Nuo šiol į parkus – su pinigine: kai kur teks nusipirkti lankytojo bilietą

Iš karantino gniaužtų besivaduojantys regioniniai parkai iš lankytojų pradeda imti mokestį: Anykščių medžių lajų taku nebepraeisime be 4 eurų, į Krekenavos apžvalgos bokštą nebeįlipsime be 2 eurų. To reikia atkurti parkų grožiui, suniokotam kai kurių bjaurių žmonių.

Iš karantino gniaužtų besivaduojantys regioniniai parkai iš lankytojų pradeda imti mokestį.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Iš karantino gniaužtų besivaduojantys regioniniai parkai iš lankytojų pradeda imti mokestį.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Anykščių medžių lajų takas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anykščių medžių lajų takas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anykščių medžių lajų takas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anykščių medžių lajų takas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krekenavos apžvalgos bokštas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Krekenavos apžvalgos bokštas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Krekenavos apžvalgos bokštas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Krekenavos apžvalgos bokštas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Daiva Baronienė, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

May 9, 2021, 1:38 PM

Verkiant reikia lėšų

Pandemiją išgyvenantys, karantino savojoje šalyje įkalinti lietuviai netruks susidurti su staigmena: nutarus aplankyti gražiausias šalies vietas, teks privalomai tuštinti pinigines.

Štai paėjėti Anykščių regioninio parko medžių lajų taku nuo kovo 20-osios kainuoja 4 eurus. Panorusiems užsiropšti į Krekenavos regioninio parko apžvalgos bokštą taip pat planuojama įvesti 2 eurų mokestį.

Bus apmokestintas ir gražiausių Biržų regioninio parko vietų lankymas.

„Įvesti privalomus lankytojų bilietus mums, regioniniams parkams, leidžia mūsų valdžia – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. Lėšų mums itin reikia įvairių žmonių gausiai lankomų objektų priežiūrai“, – patikino Biržų regioninio parko direktorius Kęstutis Baronas.

Naują tvarką diktuoja pasibaigęs terminas

Data, nuo kada Biržų regioninis parkas pradės pardavinėti bilietus, anot K.Barono, dar nenustatyta, tačiau manoma, kad tai bus jau šiemet.

„Mes, regioninių parkų vadovai, jau iš pat pradžių susidūrėme su tuo faktu, kad išlaikyti, prižiūrėti, pagaliau ir remontuoti apžvalgos bokštams, nutiestiems takams, pastatytiems mediniams stalams, įrengtoms laužavietėms bei įvairiai kitai įrangai reikalingos didžiulės lėšos“, – sakė K.Baronas.

Pasak jo, iškilus šiai problemai, buvo įvestas 1 euro savanoriškas saugomų teritorijų lankytojo bilietas. Parko vadovas teigė, jog bilietas išsprendė tik nedidelę dalį problemų, nes jį, kaip neprivalomą, pirko anaiptol ne visi.

„Leidus įvesti privalomą lankytojo bilietą, žmonės negalės išsisukti jo neįsigiję“, – sakė K.Baronas.

Pavogė stalą ir suolus

Krekenavos regioninio parko direktorė Alma Kavaliauskienė sakė, jog šiuo metu kaip tik su Saugomų teritorijų tarnyba derinami dokumentai prieš apmokestinant lipimą į Krekenavos apžvalgos bokštą.

Prie bokšto bus pastatytas specialus praėjimas-turniketas, pro kurį bus įleidžiami tik nusipirkusieji bilietą. Kito kelio į apžvalgos bokštą nebus. Bilietas kainuos po 2 eurus.

„Iš tiesų, lankomų parko objektų išlaikymas mums kainuoja gana daug. Tenka remontuoti medinius parko teritorijoje nutiestus takus, laiptų turėklus, atlikti daugybę kitų darbų. Štai dabar keisime paties apžvalgos bokšto viršaus medines atramas. Apmaudu, kad lankytojai juos aprašinėjo ir subraižė“, – apgailestavo parko vadovė.

Niekdariai yra pavogę ąžuolinį Krekenavos regioninio parko teritorijoje stovėjusį stalą, porą suolų ir netgi ąžuolinę šiukšlių dėžę.

Atidarius lajų taką laukė siurprizas

Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka teigė, jog kovo 20-ąją, po ilgo karantininio meto atidarius medžių lajų taką, lankytojų jau buvo prašoma pirkti 4 eurus kainuojančius bilietus, o su lengvata – 2 eurus.

„Turiu pasakyti, kad naujovę parko lankytojai vertina palankiai, bilietus perka noriai, dar pagiria, kad gerai padarėme juos įvedę“, – sakė K.Šerepka.

Direktorius skaičiavo, jog medžių lajų tako išlaikymo metų kaina – per 60 tūkstančių eurų. Taip pat kainuoja dviračių bei pėsčiųjų takų, laiptų, per Šventąją pernai nutiesto tilto bei daugybės kitų objektų išlaikymas bei priežiūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.