E. Muskas prisikalbėjo – tyrimą pradėjo net JAV teisingumo departamentas

Elektromobilių gamintojas „Tesla“ antradienį patvirtino, kad JAV teisingumo departamentas tiria tariamai baudžiamuosius aspektus generalinio direktoriaus Elono Musko pareiškime, kuomet jis, panašu, spontaniškai pranešė apie planą išpirkti įmonę ir vėliau šio plano atsisakė.

 E.Muskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 E.Muskas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 9:43 AM

„Tesla“ sako manantys, kad ši problema su teisingumo departamentu bus išspręsta greitai.

„Praėjusį mėnesį po E.Musko pareiškimo, kad jis svarsto galimybę išpirkti įmonę, „Tesla“ susilaukė prašymo savanoriškai pateikti dokumentaciją teisingumo departamentui“, – paskelbė bendrovė, patvirtinusi, kad vykdant tyrimą bendradarbiauja su teisėsauga.

Tuo pat metu gamintojas pabrėžė nesulaukęs kvietimo į jokį oficialų procesą.

Rugpjūčio 7 dieną E.Muskas nustebino rinkas socialiniame tinkle „Twitter“ parašęs, jog nori išpirkti biržoje parduodamas „Tesla“ akcijas po 420 JAV dolerių už vienetą.

Po šio pranešimo prieštaringai vertinamas verslininkas sulaukė JAV reguliuotojų dėmesio. Be kita ko, institucijas sudomino jo įrašai „Twitter“ tinkle, susiję su akcijų išpirkimo planais, o visų pirma jo pareiškimas apie tai, kad „Tesla“ yra „užsitikrinusi“ finansavimą tokiam žingsniui

Paprastai apie tokius planus – išpirkti milžiniškos įmonės akcijas – reguliavimo institucijoms išsamiai pranešama iš anksto. Todėl tiek investuotojams, tiek reguliavimo institucijoms kilo įtarimas, ar šiais pareiškimais E.Muskas neapgavo rinkos.

Be to, vos po kelių savaičių E.Muskas pranešė, kad plano išpirkti įmonę atsisako ir jos akcijos toliau bus kotiruojamos biržoje.

Dėl generalinio direktoriaus veiksmų „Tesla“ jau susilaukė ne vieno investuotojo ieškinio. Vienas jų – investuotojas Andrew Leftas, kuris tvirtina, kad „Tesla“ ir E.Muskas pakenkė visiems akcininkams, rugpjūčio 7 dieną pranešdamas, jog jis esą užsitikrino finansavimą įmonės išpirkimui.

Anot A.Lefto, E.Muskas siekė „sudeginti“ vadinamuosius „trumpuosius pardavėjus“ (angl. short sellers), kurie skolinasi „Tesla“ akcijas su lūkesčiais, kad jų kursas nukris ir jie galės jas pakeisti akcijomis mažesne kaina. Ieškinyje tvirtinama, kad „Tesla“ ir E.Muskas „dirbtinai manipuliavo „Tesla“ vertybinių popierių kaina paskelbdami materialiai klaidingą informaciją“.

Nepaisant įvairiausių skandalų, įskaitant konfliktą su šią vasarą urve įstrigusios Tailando futbolo komandos gelbėtoju Vernonu Unsworthu, E.Muską toliau palaiko daug investuotojų, o „Tesla“ rinkos kapitalizacija tebėra gerokai didesnė nei „Ford“ ir vos mažesnė nei „General Motors“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.