JAV nesiterlioja: pareikalavo, kad bankai informuotų apie V. Putino artimųjų sąskaitas

JAV senatoriai ragina didžiausias pasaulio finansų institucijas atskleisti bet kokius savo įstaigų ryšius su Rusijos turtuoliais, susijusiais su prezidentu Vladimiru Putinu.

JAV senatoriai pareikalavo, kad didžiausi bankai informuotų apie V.Putino artimųjų sąskaitas.<br>AP nuotr.
JAV senatoriai pareikalavo, kad didžiausi bankai informuotų apie V.Putino artimųjų sąskaitas.<br>AP nuotr.
 JAV senatoriai išsiuntė užklausimus ir į didžiuosius Europos bankus, tarp jų – ir „Deutsche Bank“.<br> Scanpix nuotr. 
 JAV senatoriai išsiuntė užklausimus ir į didžiuosius Europos bankus, tarp jų – ir „Deutsche Bank“.<br> Scanpix nuotr. 
JAV senatoriai pareikalavo, kad didžiausi bankai informuotų apie V.Putino artimųjų sąskaitas.<br>„Reuters“ nuotr.
JAV senatoriai pareikalavo, kad didžiausi bankai informuotų apie V.Putino artimųjų sąskaitas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2018, 4:24 PM, atnaujinta Apr 25, 2018, 4:49 PM

Šį raginimą paskelbė senatorė Jeanne Shaheen ir senatorius Sheldonas Whitehouse`as, Demokratų partijos atstovai.

Kaip balandžio 25 dieną pranešė agentūra „Reuters“, J.Shaheen ir S.Whitehouse`as išsiuntė atitinkamus užklausimus į tris didžiausius JAV bankus: „Bank of America Corp“, „JPMorgan Chase“ ir „Citibank“.

Jų užklausimus gavo ir Europos bankaiBarclays“, „Deutsche Bank“, „UBS“, „HSBC“ ir „Credit Suisse“.

Senatorius domina, ar per pastaruosius penkerius metus šie bankai atliko patikrinimus, kurie leidžia išaiškinti sąskaitas, priklausančias verslininkams ar valstybės veikėjams, patekusiems į JAV iždo departamento vadinamąją Kremliaus ataskaitą, tiksliau – ataskaitą apie Kremliaus pareigūnus (angl. Kremlin Report. – Red.). 

Jei patikrinimai buvo atliekami, senatoriai prašo pateikti ataskaitas apie juos. Jei tokių patikrinimų nebuvo atlikta, bankininkai turi informuoti, kokių kitų priemonių jie ėmėsi, siekdami nustatyti savo organizacijos ir sąraše esančių asmenų sąveiką.

J.Shaheen ir S.Whitehouse`as mano, kad Rusijos oligarchai per savo privačias sąskaitas galėjo padėti Kremliui apsisaugoti nuo JAV finansinių sankcijų.

JAV kongreso atstovai perspėjo, kad jeigu bankai gera valia nepateiks prašomos informacijos, JAV valdžios institucijos privers juos tai padaryti, pavyzdžiui, pradėdamos prieš juos vyriausybės tyrimą.

„JPMorgan Chase“ patvirtino, kad bankas gavo J.Shaheen ir S.Whitehouse`o prašymą ir jį nagrinėja. „Barclays“ komentuoti žiniasklaidai atsisakė. Kiti senatorių laiško adresatai atsakyti žurnalistams operatyviai negalėjo.

Vadinamąją Kremliaus ataskaitą JAV iždo departamentas paskelbė šių metų sausio mėnesį. Joje figūruoja 210 žmonių, iš jų – 114 aukšto rango Rusijos pareigūnų ir valstybinių įmonių vadovų, taip pat 96 oligarchai, kurių turtas siekia daugiau kaip 1 mlrd. dolerių.

Vašingtono duomenimis, visi jie yra asmeniškai susiję su prezidentu V.Putinu.

Ataskaita paskelbta, vykdant 2017 metų rugpjūčio pradžioje Jungtinėse Valstijose priimtą CAATSA įstatymą („Dėl kovos su Amerikos priešais per sankcijas“), numatantį sankcijų sugriežtinimą Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai.

Be to, Kongresui buvo pateikta slapta ataskaitos dalis, į kurią įtraukti RF „žemesnio rango politikai“ ir verslininkai, taip pat pateiktos rekomendacijos dėl sankcijų. Paskelbus „Kremliaus ataskaitą“, JAV iždo departamentas pripažino, kad oligarchų sąrašas buvo pagrįstas žurnalo „Forbes“ reitingais.

Vasario pradžioje agentūra „Bloomberg“ atkreipė dėmesį, kad Rusijos oligarchai iš „Kremliaus ataskaitos“ jau pradeda susidurti su problemomis, norėdami atlikti bankines operacijas, jie taip pat patiria nuostolių reputacijos srityje.

Be „Kremliaus ataskaitos“, JAV iždo departamentas balandžio 6 dieną paskelbė sankcijas kai kuriems Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims, tarp jų ir keliems Rusijos milijardieriams ir korporacijų vadovams iš prezidento V.Putino „artimo rato“ – Olegui Deripaskai, Viktorui Vekselbergui, Arkadijui Rotenbergui, Nikolajui Šamalovui, Aleksejui Mileriui, Andrejui Kostinui ir kt., o taip pat aukšto rango Rusijos Federacijos pareigūnams.

Tuo pačiu metu JAV Kongresas jau diskutuoja dėl naujų finansinių sankcijų Rusijai, kurios sugriežtins dabartines sankcijas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.