VMVT pataria: išsirinkti kokybiškus Kalėdų saldumynus padeda informacija etiketėje

Stengiantis nepasimesti įvairių Kalėdų saldumynų gausoje ir išsirinkti kokybišką prekę, pirkėjas visų pirma turėtų perskaityti informaciją ženklinimo etiketėje apie gaminio sudedamąsias dalis, maistingumą, tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas, gamintoją, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pasitaiko atvejų, kai gamintojai į šį kepinį deda papildomų medžiagų, tokių kaip kvietinis salyklas - jis suteikia sodresnę spalvą ir skonį. Salyklas gaminamas iš daigintų grūdų, juos išdžiovinus, sumalus ir paskrudinus. Kiekviena produkto sudedamoji dalis turi būti nurodyta gaminio ženklinimo etiketėje.<br>T.Bauro nuotr.
Pasitaiko atvejų, kai gamintojai į šį kepinį deda papildomų medžiagų, tokių kaip kvietinis salyklas - jis suteikia sodresnę spalvą ir skonį. Salyklas gaminamas iš daigintų grūdų, juos išdžiovinus, sumalus ir paskrudinus. Kiekviena produkto sudedamoji dalis turi būti nurodyta gaminio ženklinimo etiketėje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2018, 1:28 PM

Sudėtyje esančios medžiagos, galinčios sukelti alergijas ar netoleravimą, nurodomos paryškintu šriftu - tai palengvina pasirinkimą alergiškiems žmonėms.

Kūčiukai - neatsiejamas, tradicinis švenčių stalo produktas. Jų pasirinkimas prekybos centruose išties didelis. Įvairių įmonių gaminamų kūčiukų sudėtis mažai skiriasi. Pagrindinės gaminio sudedamosios dalys yra kvietiniai miltai, cukrus, vanduo, rapsų aliejus, aguonos, mielės ir druska.

Pasitaiko atvejų, kai gamintojai į šį kepinį deda papildomų medžiagų, tokių kaip kvietinis salyklas - jis suteikia sodresnę spalvą ir skonį. Salyklas gaminamas iš daigintų grūdų, juos išdžiovinus, sumalus ir paskrudinus. Kiekviena produkto sudedamoji dalis turi būti nurodyta gaminio ženklinimo etiketėje.

Viena populiariausių ir mėgstamiausių dovanų vaikams - tai kalėdiniai saldainiai (šokoladiniai Kalėdų Seneliai, Advento kalendoriai, šokoladinės figūrėlės, žaisliukai, ledinukai, guminukai, zefyrai, ir kt.)

Tačiau suaugusieji turėtų pamąstyti, ar tikrai tokia dovanėlė vaikui reikalinga, nes bene pagrindinė skanėstų sudedamoji dalis - cukrus.

Į geresnės kokybės saldumynus dedamas kakavos sviestas ir kakavos masė, prastesnės - visiškai ar iš dalies hidrintas augalinis aliejus. Advento kalendorių šokoladinių figūrėlių sudėtis panaši į šokoladinių Kalėdų Senelių, tačiau galima rasti tokių, kuriuose sudėtos figūrėlės skirtingų skonių (pvz., su imbiero skonio ar lazdyno riešutų įdaru ir pan.). Šių gaminių sudedamųjų dalių sąraše galima aptikti įvairių maisto priedų.

Cukrinėse spalvotose lazdelėse ir ledinukuose, be pagrindinių ingredientų - cukraus ir gliukozės, yra ir dažiklių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.

Jeigu produktų sudėtyje yra tokių dažiklių kaip oranžinis geltonasis (E 110), chinolino geltonasis (E 104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129), tartrazinas (E 102), raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124), ženklinimo etiketėse turi būti nurodyta, kad jie gali neigiamai veikti vaikų aktyvumą ir dėmesį.

Kiti naudojami dažikliai (kurkuminas E 100, košenilis E 120, briliantinis mėlynasis FCF E 133, chlorofilų ir chlorofilinų vario kompleksiniai junginiai E 141, augalinės anglys E 153, karotenai E 160a, paprikų ekstraktas E 160c ir kt.) yra natūralios kilmės.

Vaikams renkantis želatininius konditerijos gaminius (guminukus, želatininius indelius ir kt.), suaugusiesiems reikėtų atkreipti dėmesį į šių produktų sudėtyje aptinkamus tirštiklius ir stabilizatorius.

Šiuose saldumynuose draudžiama naudoti algino rūgštį (E 400), natrio alginatą ( E 401), kalio alginatą (E 402), amonio alginatą (E 403), kalcio alginatą (E 404), agarą (E 406), karageniną (E 407), apdorotus raudondumblius (E 407a), saldžiųjų ceratonijų dervą (E 410), pupenių dervą (E 412), tragakantą (E 413), akacijų dervą (E 414), ksantano dervą (E 415), tara dervą (E 417), gelano dervą (E 418), konjaką (E 425) ir pektinus (E 440).

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.