2018 metais – daugiau nei 30 galimybių

Šių metų paraiškų teikimo grafike – ne viena galimybė pasinaudoti parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą (KPP). Iš viso numatoma daugiau kaip 30 kvietimų teikti paraiškas. Paraiškos 2018 m. renkamos pagal 14 priemonių, iš kurių kiekvienas gali išsirinkti sau tinkamiausią.

 Deklaruoti žemės ūkio naudmenas bei kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti galima iki birželio 4 d.<br> Nuotr. iš NMA archyvo
 Deklaruoti žemės ūkio naudmenas bei kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti galima iki birželio 4 d.<br> Nuotr. iš NMA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-22 10:31, atnaujinta 2018-05-22 10:37

Šiuo metu vyksta paraiškų rinkimas pagal veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“, paraiškos renkamos nuo gegužės 2 d. iki birželio 29 d.

Net du kartus 2018-aisiais renkamos paraiškos pagal itin daug dėmesio sulaukiančią veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“: pirmasis rinkimas vyko kovo mėnesį, antrasis vyks metų pabaigoje, nuo gruodžio 3 iki 31 d.

Esami ir būsimi verslininkai, norintys pasinaudoti parama verslui plėsti arba pradėti jį kaimo vietovėse, paraiškas Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) galės teikti antroje metų pusėje: pagal veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ paraiškos bus priimamos nuo rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 28 d., pagal veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ – nuo lapkričio 2 d. iki lapkričio 30 d.

Visa informacija apie renkamas paraiškas 2018 metais – paraiškų pagal Kaimo plėtros programos (KPP) priemones rinkimo grafike, kurį galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėje.

Tiksi paskutinės minutės

Balandžio 16-ąją prasidėjęs žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas artėja prie pabaigos. Deklaruoti žemės ūkio naudmenas bei kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti galima iki birželio 4 d.

Pavėluoto deklaravimo terminas – birželio 29 d., tačiau už kiekvieną pavėluotą darbo dieną galutinė paramos suma mažinama 1 proc. Po birželio 4 d. paraiškos sertifikuoti ekologinę gamybą ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintus vaisius, uogas ir daržoves nepriimamos. Be to, ūkininkai, siekiantys kompensacinės paramos už žuvusius ir (arba) nepasėtus žieminius pasėlius dėl 2017 m. vasaros liūčių, paraiškas turi pateikti iki birželio 4 d. Vėliau prašymai gauti kompensacines išmokas nebus tenkinami.

Kaip ir kasmet, teikiant deklaraciją kreipiamasi ne tik dėl tiesioginių išmokų, bet ir paramos pagal kaimo plėtros priemones, susijusias su plotu. Taip pat galima prašyti susietosios paramos už mėsinius galvijus ir mėsines avis, pieninių veislių bulius, pienines ožkas, pienines karves ir ėriavedes. Deklaraciją pateikti galima seniūnijoje pagal pareiškėjo valdos centro adresą arba savarankiškai prisijungus prie Paraiškų priėmimo sistemos adresu https://paseliai.vic.lt

Mieli ūkininkai, pildydami žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaraciją pažymėkite, jog norite gauti informaciją el. būdu. Jūsų paraiškos administravimas tokiu atveju truks trumpiau ir parama pasieks greičiau!

Kas tas Robis NeMigA?

Paramai administruoti pasitelkiami naujausi šiuolaikiniai technologijų pasiekimai: administravimo procesai automatizuojami, elektronizuojami, o nuo 2017 m. buvo pritaikyti ir robotizavimo veiksmai.

Robotas, kuriam agentūros darbuotojai suteikė vardą Robis NeMigA, yra programinė įranga, galinti dirbti tarp įvairios kitos programinės įrangos ir programėlių. Robis jau įvertino tūkstančius pareiškėjų, pasitraukusių iš prekinės žemės ūkio gamybos, kasmetinių prašymų, jo pagalbos prireikė ir vertinant miškų veisėjų pateiktus dokumentus.

Kaip ir kiti NMA darbuotojai, robotas savo darbą atlieka pagal aiškias procedūras ir taisykles. Vertindamas gautą dokumentą jis patikrina „Sodros“ turimus duomenis apie su darbo santykiais susijusias pajamas ir (arba) valstybines socialinio draudimo pensijas, perkelia duomenis į NMA formas, kad teisingai apskaičiuotų paramos sumą. Jis prisijungia prie Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro interneto puslapio, kuriame patikrina laikomų gyvūnų skaičių, ir išsaugo suformuotą ataskaitą NMA vidinėje sistemoje. Robotas taip pat užpildo vertinimo klausimyną, patikrina skaičiavimus ir įvertina prašymą.

Per parą Robis NeMigA vienas gali atlikti 6 darbuotojų dienos darbą – įvertinti daugiau kaip 400 prašymų. Jis dirba 7 dienas per savaitę, 24 valandas per parą. Taigi nenuilstantis robotas, sparčiai atlikdamas jam priskirtas užduotis, prisideda prie greitesnio paramos išmokėjimo.

Šiais metais jis jau dalyvauja vertinant ir pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą pateiktus mokėjimo prašymus.

Robotui atliekant mechaninius darbus kiti NMA darbuotojai gali sutelkti savo pastangas kūrybinėms užduotims atlikti – ieškoti paramos pagal kaimo plėtros programą administravimo proceso supaprastinimo būdų.

Griauna biurokratines kliūtis

Naujausios technologijos sparčiai skverbiasi į įvairias gyvenimo sritis, tarp jų – ir į žemės ūkio sektorių.

Gerėjanti palydovinių vaizdų raiška, tobulėjančios informacinės technologijos atveria naujas galimybes tobulinti paramos administravimo procesą ir įgyvendinti vieną esminių naujovių – su plotu susijusių priemonių paramą ūkininkui mokėti jam neteikiant paraiškos.

