ES skyrė 40 mln. eurų baudą „Guess" dėl dirbtinai išpūstų kainų Vidurio ir Rytų Europoje

Europos Komisija (EK) pirmadienį skyrė 40 mln. eurų baudą drabužių ir aksesuarų prekybos įmonei „Guess" už tarpvalstybinės prekybos ir reklamos blokavimą bei dirbtinį kainų pakėlimą kai kuriose ES šalyse.

Pasak Komisijos, tai leido Jungtinių Valstijų įmonei, kuriai priklauso ir „Marciano“ prekės ženklas, „suskaldyti Europos rinkas“. <br> Bendrovės nuotr.
Pasak Komisijos, tai leido Jungtinių Valstijų įmonei, kuriai priklauso ir „Marciano“ prekės ženklas, „suskaldyti Europos rinkas“. <br> Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-17 17:26

Taip vadinamasis geoblokavimas pažeidžia ES taisykles. Nauji įstatymai, draudžiantys tokią praktiką, įsigaliojo gruodžio 3 d., tačiau „Guess" tyrimas buvo pradėtas anksčiau, praėjusių metų birželį.

„Įmonė („Guess") platinimo susitarimais bandė riboti ES vartotojų teisę pirkti produkciją iš kitų ES šalių, uždrausdama prekybininkams reklamuoti ir prekiauti įmonės produkcija užsienyje", - pranešime teigė ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager.

„Tai leido „Guess" išlaikyti dirbtinai padidintas kainas, ypač Vidurio ir Rytų Europos šalyse", - pridūrė M. Vestager. Komisijos teigimu, „Guess" produkcijos kaina buvo iki 10 proc. didesnė Vidurio ir Rytų Europoje nei Vakarų Europos rinkose.

„Guess" neleido prekybininkams naudoti prekės ženklo reklamai interneto paieškos varikliuose, parduoti produkciją internetu be specialaus leidimo, parduoti prekes klientams iš kitų šalių, pardavinėti prekes kitiems prekybininkams ir savarankiškai nustatyti „Guess" produkcijos kainas, teigiama EK pranešime.

Pasak Komisijos, tai leido Jungtinių Valstijų įmonei, kuriai priklauso ir „Marciano" prekės ženklas, „suskaldyti Europos rinkas".

Tačiau, EK teigimu, bauda buvo sumažinta 50 proc., kai „Guess" sutiko bendradarbiauti su tyrėjais.

Darius Mikutavičius

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.