Ir vėl keičiasi mados: tokių eglių šiemet nuperkama net 2,5 karto daugiau

Prekyba kalėdinėmis eglutėmis uostamiestyje jau prasidėjo, bet pirkėjų dar daug nėra. Eglučių pirkimo piko tikimasi kitą savaitę. Kainos labai įvairios. Pavyzdžiui, Naujajame turguje galima nusipirkti eglę ir už 120 eurų. Medelyne metrinę eglutę galima nusipirkti už 6 eurus.

Naujajame turguje galima nusipirkti eglę ir už 120 eurų. Medelyne metrinę eglutę galima nusipirkti už 6 eurus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujajame turguje galima nusipirkti eglę ir už 120 eurų. Medelyne metrinę eglutę galima nusipirkti už 6 eurus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujajame turguje galima nusipirkti eglę ir už 120 eurų. Medelyne metrinę eglutę galima nusipirkti už 6 eurus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujajame turguje galima nusipirkti eglę ir už 120 eurų. Medelyne metrinę eglutę galima nusipirkti už 6 eurus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujajame turguje galima nusipirkti eglę ir už 120 eurų. Medelyne metrinę eglutę galima nusipirkti už 6 eurus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujajame turguje galima nusipirkti eglę ir už 120 eurų. Medelyne metrinę eglutę galima nusipirkti už 6 eurus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Bikauskaitė

Dec 9, 2022, 9:02 PM

Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio medelyno vadovas Ramūnas Kaubrys sako, kad eglučių kainos šiemet yra padidintos apie 10 proc. Pavyzdžiui, šiemet metrinė eglutė kainuoja 1 euru daugiau, o kai kurios didesnės – ir 5 eurais daugiau. Taigi šiemet ir medelyno eglutės kainuoja brangiausiai per visą jo gyvavimo laikotarpį.

Pasak R. Kaubrio, pernai tokiu metu daugiau žmonių eglutes medelyne pirko nei šiemet. Dabar daugiau įmonių jas perka, o žmonės pradės tai daryti šiek tiek vėliau, jie pasirodys gruodžio 15–16 d.

Paprasta eglutė, kurios aukštis – iki 1 metro, medelyne kainuoja 6 eurus su PVM, 1–1,5 metro – 9, 1,5–2 m – 14, 2–3 m – 18 eurų. Kėnių ir eglučių vazonėliuose medelyne daug nėra – daugiausia čia kirstos eglutės.

R. Kaubrys sakė, kad medelynas ketina atsisakyti kalėdinių tiek kirstų, tiek vazonuose eglučių prekybos ir nori tą funkciją perduoti privatininkams. Jis sau pasiliktų tik eglių šakų dalinimą.

Turguje galima derėtis

Kalėdinėmis eglutėmis ir kėniais gruodžio pradžioje uostamiestyje, prie kelių prekybos centrų, pradėjusios prekiauti įmonės atstovas Mantas sakė, kad jų brangiausia didelė eglutė ar kėnis kainuoja 50 eurų, o mažesni – 15 eurų. Pasak jo, kol kas dar tik vienas kitas pirkėjas yra, bet kuo šventės artyn, tuo prekyba darysis aktyvesnė.

Įmonė prekiavo ir pernai, šiemet kainos tokios pačios. „Nekėlėme kainų, nenorime liūdinti žmonių“, – sakė Mantas.

UAB „Naujasis turgus“ direktorius Viačeslavas Karmanovas sakė, kad „eglutininkai“ tradiciškai Naujojo turgaus automobilių stovėjimo aikštelėje įsikūrė nuo pirmadienio. Eglučių pasirinkimas čia tikrai didžiulis. Eglutės vazonuose kainuoja nuo 30 iki 85 eurų. Brangiausiai kainuojanti eglutė vazone yra 2 metrų aukščio.

Kirstinių eglučių kainos svyruoja nuo 30 iki 120 eurų. Žinoma, kaina priklauso nuo eglutės aukščio. 120 eurų kainuoja 3,5 m aukščio eglė. Kėnių kaina – 40–60 eurų. „Prekeiviai skelbia savo kainas, bet tai nereiškia, kad tokios jos ir bus galutinės, nes turguje visada galima derėtis“, – sakė turgaus direktorius.

Pasak jo, žmonės jau domisi eglutėmis, bet perka dar nedaug. Jų pirkimo pikas, tikimasi, prasidės kitą savaitę.

Dažniau renkasi vazonuose

Kirstos eglės „Maxima“ prekybos tinkle gausiau turėtų pasirodyti jau šį savaitgalį. Šiuo metu turimų eglučių kainos svyruoja nuo 6,99 iki 24,99 euro. Eglutės įvairaus dydžio ir rūšių, ir vazonuose augančios, ir kirstos.

Bus prekiaujama ne tik lietuviškomis žaliaskarėmis, bet ir kirstais kėniais. Žmonės galės įsigyti ir kėnių šakų bei iš jų padarytų eglučių, vainikų.

Prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas sako, kad vis dažniau žmonės renkasi vazonuose augančias eglutes, nes, praėjus Kalėdoms ir žiemos sezonui, jie jas gali persisodinti šalia savo namų, soduose ar sodybose. Itin populiarėja ir mažosios, dekoratyvinės „Conica“ veislės eglutės, kuriomis žmonės puošia šventinį stalą, kambarių palanges.

Daugiau perka dirbtinių

„Įprastai dirbtinės kalėdinės eglutės yra pradedamos pirkti šiek tiek anksčiau – jau lapkričio pabaigoje, o gyvų eglučių – tiek augančių vazonuose, tiek kirstų eglių – pardavimas suaktyvėja pirmosiomis gruodžio savaitėmis.

Dirbtines kalėdines eglutes ir kitas šventines dekoracijas bei papuošimus žmonės jau dabar perka. Palyginti su gyvomis eglutėmis, dirbtinų eglių yra nuperkama 2,5 karto daugiau“, – „Vakarų ekspresui“ sakė M. Tilmantas.

Pasak jo, tarp pirkėjų populiaresnės yra mažesnės eglutės, kurių aukštis – iki 60 cm. Prekybos centruose dirbtinių eglučių pasirinkimas didžiulis – galima rinktis ir iš žalių, baltų, papuoštų dirbtiniu sniegu, kankorėžiais, su žybsinčiomis LED lempučių girliandomis ir pan.

„Dirbtinę eglutę priklausomai nuo jos dydžio ir papuošimų galima nusipirkti sumokant nuo kelių iki keliasdešimt ar net kelių šimtų eurų. Akcijų metų ją galima įsigyti pigiau.

Infliacija paveikė ir eglučių kainas, tačiau stengsimės jas išlaikyti panašaus lygio kaip ir pernai„, – žadėjo „Maximos“ prekybos tinklo Pirkimų departamento direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.