Praėjusiais metais NMA buvo viena iš pagrindinių paramos be paraiškos idėjos, iš esmės keičiančios santykį tarp ūkininko ir mokėjimo agentūros, iniciatorių.

ES programos „Copernicus“ palydovų „Sentinel“ didelės raiškos žemės, vandenų, atmosferos vaizdai suteikia plačias galimybes gautą informaciją pritaikyti įvairiausiose srityse.

Viena jų – žemės ūkis. Kompiuteriniu būdu apdoroti palydoviniai vaizdai leidžia pamatyti, ar deklaruoti laukai nušienauti, ar juose dirbama žemė, ar tai pieva (ganykla), ar deklaruojamuose plotuose laikomasi prisiimtų įsipareigojimų. Taip galima įvertinti pareiškėjų deklaruotų laukų, už kuriuos prašoma paramos, agrarinę būklę.

Paramos mokėjimo ūkininkui neteikiant paraiškos koncepcijoje numatyta atsisakyti ne tik su plotu susijusių priemonių paramos paraiškos, bet ir nereikalingų biurokratinių kliūčių.

Norint įsitikinti, kaip ūkininkas laikosi paramos reikalavimų, kokias kultūras augina, ar laikosi žalinimo, ekologinio ūkininkavimo reikalavimų, t.y. atlikti prisiimtų įsipareigojimų vykdymo priežiūrą, agentūros specialistams nebūtina vykti į ūkius – gavusi vaizdus iš palydovo ir identifikavusi ūkininko prižiūrimą lauką, sutikrinusi duomenis su registruose esančiais duomenimis agentūra turėtų visą reikiamą informaciją apie ūkininko valdomą ūkį ir galėtų apskaičiuoti ir operatyviai išmokėti paramą.

Tik pastebėję galimą pažeidimą tikrintojai vyktų į vietą, kad galėtų įsitikinti, ar tikrai pažeisti paramos teikimo reikalavimai. Tuo metu ūkininkui nereikėtų rūpintis su žemės ūkiu nesusijusia veikla, biurokratinėmis procedūromis, atitraukiančiomis nuo tiesioginių ūkio darbų.

Praktiniai šios idėjos įgyvendinimo aspektai šiuo metu dėliojami bendrame projekte su Europos kosmoso agentūra „Sen4Cap“ ir kitose tarptautinėse iniciatyvose, kuriose, kaip aktyvi pasiūlymų teikėja, dalyvauja ir Lietuvos nacionalinė mokėjimo agentūra. Paramos ūkininkui neteikiant paraiškos koncepciją siekiama įgyvendinti po 2020 m.

NMA informacinis portalas – greičiausias būdas sužinoti informaciją apie savo paraišką!
Prisijungus prie svetainės portal.nma.lt galima sužinoti visą reikiamą informaciją apie pateiktą paraišką paramai gauti.

Finansinė informacija:

- Mokėjimų ir atsiskaitymų informacija

- Informacija apie taikomą išmokų mažinimą (moduliaciją ir finansinę drausmę)

Pranešimai:

- Pateikti pranešimai

- Gauti pranešimai

- Paraiškos duomenys:

- Planuojamų mokėjimų informacija

- Bendra ir detali finansinė informacija

- Atmintinė

- Deklaruotų plotų informacija

- Patikrų informacija

- Informacija apie nustatytus neatitikimus ir (arba) administracinius sutikrinimus.

 

Modernios technologijos NMA

Modernios technologijos jau nemažai taikomos NMA – atliekant patikras šiais metais ir toliau bus naudojami „Sentinel“ palydovų, kurie Lietuvą fotografuoja kas kelias dienas, vaizdai šiais atvejais:

- tikrinant, kaip laikomasi šienavimo reikalavimų;

- tikrinant, kaip laikomasi apsėjimo, įdirbimo terminų;

- tikrinant, ar teisingai deklaruoti pasėliai; stebint įmirkusius plotus (jeigu pasikartotų 2017 m. orų sąlygos).

Robotas ar žmogus?

Dokumentų* vertinimas 2017 m.

Dokumentai per mėnesį :

- Paprastas darbuotojas - 1056

- Robotas - 12400

Darbo dienos   :

- Paprastas darbuotojas - 22

- Robotas - 30

Dokumentai per dieną:     

-  Paprastas darbuotojas - 48

- Robotas - 400       

*Priemonė „Ankstyvo pasitraukimo iš prekinės žemės ūkio gamybos rėmimas“, kasmetiniai prašymai.

Svarbu tiems, kurie kreipiasi į NMA

Susisiekite su NMA specialistais ir gaukite konsultaciją patogiausiu būdu:

- Užduokite klausimą el. būdu NMA svetainėje, skiltyje „Susisiekite“, arba el. paštu info@nma.lt

- Susisiekite tel. 1841 (trumpasis numeris) arba (8 5) 252 6999

- Atvykite į NMA centrinį padalinį (Vilnius, Blindžių g. 17) arba teritorinius skyrius, įsikūrusius apskričių centruose. Turite klausimų dėl seniūnijoje ar žemės ūkio skyriuje pateiktos paraiškos paramai už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus gauti? Galite kreiptis į jūsų regione esančią seniūniją ar savivaldybės žemės ūkio skyrių, kuriame pateikėte paraišką. NMA informacinis portalas – greičiausias būdas sužinoti informaciją apie savo paraišką! Prisijungus prie svetainės portal.nma.lt galima sužinoti visą reikiamą informaciją apie pateiktą paraišką paramai gauti.

 

PROJEKTĄ REMIA LIETUVOS RESPUBLIKA

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.