13-osios pensijos klausimas kol kas atidėtas

Siūlymas pensininkams mokėti priedą prie senatvės pensijos, tai yra tryliktąją pensiją, Seime kol kas atidėtas.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-01 10:48, atnaujinta 2020-10-01 13:05

Nors ketvirtadienį buvo planuotas tai numatančių įstatymo pataisų pateikimas, Seimo nariui socialdemokratui Algirdui Sysui pasiūlius, padaryta pertrauka iki kito posėdžio, kuris numatytas dar ketvirtadienį po pietų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narys Zbignevas Jedinskis Seimui ketina pateikti naujos redakcijos Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo pakeitimo projektą.

Jame numatyta, kad visiems socialinio draudimo senatvės pensijos ir šalpos pensijų gavėjams kartą per metus būtų mokamas priedas prie senatvės pensijos, tai yra tryliktoji pensija.

200 eurų papildomas priedas būtų išmokamas kiekvienų metų gruodžio mėnesį.

Situacija valdoma

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad reikės žiūrėti, ar atsiras šaltinių 13 pensijai.

„Net neabejoju, kad po pateikimo bus pritarta. (...) Po to bus Vyriausybės išvada ir Vyriausybė arba ras šaltinį, arba ne“, – Seime ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

„Yra įvairūs būdai, kaip padėti socialinei grupei. (...) Tai galbūt per indeksavimą, bet jei yra galimybės tokias papildomas išmokas (skirti – ELTA), tai verta daryti. Bet dar kartą sakau – reikia žiūrėti šaltinius“, – pridūrė S. Skvernelis.

Premjeras akcentavo, kad suma, kurios prireiktų šiam žingsniui, nėra menka, tačiau situacija dėl valstybės skolos yra valdoma.

„Skola Lietuvoje nebus po šių metų drastiška, situacija valdoma, stabili, bet kitų metų biudžetą pateiksime Vyriausybės posėdyje spalio 14 dieną ir, teikdami biudžetą, laikysimės to principo, kurio laikėmės – atsakingas finansų, išlaidų planavimas, pajamų surinkimas“, – sakė premjeras.

Pataisą teikiančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis sakė, kad šiam siūlymui įgyvendinti prireiktų 120 mln. eurų.

„Bus per 120 mln. eurų, mes siūlome finansavimo šaltinį – Seime stalčiuose guli bankų turto apmokestinimo projektas. Pagal paskaičiavimus, būtent šitas mokestis padengtų išlaidas vienkartinei pensijai“, – sakė Z. Jedinskis.

Pasak parlamentaro, ši išmoka siektų 200 eurų ir būtų išmokama kiekvienų metų gruodžio mėnesį.

Tuo metų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sakė, kad ekonominė situacija Lietuvoje leidžia skirti tokią išmoką.

„Kai kurios Europos Sąjungos šalys 13 pensiją turi. Mūsų ekonominė situacija yra tokia, kad mes tikrai galime turėti šitą įstatymuose ir sau leisti tokį malonumą išmokėti 13 pensiją“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak siūlymo rengėjų, toks papildomo priedo modelis yra Graikijoje, Ispanijoje, Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.