bus finansuojamos pinigais iš „šešėlio“

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybės siūlomos struktūrinės reformos bus iš dalies finansuojamos iš „šešėlio“ ištrauktais pinigais, taip pat lėšomis, surinktomis dėl geresnio mokesčių administravimo. 

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2018, 3:01 PM, atnaujinta May 22, 2018, 3:32 PM

„Šių metų prioritetas yra šešios struktūrinės reformos, kurių finansavimas trečdaliu susijęs su pajamomis iš geresnio mokesčių administravimo ir šešėlio mažinimo. Jeigu mums tai pavyks padaryti, o kito kelio nėra, tada tos struktūrinės reformos praktiškai 33 procentai bus finansuotos iš šio šaltinio“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo S. Skvernelis.

Anot jo, ekonomikos „šešėlį“ taip pat mažintų Vyriausybės siūlymas sujungti darbdavio ir darbuotojo mokesčius, Valstybinės mokesčių inspekcijos informacinių technologijų plėtra, akcizais apmokestintų prekių rinkų priežiūra ir visuomenės pilietiškumo skatinimas.

Vyriausybė parengė struktūrines reformas, apimančias mokesčių, inovacijų, švietimo, sveikatos, pensijų reformas bei naujas šešėlinės ekonomikos mažinimo priemones. 

Mokesčių srityje Vyriausybė žada didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą. 

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Žadama nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestinti antrąjį ir tolesnius vieno žmogaus būstus.

Didžiausias pasipriešinimas juntamas dėl Vyriausybės siūlymo visiems dirbantiesiems „Sodros“ įmokas sumažinti 2 proc. punktais. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstiečių“ frakcijos narys Stasys Jakeliūnas pareiškė, kad tokį pasiūlymą Vyriausybei pateikė verslas, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) tokius parlamentaro kaltinimus neigia.

Tikimasi, kad siūlomi pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios.

Autorius: Pranciškus Vaišvila

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.