Lietuvos bankas siunčia svarbią žinią ketinantiems pirkti būstą

Lietuvos bankas mažina šių metų Lietuvos ūkio augimo prognozę nuo 3,4 iki 3,2 procento. Kitų metų prognozės nesikeičia – laukiama 2,8 proc. ekonomikos augimo. Darbo užmokestis, LB specialistų spėjimu, ir toliau lenks infliaciją, o nedarbas nuosaikiai mažės.

Būsto įperkamumas Lietuvoje dabar – rekordiškai aukštas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Būsto įperkamumas Lietuvoje dabar – rekordiškai aukštas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Netrukus prasidėsiančiais metais ūkio augimas turėtų siekti 2,8 procento.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Netrukus prasidėsiančiais metais ūkio augimas turėtų siekti 2,8 procento.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2018, 9:40 AM, atnaujinta Dec 19, 2018, 11:24 AM

Svarbiausia ekonomikos varomąja jėga ir toliau liks vidaus vartojimas. Jį skatins ne tik privačiame, bet ir viešajame sektoriuje kilsiančios algos bei didinama minimali mėnesio alga. „Dėl pasaulinių prekybos tendencijų eksportas ir investicijos augs lėčiau“, – teigia LB ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Pinigų yra 

„Pastaruoju metu mūsų ekonomika augo virš savo potencialo – paslaugų ir prekių pagaminame daugiau nei turime resursų. Galima būtų vesti paralelę su žmonėmis, kurie ilgą laiką intensyviai dirbę turi pailsėti.

Karščiausia vieta šioje mašinoje – darbo rinka, nes darbuotojų trūkumas tampa visuotine mūsų problema“, – komentavo Lietuvos banko makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus viršininkas Andrius Škarnulis.

Turinčių kvalifikaciją darbuotojų stygius turėtų lemti darbdavių pasirinkimą ir toliau didinti atlyginimus. LB pastebi, kad įmonės turi sukaupusios didelius finansinius rezervus. Vadinasi, jos gali rinktis – toliau kelti algas ar vietoj to investuoti į darbo našumą didinančias priemones. LB spėja, kad atlyginimų augimas šiemet sieks 9,5 procento. Tai 0,8 procentinio punkto daugiau nei tikėtasi iki šiol. Kitąmet darbo užmokestis turėtų kilti 6,9 procento.

Rekordinis įperkamumas

A.Škarnulis tikina, kad dabar – palankus metas svarstantiems pirkti būstą. Mat jo įperkamumas tiek Lietuvoje, tiek kitose Baltijos šalyse – rekordiškai aukštas. Taip nutiko, nes po krizės būsto kainos augo lėčiau nei atlyginimai. 2019-aisiais, anot LB atstovo, būtų logiška laukti, kad išsilaikys panaši situacija: algų augimas ir toliau turėtų būti spartus, o būsto kainos stabilizuojasi.

Brangs lėčiau, nei kils algos

Viena kitų metų dovanėlių – sparčiau nei kainos augsiantis darbo užmokestis. LB skaičiavimu, kainų kilimas turėtų būti bent tris kartus lėtesnis nei algų augimas. A.Škarnulis sakė, kad pastaraisiais metais bene trečdalį kainų augimo lėmė algų didėjimas paslaugų sektoriuje.

Bendrą kainų augimą 2019 m. palaikys kylančios darbo sąnaudos, kurios labiausiai didina paslaugų kainas.

Reikšmingą poveikį turės ir žaliavų kainos – nors pastaruoju metu pasaulinė naftos kaina gerokai mažėjo, vis dėlto šį rudenį naftos kaina eurais buvo vidutiniškai trečdaliu didesnė nei prieš metus, o tai didino kainas vartotojams. Kol kas numatoma, kad ateinančiais metais naftos kaina kils gerokai mažiau nei šiemet, o tai slopins bendrąją infliaciją.

Daugiau neapibrėžtumo dėl maisto žaliavų kainų. Nors daugelis jų šiemet mažėjo, šios kainos gali pradėti kilti dėl šiemet vyravusių žemės ūkiui nepalankių orų. Pavyzdžiui, daržovių kainos jau gerokai pakilo, o tai yra viena iš priežasčių, dėl kurių 2019 m. infliacijos prognozė padidinama nuo 2,2 iki 2,4 procento.

Nedarbas trauksis

LB specialistai mano, kad nedarbas šiais metais sudarys 6,3 proc., kitais – 6,1 procento. Esminės demografinės tendencijos ir jų keliami iššūkiai darbo rinkai nesikeičia – darbingo (15–64 m.) amžiaus gyventojų skaičius toliau mažėja. Tai rodo, kad į pensiją išeina daugiau žmonių, nei įsilieja į darbo rinką. Šį efektą truputį mažina imigrantai, kurių daugiausiai atvyksta dirbti į transporto ir statybų sektorių.

Pavojaus signalas

Vis dėlto, A.Škarnulio teigimu, kalbant apie artimiausių metų prognozes, nemažai nerimo kelia produktyvumo augimas, kuris pastaruosius trejus metus, palyginti su algų augimu, atsilieka. Jei tokia situacija užsitęstų, nukentėtų Lietuvos eksportuotojų konkurencingumas, o tai neabejotinai paveiktų ir Lietuvos bendrąjį vidaus produkto rodiklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.